Last news in Fakti

9 Януари, 2003 00:00 538 0

Премиерът се застъпва за търговците на малки обекти

  • които-
  • трябва-
  • според-
  • съответствие-
  • магазини-
  • изискванията-
  • цонев-
  • наредбата
Наредбата, която предвижда в предприятията и магазините за производство и търговия с хранителни стоки да има стая за отдих, съблекалня, баня и тоалетна, най-вероятно ще бъде променена в съответствие с практиката у нас. Това съобщи правителственият говорител Димитър Цонев. Според него вероятно спорният текст ще отпадне, а докато промяната влезе в сила, ХЕИ и ДВСК ще бъдат инструктирани да не затварят обектите, които не отговарят на изискванията. “Става въпрос за огромен брой търговски обекти, които не са в състояние да отговорят на изискванията по чисто пространствени причини”, обясни Цонев.
По препоръка на премиера Сакскобургготски са поискани становищата на здравното и на земеделското министерство, които са автори на наредбата. В отговорите от двете ведомства се посочва, че новите хигиенни изисквания са в съответствие с нормите в Европейския съюз. Документът беше приет на 8 април 2002 г. и влезе в сила в началото на тази година. Търговците имаха 8-месечен срок, в който да приведат обектите си в съответствие с наредбата.
Часове преди изявлението на Цонев здравният министър Божидар Финков заяви, че с кварталните магазини за хранителни стоки, които не отговарят на минималните хигиенни изисквания, не трябва да се правят никакви компромиси. “Това значи, че един гараж трябва да има санитарен възел и ще има, това се прави в интерес на здравето на гражданите”, беше категоричен Финков. Повечето бакалии имат санитарни възли, но в други няма, това просто е недопустимо от всякаква гледна точка”, добави той. Според него голяма част от заболяванията, летните и чревните инфекции се дължат именно на съществуването на тези магазини. ХЕИ издава предписание на всички магазини, които не спазват изискванията, след това се налага глоба, която е между 500 до 1500 лв., а за повторно нарушение се плаща двойно. На юридическите лица и едноличните търговци се налагат имуществени санкции между 1500 и 3 хил. лв. според Закона за храните.
“Семейството ми държи квартално магазинче в квартал “Надежда”, в което няма санитарен възел, защото пространството не ни позволява, ще трябва да разширим площта, а това е невъзможно”, разказа 25-годишната Нели Радева. Според нея хората сами трябва да преценяват дали да пазаруват от такива бакалии, а не да се въвежда специално ограничение от страна на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА