Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 15:27 5 124 24

Ръст от 50% при новите жилища

  • строителство-
  • нси-
  • данни

Четвъртото тримесечие на миналата година е изключително силно в строителния бранш

Ръст от 50% при новите жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2021 г. е 1 329, а новопостроените жилища в тях са 6 430. Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. сградите са с 401 повече, или с 43.2%, а жилищата в тях нарастват с 2 121, или с 49.2%, сочат данните на НСИ.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2021 г. със стоманобетонна конструкция са 76.3%, с тухлена - 20.5%, с друга - 2.4%, и с панелна - 0.8%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (73.9%), следвани от жилищните кооперации (18.7%). В сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените къщи, жилищните кооперации, вили и сгради от смесен тип.

Лидер по най-много въведени в експлоатация жилищни сгради е столицата София - 235 сгради с 2 173 жилища. На второ място се нарежда Пловдив - 175 сгради с 460 жилища. Челната тройка се допълва от Варна - 162 сгради с 1 186 жилища в тях.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (41.9%), следват тези с три стаи (32.8%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 3.9%.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през четвъртото тримесечие на 2021 г. е 618.4 хил. кв. м, или с 48.5% повече в сравнение със същото тримесечие на 2020 г., а жилищната площ се увеличава с 53.7% и достига 492.1 хил. кв. метра.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 96.6 кв. м през четвъртото тримесечие на 2020 г. на 96.2 кв. м през същото тримесечие на 2021 година.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Монтана - 208.9 кв. м, и Габрово - 192.2 кв. м, а най-малка - в областите Враца - 52.3 кв. м, и Благоевград - 67.9 кв. метра.

Ръст от 50% при новите жилища


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обаче януари и февруари

    30 1 Отговор
    2022 тръгнаха яко "задна ножица".
  • 2 Ръст, ръст, ръст на строителството,

    59 1 Отговор
    Ръст на строителството, спад на населението ......Ръст на строителството, спад на населението ......Ръст на строителството, спад на населението ......Ръст на строителството, спад на населението ......
  • 3 2008-ра

    45 0 Отговор
    по вестниците пак такива стъкмистики се обявяваха гръмко. Накрая всичко рухна за няма месец.
  • 4 Отрицателен прираст

    53 2 Отговор
    Гастербайтерите не работят. Руснаците бягат. Скъпи сметки. Скъпи горива. Скъпа храна. Повишаване на лихвите. Инфлация. Повишаване на данъците. Пандемия. Безработица. А тук някакви брокери фантазират.
  • 5 Грух Джуланов

    32 1 Отговор
    Цените на жилища пораснаха за последните години много, ама многооо....Народ няма, а жилища се продават като топъл хляб, фирмите купуват и офис площи.. Страх ми, че един ден банките ще дават вместо пари по влоговете на гражданите квадратни метри на хартия..
  • 6 Гост

    14 15 Отговор
    С тази жестока инфлация и печатане на пари,какво очаквате.Има евтини жилища в Радомир,ама всички искате у Софето, и само ревете,че ви е скъпо
  • 7 Истината

    27 1 Отговор
    Бившите управляващи си перат парите. Всички новопостроени жилища са тяхна собственост чрез подставени лица. Целта е да подготвят всичко за следващият етап. Да станат крупни корпоративни рентиери. Ще бъде по изгодно да живееш под наем отколкото да изплащаш непосилно скъпо жилище с изкуствено завишена цена, точно заради тази цел. Много са прозрачни. Ще дойде видов ден.

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    И на кого ще ги отдават под наем, като почти всеки в България си има собствено жилище - къде свое, къде наследствено? Кой ще наема тези жилища?

    Коментиран от #9

  • 9 На тези които скоро ще ги загубят

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Повярвай в големите градове са страшно много.

    Коментиран от #13

  • 10 Аз Кочо

    13 6 Отговор
    Целият съм ликвиден, мога да се рестартира навсякъде по земното кълбо, имам двойно гражданство, тук съм докато ми плащат добре и лежа по цял ден, с другият крак съм на Т2. Никога не бих инвестира в каквото и да е тук.
    Предпочитам да си образова детето и да купя имот на запад. Тук никога не е имали перспективи и няма и да има
  • 11 ръст нa ръстa

    15 2 Отговор
    Силен ръст нa ръстa, ръстa рaсте но никой не купува
  • 12 Варна

    5 11 Отговор
    Стойте си по селата и стига сте ревали.
  • 13 Гост

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "На тези които скоро ще ги загубят":

    И защо да ги загубят?
  • 14 Милена помпата

    12 2 Отговор
    помпа Милена - Ръст, ръст, ръст
  • 15 Русенец

    20 1 Отговор
    От няколко години пазарът е тотална скука. Доскоро се предлагаха само съборетини, които за ремонт не стават, а отскоро се предлагат предимно палати, които са по джоба на колцина опаричени. Средният клас имоти едва мъждука, преставен от някое друго, яко напомпано имотче, което не си струва и половината пари, но упорито се крепи по обявите, незнайно защо лансирано вече поредна година. Просто скучен пазар. Нищо интетесно.
  • 16 Vernolo be!?

    2 1 Отговор
    Част от хората се усетиха, даже много, тръгнаха да купуват и реставрират къщи по селата. От семейни Софиянци ,до млади гастербайтери, които се връщат от чужбина. На никой не му пука вече за мръсните пренаселени градове без елементарна хигиена и инфраструктура, хората се връщат към корените си. Скоро...много скоро-пук😄
  • 17 Софянец

    2 3 Отговор
    До 16 - колко да е скоро?Колко да е скоро пук?Това го слушаме от години.С тая жестока инфлация и печатане на пари,те стават само за тоалетна хартия.Строят само тези които имът пари,нерви и време.Знаеш ли какви са цените на строителните матеряли? Знаеш ли колко е трудно да хванеш читави майстори?Знаеш ли ,че в хубавите градове и села и курорти цените не са никък малки?Иначе в Северозападнала България можеш да купиш къща и на 2 етажа.Но там шведите първо ще ти свалят оградата,после покрива и животът ще ти стане малък АД.

    Коментиран от #18

  • 18 Спокойно

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Софянец":

    Спокойно, изкупуването на облигации приключва, даже започва продаване на облигации от централните банки т.е. кредитирането ще намалее, вдигат се и лихвите. Сценария, ще е същия като 2008-2009г.

    Коментиран от #19

  • 19 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Спокойно":

    Няма полза да му обясняваш. Едно си брокер знае, едно си брокер бае.
  • 20 Николай Иванов Димитров

    4 1 Отговор
    Тези цени са нереални всички и толкова надути ,че никакви пари не трябва да се дават на банките,фирмите,и брокерите от държавата ,защото всички печелят пре много и ако държавата помага на богатите като взема от бедните това е голяма грешка.Който си има брада да си търси браснич като са се качили на влака да си плащат,хората за пари всичко правят.Но всеки получава това за което плаща за това никой не подарява нищо без пари затова без помощта.
  • 21 Николай Иванов Димитров

    1 2 Отговор
    Тези цени са нереални всичко е толкова надуто че никакви пари не трябва да се дават на банките,фирмите,и брокерите от държавата защото всички печелят пре много и ако държавата помага на богатите като взема от бедните това е голяма гршка.
  • 22 Софянец

    4 1 Отговор
    НЕ съм брокер.От години си имам собствено жилище.Просто всички ревете,че жилищата в София са много скъпи.Има много градове с евтини имоти,защо мислите,че трябва на всяка цена да сте в столицата?

    Коментиран от #23

  • 23 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Софянец":

    Не мислят. Просто им се налага. Столицата придърпва всички инвестиции към себе си и оголва провинциалните места. Оставя ги без поминък и обрича хората на глад. Хората са принудени да си търсят хляба извън селото или малкия град. Някои бягат в чужбина, други виждат спасение в София. Кой как си прецени. Ако София остави малко инвестиции в провинцията, хората няма да си разтурят къщите, че да тръгнат към жълтите павета. Пренаселението на София е подхранвано от самите управници на страната ни. Най-добре някои администрации да се изнесат извън столицата. Това ще балансира неравенството на предлагане на работа в страната ни.
  • 24 Софянец

    1 1 Отговор
    И аз съм работил по Европата,но не рева,че не мога да си купя апартамент в Париж и Виена и ,че ми е скъпо.Камъка си тежи на мястото.