Last news in Fakti

13 Февруари, 2003 00:00 503 0

Повече глоби ще пълнят дупките в бюджета

  • общината-
  • николов-
  • транспорт
Специализираният общински фонд за приватизация ще остане на червено, защото
трябва да отпусне 10 млн. лв. за ремонти в София през 2003 г.,
съобщи председателят на фонда Кристиян Каршалъков. Средствата са заложени в бюджета на града, който предстои да бъде приет от общинския съвет следващата седмица.
Парите са предназначени за площада на Централна гара и за ремонти на улици, училища, здравни и социални заведения. В момента приватизационният фонд има налични 9.6 млн. лв. Едва ли ще имаме възможност да отпуснем въпросните суми, коментира Каршалъков. Причината за искането на общината е
силно орязаният бюджет на столицата
който е с една четвърт по-малък от миналогодишния. Възможностите за допълнително средства са минимални, смята заместник-кметът по финансите Венцеслав Николов. Една от тях е глобите за неправилно паркираните автомобили да се събират от Столичния инспекторат и да постъпват директно в общинската хазна. Досега те се събираха от общинското дружество "Паркинги и гаражи", което превеждаше част от дивидента си в края на годината. Предложението на секретаря на общината Асен Дюлгеров е инспекторите да поставят самозалепващ се фиш на неправилно паркиралите коли. Глобата за нарушителите е 20 лв., а ако автомобилите са паркирани на тротоарите, тя скача на 30 лв.
Актуализираният бюджет на София за 2002 г. беше 412 млн. лв., а сегашният е 353 млн. лв., като нетният му размер е 308 млн. лв. Разликата идва от това, че 35 млн. лв. са за обслужване на транспортния заем, закриването на фонд "Жилищно строителство" и за капиталови разходи, обясни Николов. Най-сериозно е положението на Столичната компания за градски транспорт, която всеки месец трупа дългове от 2.2 млн. лв. към доставчици на суровини. "Лукойл" е изпратил писмо до Столичната община, в което настоява кметството да се издължи, в противен случай ще спре горивото, съобщи заместникът на Софиянски. Дългът към "Лукойл" е 1.22 млн. лв. Компанията предлага на общината да погаси задълженията си с превеждането на 155 хил. лв. всеки ден. За излизане от тежката финансова ситуация Николов предлага да се намали работното време на градския транспорт и той да се движи от 6.30 ч до 22 ч, съкращаване на линии и оптимизиране на трасетата. Идеите му обаче не срещали разбиране.
Сериозен е дефицитът и в здравеопазването
който ще бъде около 12 млн. лв. Причината е, че държавата покрива задълженията си само с 56%, посочи Николов. Драстично се намаляват и средствата за чистене от 65 млн. лв. през 2002 г. на 51 млн. лв. за тази година. С 2 млн. лв. се свива и бюджетът на общинската охранителна фирма "Егида". Средства има само за образование и култура. Капиталовите разходи на общината възлизат на 58 млн. лв. В списъка влизат доставката на автобуси за градския транспорт - 35 млн. лв., за Ротондата - 10 млн. лв., за метрото - 6.9 млн. лв., за жилищно строителство - 2.5 млн. лв., за сметището в кв. "Суходол" и гробищата по 1 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА