Last news in Fakti

15 Февруари, 2003 00:00 1 935 0

Удобство и простор в кухнята

  • материали-
  • покритие-
  • плоскости-
  • предлагат-
  • много-
  • кухните-
  • цената-
  • според-
  • дебелина-
  • ламинатно-
  • плотове-
  • кухни-
  • повечето-
  • вграждане-
  • масив-
  • ламинатно покритие
, Най-често обзавеждането се обединява в общ шкафКухнята е едно от основните предизвикателства пред проектантите за прилагане на нови материали и разнообразни идеи. Резултат от стремежа на производителите към задоволяване на все по-високите функционални и естетически изисквания на потребителите са съвременните луксозни кухни за еднократно монтиране. Така всичко е направено според индивидуалните особености на дома и възможностите в момента, но при повечето проекти се предвиждат възможности за бъдещо разширяване и обновяване на отделни елементи.
Кухните се проектират така, че да осигуряват определена последователност от операции. Като част от търсените удобства са

самозатварящите се шкафове
подвижни модули на колела, вграждане в един плот на мивка и керамични котлони. Тенденцията е към увеличаване на пространството и по-малко на брой, но големи по размери изтеглящи се контейнери. Повечето фирми предлагат разнообразни варианти на ъглови шкафове с ляво и дясно отваряне на вратите, изтеглящи се плотове, както и нестандартно вътрешно и външно осветление. Рационалната организация на пространството се постига с различните метални кошници, прътове за окачване на прибори, поставки за хартия, кърпи, разгърнати книги, подправки и т. н. Задължителен елемент са въртящите се метални кошници, които излизат от шкафовете с отварянето на вратичките.

Основен елемент е плотът
върху долния ред шкафове, който задължително е с повишена термо- и влагоустойчивост. Обикновено той се планира според височината на домакинята - трябва е на около 15 см от сгънатата й ръка. Работният плот може да бъде от метал, стъкло, масив, камък или керамика, но все по-широко навлизат изкуствените материали - кориан, парапан, композитни смоли и т. н.
От естествените материали най-износоустойчив е гранитът. Мраморът не е подходящ, защото има порьозна структура и лесно поема мазнини и течности. Петната от разлято остават, а с времето цветът на повърхността се променя.
Хит в последните години е иноксът (благородна стомана). Но металната повърхност е много по-трудна за поддържане и много лесно се надрасква, предупреждават консултантите.
Сплавите, постигнати по химичен път, са най-здрави. Те са с негоримо покритие и най-висока износоустойчивост. Другото им предимство е, че

могат да се изливат в различни форми
и не се налага да се уплътняват фуги, които се почистват трудно и задържат влага. Освен това при тях има изключително разнообразие от цветови предложения - от изкусни имитации на естествени материали до ярки цветове или особено модното бяло.

Най-широко се използва MDF
- плоскости от дървесни влакна със ситна структура и повече възможности за фина обработка и ПДЧ - плоскости от микродървесни частици (талашит) с ламинатно покритие. Тук консултантите съветват да се избере заоблено кантиране (постформинг) или обточване с пластмасов кант (софтформинг).
Много модно е съчетаването на различни материали за плота и гърба - инокс или меламинови плоскости със стъкло, камък или дървесина.
Лидери в производството на кухни са италианците. Кухните на Lineadekor се изработват основно от луксозен масив - от череша до южноамериканското дърво алдер. Предлагат се високоустойчиви лакови покрития от естествения цвят на дървото до ярки цветове, подходящи за по-модните линии. Повърхностите са с антистатично покритие. Пантите на всяка една вратичка са тествани на 80 хил. отваряния и затваряния, за чекмеджетата - на 50 хиляди. Предлагат се плотове от ПДЧ с полимерен ламинат с дебелина 0.7 мм или компактен ламинат с дебелина 4 мм, както и с дебелина 6 см с метален страничен профил или изцяло от инокс.
Кухните Scic са предимно в класически дизайн с четирисантиметров плот от ламинатни плоскости, гранит или мрамор. Производителите предлагат свои уреди за вграждане, но работят и с останалите фирми.
Фирмени електроуреди предлагат и от Koryna, но тъй като те са значително по-скъпи от масово използваните на пазара, клиентът сам избира марката. Масивите са смърч, дъб, липа, елша, работи се и с плоскости с ламинатни и гланцирани и матирани лакови покрития.
Повечето от предлаганите кухни Aron са от елша, каучуково дърво, орех и череша. Плотовете са три или четири сантиметрови от ПДЧ с ламинатно покритие.
Като българска фирма Metron има най-кратки срокове за изпълнение на поръчките - до 10 дни. Работи се с италиански и немски материали. Плотовете са четирисантиметрови от масив, ПДЧ с ламинатно покритие, гранит или метал.
Цената на кухните може да варира от 2500 до над 15 хил. лв. Тя се определя индивидуално според проекта на базата на включените модули. Колкото повече са падащите и подвижни плотове и рафтове, скрити осветления и допълнителни екстри, толкова по-висока е крайната сума. По груба сметка, направена с много уговорки, средната цена на една кухня с размери 2/2.60 м, изработена от MDF, е около 5000 - 6500 лв. С 20 до 50 % нагоре се вдига цената за масива и с толкова надолу е за изработените от ПДЧ. Уредите за вграждане трябва да се предвидят предварително в проекта, но не влизат в цената. При печката, миялната машина, абсорбатора или хладилника цената също варира в широки граници според енергийния клас.
Сроковете за изпълнение са от 5 до 45 дни. Гаранцията е от една до пет години.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА