Last news in Fakti

25 Февруари, 2003 00:00 576 0

До 4 етажа може да е новото строителство във Велико Търново

  • правила-
  • според-
  • етажа-
  • строителството-
  • години-
  • столица-
  • градоустройствен-
  • старата-
  • старата столица-
  • градоустройствен план
Висшият експертен съвет по устройство на територията към МРРБ е приел предложения от Великотърновската община общ градоустройствен план на старата столица и специфични правила за устройството на града, съобщи главният архитект Елена Абаджиева. За последните 10 години Великотърновската община е първата, която е проявила инициатива за актуализация на нормите за устройство на градската територия. Това се налага от необходимостта да се запази силуетът и уникалната архитектура на Велико Търново, както и от спазването на сеизмичните норми. След като новите правила бъдат одобрени от министъра на регионалното развитие и благоустройството и публикувани в Държавен вестник, ще станат задължителни за проектирането и строителството в старата столица. С тях ще трябва да бъде съобразен вече всеки подробен градоустройствен план и инвестиционен проект. С приемането на новите правила ще се скъси процедурата проектиране - строителство и ще се ограничи незаконното изграждане на различни обекти, счита арх. Абаджиева.
Според специфичните правила в старинната зона строителството на сгради не може да бъде по-високо от 2-3 етажа откъм улиците, но ако теренът е с денивелация, може да се достигне и до 10 етажа. Според действащите правила за страната за Велико Търново жилищните сгради не може да бъдат по-високи от 13 м, т. е. - до 4 етажа. С решение на общината височината на сградите може да достигне не повече от 19 м. През последните 10-15 години обаче това изискване не е спазвано. Сега то става закон за жилищното строителство в старата столица.
Според актуализацията на общия градоустройствен план са определени 20 градски зони. Отпаднали са вариантите от стария план за строителството на един жилищен квартал и на едно ново училище главно поради демографски проблеми. Предвидено е през следващите 50 години сградният фонд на града да обслужва население от около 70 000 души, колкото е градът и сега. Запазени са зелените зони, централното градско ядро от административна зона е препроектирано в смесена - с административни и бизнесфункции, жилищна част и зона за отдих.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА