Last news in Fakti

29 Май, 2022 13:23 73 267 79

С колко ще поевтинеят имотите у нас

  • цени-
  • българия-
  • жилища

До 25%, в случай, че имотният балон се спука

С колко ще поевтинеят имотите у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Имотният сектор винаги е първият, който сигнализира за криза и първият, който "отнася" свиването на кредитирането. "Сега сме в ситуация, в която ефектът ще бъде в големите градове, където имотите традиционно не носят толкова голям риск. Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е очакван и е в рамките на нормалния цикъл", коментира съосновател и председател на Trakia Tech Георги Стоев пред Bloomberg TV.

Според него в момента се наблюдава значително влошаване на бизнес климата от гледна точка на планове за нови инвестиции. А компаниите, които са по-добре защитени са тези, които имат по-добре установени пазарни капацитети да добиват суровини. "Компании, които са инвестирали в по-добри технологии, в по-добра производителност на всяко работно място, ще бъдат по-предпочитани, както от капитала, така и от хората, които биха искали да работят при тях на по-високи заплати", коментира Стоев.

Той определи голяма част от антикризисните мерки като политическо безсилие, а не като проява на макроикономически разум.

"По-важното е не какви са цените за пенсионерите, защото ако има подкрепа за социалния сектор, то тя трябва да е за домакинствата. Но тук трябва да си зададем въпроса как можем да подкрепим бизнес, който е в период на тежка промяна на относителните цени в негов ущърб", добави Стоев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 99 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 преценка

    141 9 Отговор
    инвеститорите в имоти те вдигат цените

    Коментиран от #11

  • 2 зависи

    103 49 Отговор
    Има 2 сценария:
    1. Инфлацията няма да бъде овладяна и всичко ше поскъпне многократно - 100-200-300 процента.
    Прои този сценарий имотите ще задъжат цена и дори ще отчетат 10-15 процента поскъпване.
    2. Инфлацията ще бъде овладяна и цените на базовите стоки ще паднат 20-30 процента. При този сценарий имотите ща паднат 2-3 пъти, а безсмилсените инвестиции в практически нефункциониращи малки градчета ще станат практически непродаваеми.
  • 3 Петър

    71 40 Отговор
    ХАХА. Не знам този г-н Георги Стоев дали е икономист, защото не го познавам и не пише в статията. Ако е, то може спокойно да си върне дипломата. Да се твърди, че имотния пазар е първият, който сигнализира за криза е меко казано абсурдно. Единственият случай, при който нещо такова може да се говори е за кризата 2007-2008, която обаче всъщност беше причинена от самия сектор, така че не мисля, че това може да се ползва като пример.

    Коментиран от #8

  • 4 Гост

    119 62 Отговор
    Пук - пук,па колко да е пук,откога се пука ха ха.С тая бясна инфлация и печатане на пари,имате само едни хартийки в банката,докато хубавия имот винаги ще държи цена.

    Коментиран от #6, #69

  • 5 Бетон и тухли

    64 66 Отговор
    Не носят печалби

    Коментиран от #7

  • 6 Стига сте лъгали хората!

    98 82 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Балона няма да се спука!Който има някой лев-да ги влага в жилище,докато Просто-Киро не е въвел еврото...!Щото после...-ще имате само едни хартийки....

    Коментиран от #18

  • 7 ОК!

    86 33 Отговор

    До коментар #5 от "Бетон и тухли":

    Не носят печалби!НО!Поне си влагаш парите в нещо стойностно...!

    Коментиран от #12, #14

  • 8 РЕАЛИСТ

    108 21 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Ама тази криза 2008 се случи по същата причина. Раздаваха кредити за жилища без много проучване и балонът се спука. Така е сега и у нас. Дават кредит на хора с несигурна работа и после банките ще тръгнат към дъното. Филмът The Big short описва добре схемата.

    Коментиран от #27

  • 9 Друго си е без Мимето

    27 5 Отговор
    Браво на Антония, можете да разкарате Мимето и само статии на Тони !!!
  • 10 50-60%

    66 28 Отговор
    имотният балон се спука
  • 11 да де

    104 24 Отговор

    До коментар #1 от "преценка":

    Те вдигат цените, защото:
    1, няма кой да ги хване за вратовете и да ги пита от де имат кинти за по 100 апартамента средно.
    Колкото и да е извратено - държавата ходи да тормози и глобжява хора с по едно малко жилище и дори безимотни хора, но не закача латифиундийците с по 500 имота.
    2. Няма адекватно данъчно облагане,
    от къде на къде ще държиш имот като марки в класьор? Плащаш як данък сгради, пък ако не ти е изгодно, не купуваш излишъци.
  • 12 Нервни брокита

    81 21 Отговор

    До коментар #7 от "ОК!":

    Виждате ли как падат цените в САЩ. Прочетете малко. За еврото забравете. Няма как да приемем еврото при тази инфоаци и този дефицит, само се приказва, за да нямат отще една напатла управляващите.

    Коментиран от #33

  • 13 в период на тежка промяна

    75 46 Отговор
    имотите ща паднат 2-3 пъти

    Коментиран от #15, #54

  • 14 каква стойност?

    87 24 Отговор

    До коментар #7 от "ОК!":

    Жилишата са направнеи за да живееш там.
    Ако притежаването на 2-о жилише ти носи по-добро качество на живот - то е стойностно. Но 15-ото жилище как ти подобрява живота? Единствено ако можеш да го изплатиш с наем за 15 години или да го препродадеш или евентуално да вземеш изгоден заем и с парите да правиш бизнес. Твоа са вариантите за да има смисъл покупката.
    И трите варианта са неизпълними при 90% от продавания в монмента хоросан.
    Презастроено е, икономическия и демографски климат е ужасен , инфраструктурата е като на гето , а понякога и самото строителство е калпаво...

    Колко ще паднат имотите зависи от местоположението и от качетсвото на изпълнение. Някои импоти ще ударят нулата и след 10-20 години държавата ще ги подарява срещу поддръжка и плашане на данъци.
    Ако ситуацията у нас се номализира и частници ще подаряват имоти, за да се оттърват. Както казах - зависи къде са и какви са.
  • 15 възможно е

    49 19 Отговор

    До коментар #13 от "в период на тежка промяна":

    В звисимост от това колко тежка е промяната за която говяориш, могат да паднат и с 90%.
    Въпросът е с колко ще паднат предвид вече видимите тенденции.
  • 16 Истината

    107 32 Отговор
    От Блумбърг постоянно хвърлят разни информационни бомби. Няма начин цените на жилищата да паднат драстично щом цените на материалите и труда се покачват всеки ден.

    Коментиран от #52

  • 17 Гост

    80 31 Отговор
    До 5 - точно бетон и тухли носят пари.От години давам 2 имота под наем и съм много доволен,това са тъй наречените пасивни доходи.В банките няма лихва а ти взимът такса обслужване ха ха

    Коментиран от #50, #75

  • 18 да бе

    55 41 Отговор

    До коментар #6 от "Стига сте лъгали хората!":

    Те в италия и Гърция подаряват инмоти, че тука ли - с ликвидираната ни икономика и спада с по 1 милион на 10 години.
    Докато го изплатиш този имот, може вече да не струва и 1 заплата.
  • 19 кочо

    34 5 Отговор
    До зависи
    При 1 ви сценарий покупалната способност ще изчезне което ще доведе до рецесия която пък е най добрият лек срещу инфлацията.
    1 и 2ри сценарий водят към рецесия
  • 20 кочо

    14 6 Отговор
    До зависи
    При 1 ви сценарий покупалната способност ще изчезне което ще доведе до рецесия която пък е най добрият лек срещу инфлацията.
    1 и 2ри сценарий водят към рецесия
  • 21 Кочо

    16 4 Отговор
    До зависи
    При 1 ви сценарий покупалната способност ще изчезне което ще доведе до рецесия която пък е най добрият лек срещу инфлацията.
    1 и 2ри сценарий водят към рецесия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аз Кочо

    13 6 Отговор
    До зависи
    При 1 ви сценарий покупалната способност ще изчезне което ще доведе до рецесия която пък е най добрият лек срещу инфлацията.
    1 и 2ри сценарий водят към рецесия
  • 24 Прованс

    59 54 Отговор
    Цените няма да падат, а дори ще се вдигат. Банките не дават никакви лихви на вложителите, а от две жилища или два имота за офиси, могат да се вземат към 1500 евро на месец. София стана със селяните, които дойдоха , към 3 милиона вече.

    Коментиран от #51

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аааа бъркъш съ

    46 35 Отговор
    С това поскъпване на строителните материали, а и труд, как ще се спихнат с 25% надолу цените !?
    За замръзване на пазара да, но не и "спукване на балон"! И да е имало балон вече няма, защото цените заради матетиалите вече са точно, ако не и подценени!
    Сега се появяват лица, като този, които се опитват с такива "информации" и подхвърляния да рутят пазара и ако някой клъвне да правят пари.
    Който не вярва да влезе в пърата строителна борса и да пита за цените на основните строителни материали!

    Коментиран от #28

  • 27 Статистик

    62 6 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Колега, банките никога не са капо! Защото оценяват жилищата (за които отпускат заем) по трънския курс и, ако ти го вземат поради неплащане на вноските, винаги могат да го продадат на цена под пазарната и пак ще са на кяр!
  • 28 Софиянец в повече

    31 9 Отговор

    До коментар #26 от "Аааа бъркъш съ":

    Може и така да е. Но това важи за новостроящите се сгради. Старите жилища са съвсем друга боза.
  • 29 Буха ха

    53 28 Отговор
    Строя къща край София от почти година. Строителните материали постъпват ежедневно, читави майстори почти няма, а ако намериш ти излизат 200-240 лв на ден, хубави парцели вече почти няма, а ако изпадне нещо, цените са безбожни. Дори и при криза, може да поеятинеят панелки пред разпадане и старо строителство което се нуждае от основен ремонт или събаряне.
  • 30 Истината

    113 32 Отговор
    Който продал-продал. На останалите- успех! Кефи ме, как няколко човека, най-вероятно алчни брокери или инвеститори се опитват да обясняват, как ще се вдигат цените! И как ще се вдигат, като хората за хляб нямат бе? Как, като тока поскъпва, водата поскъпва, топлото ще поскъпне? И откъде хората да извадят да купят? Хек да са ви имотите, инвестира се в знание и в бизнес, не в спекула! Ама мързеливците искат да лежат от кълка на кълка, а панелката на баба им да им пълни гушите. Още много малко ще е, като почнат ЮЛИ да се вдигат лихвените нива ще видите! ЕЦБ онзи ден излезе с информация, че 3 пъти се очаква да вдигне лихвите по кредитите, шарани такива, три пъти само за тази година!!!
    Мислете, бетон и тухли пари не носят!
    1000е/квадрат за "на зелено", и нямало как да ставали по-евтини? Бре бре бре, със заплата от 900-1000 лв. бруто кога ще го изплатите бе, цял живот на кредит за едни кирливи 50-60 квадрата...

    Коментиран от #68

  • 31 Икономист

    52 11 Отговор
    Ако имаме добри финасови пазари ,нямаше да се ккупуват имоти а акции на печеливши предприятия ,Но в Бг то много се мами и краде къде да инвистираш

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хе,хе-Нервният...!

    33 16 Отговор

    До коментар #12 от "Нервни брокита":

    Ама ти не разбра ли,че никой няма да те пита дали приемаш еврото ,или не...?!Някой да те пита дали искаш да си в ОТАН,или не...?!И тук е същата история драги ми Смехурко....!
  • 34 Да та у граматика

    15 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ама голям си...,,Икономист"...?!":

    Стават грешки,ти веднага ще ме хвърляш
  • 35 Пенчо бре, чети

    31 37 Отговор
    "Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е очакван.... " Хайде да прочетем пак - свива се търсенето на имоти заради затруднен достъп до ипотечни кредити - никъде не се казва, че ще спаднат цените с 25 %. Имах един познат, който на 650 евро чакаше да "паднат " цените. Еми паднаха... Още се влачи по квартири. Умник!

    Коментиран от #78

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иван

    40 9 Отговор
    Много икономисти и много "чели" Пенчовци, ама никой не казва, че и сега цените са нереални. Или ще кажете: след като има балъци, са реални.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Първи

    6 1 Отговор
    Вероятно жилищата повече земеделските земи не или малко
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 МирО

    62 15 Отговор
    Едина добра статия от човек, който разбира материята. Мисля, че влизаме в сериозна рецесия (ако не и в стагфлация - със съответните последици във всички икономически сектори), което неминуемо ще се отрази на имотния пазар (може би по тежко и от 2008г). Падане на цените с 20 до 25% може би ще е при луксозния сектор в имотния пазар, а за пониския клас за да си намерят купувачи може да им се наложи и слизане с 30% до 40%.
    ГЛАДЪТ Е ПО-СИЛЕН ОТ ТОКА. Когато си затънал от кредити и други задължения и след 6 - 7 месеца на пазара, без никъкъв интерес от купувач, при появата на такъв, понякога се сваля от цената не 10% , не 20%, а 30-35%, защото времето лети, а задълженията се трупат като лавина. Празна бетона кутия е резход (такси, подгряване, данъци, ремонти и т.н.)
  • 42 гост

    34 7 Отговор
    Всеки си прави сметката ,кое е изгодно за да плати за имот.Що се касае цената на имотите аз лично с цел да запазя спестяванията си инвестирам в злато не в надценени жилища в София.За да купиш в София цената трябва да е такава,че и при застой на пазара да можеш да го продадеш с ако не печалба то поне на цената по придобиване.2000 евро не е рентабилно за да се отдава под наем или препродажба говоря за стандартни имоти ,не за имоти лукс.
  • 43 Боко Тиквата от Банкя

    40 17 Отговор
    Повечето коментари тук, че - влагацте парите в имоти, са писани от неграмотни брокери, които вече нямат работа. В Зап. Европа само 15-20 %имат собствени имоти, так че братя ЗА БОГА НЕ КУПУВПЦТЕ, как-то беше казал един депутат, вие да не сте охльови или костенурки да си вземете къщата на гърба и да си я носите? Днес има работа в Мюнхен, утре в Дюселдорф, после във Франкфкрт така живеят немците, и на пенсия вече на едно място. ЗА БОГА НЕ КУПУВАЙТЕ ИМОТИ и строителната Мафия и брокерите ще гладуват. В България 7 500 000 жилища на 6 млн. население. Е колкотряьва да струват тия имоти? Малко

    Коментиран от #56

  • 44 Агенцията рече

    24 7 Отговор
    Когато лобито Ви навива за имоти, много добре си правете сметка, ако е за "влагам": едно е фактически имот - парцел, земя, второ, сграден имот в икономо-финансово-културен център на голям град и трето - сграден имот някъде по крайни квартали и паланки! Всъщност заграден въздух. Дългосрочно и при вариант две има риск, а при три, когато пазара се нормализира... "да ги бях изхарчил по-добре кинтите за воаяжи. Поне душата щеше да задоволена"!
  • 45 Кирил

    51 11 Отговор
    През 2001 купихме апартамент в кв. Красно село София. Тогава беше 22 000 долара. От тогава сме правили два ремонта и сме го ползвали всеки ден. Днес по оферти, подобни са 140 000 евро. За 20 години е имало покачвания, имаше и спадове. Купиш ли избраното жилище на правилното място, ползваш ли го за живеене, никога не си на загуба.
  • 46 Павел пенев

    37 5 Отговор
    Скоро имотната мафия у нас ще яде винкела.
  • 47 БИЗНЕСМЕН 🤑🤑🤑🤑🤑

    42 10 Отговор
    ТУК В--Б.Г. ИЗОБЩО,ИМАЛИ ( БИЗНЕС ) ИЛИ ИМА МАРОДЕРИ , ЛЕШОЯДИ . КОИТО ИСКАТ ДА ПРЕ ,ЗАБОГАТЕЯТ С НАДЦЕНКА 200% ПЕЧАЛБА 👎СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ДА ПАДАТ ЦЕНИТЕ И ДА СА В МИНУС НЕ 20% 30% А ЦЕЛИ 50% ⚠️И НАРОДА ДА МОЖЕ ДА СИ КУПИ ПОКРИВ НАД ГЛАВАТА СИ . ТОЧНО ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ ИМОТНИТЕ ИЗМАМНИЦИ ПЪЛЕН СРИВ И ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ НА ИМОТИТЕ ⚠️❗❗❗❗❗❗⚠️⁉️
  • 48 Пепи

    45 8 Отговор
    След ипотечната криза през 2008-2009, помните ли какво се случи в Испания?
    След спиране на плащанията по ипотеките, банките се сдобиха с огромно количество жилища. Поради кризата нямаше кой да купува и така години наред тези жилища останаха празни. Тарикати емигранти, между които и българи, проучиха адресите на тези жилища и започнаха да ги дават (незаконно разбира се) под наем. Банките периодично пускаха обяви на пазара, при нулев интерес. Това принуди банките рязко да намалят цените, дори в българските сайтове обявяваха колко изгодно е да купуваш имот в Испания и то в големите градове и курортите им.
    Сега ситуацията у нас и по света е наслагване на кризи. Ще има безработица и глад, ще има необслужени кредити, ще има много търгове от ЧСИ. Който е инвестирал за да си запази парите, пак търпи загуби и в само в дългосрочен план ще има полза и то в случай, че има добри доходи и може да му плаща данъци и подръжка. Който е купил, за да печели от наеми, рискува наемателите му да останат без работа и да се върнат там откъдето са дошли. Помните ли локдауна, как голяма част от големите градове се премести в провинцията, а който нямаше си купи селски имот. Толкова идилични предавания имаше как отишли на село и преоткрити красотата на природата и българското село. Така че и тези с наемите ще губят и ако нямат достатъчно средства за живеене ще продават при свит пазар (естествено на по-ниска цена).
    Новото строителство ще е пълна катастрофа. Строителите теглят креди
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ФЕД

    42 7 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Вече има лихва в банките по депозити и тепърва ще расте. Който успее да продаде сега на последните балъци на балонени цени ще спечели. Останалите ще чакат по-добри времена.
  • 51 Спас

    32 8 Отговор

    До коментар #24 от "Прованс":

    То три милиона е цялата държава. А тука в София нощно време половината апартаменти по блоковете не светят. Или са празни или хората не си плащат сметките за ток.

    Коментиран от #53

  • 52 Не е нормално скапан 45 годишен панел в

    28 6 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    покрайнините на голям град да гони 100 000 евро. Поскъпват материалите в момента и е приемливо новото строителство да е по-скъпо. Но е крайно време инвеститорите да се осъзнаят и да работят с по-ниски печалби.Защото все по-малко хора могат да си позволяват тези наистина безумни цени. Сградите, дори да не се обитават се амортизират и имат нужда от поддръжка. Платежоспособните си купуват обикновено жилища, затова наемният пазар е нормално да се свива при намаляващо население. Украинците го пораздвижиха малко като наеха доста пустеещи апартаменти във Варна и Бургас, но доколко може да се разчита на постоянни доходи от наем?!! Да не говорим, че често след наематели е такъв погром, че трябва да вложиш много средства в ремонти, за да можеш да отдадеш имота си отново под наем.

    Коментиран от #58

  • 53 30%минимум са празни. Други 20%са на

    21 3 Отговор

    До коментар #51 от "Спас":

    хора, които имат поне 2 имота и ползват ту единия, ту другия.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Факт

    17 20 Отговор
    Познат който слушаше РАЗБИРАЧИ от 03 .03.2021 г. с чакането ЧЕ балона ЩЕ гръмне,си купи на 2на цена същия имот 10..02.2022г. Аман от врачки и разбирачи! Всеки са ми еб..ва майката
  • 56 Тулуп си Бокооо

    15 13 Отговор

    До коментар #43 от "Боко Тиквата от Банкя":

    БГ не е D, добре платена работа има в София, затова има и търсене. А българите в чужбина които искат да имат дом в БГ как мислиш, в Каспичан ли ще се върнат, или ще изберат София?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ннцн

    18 11 Отговор
    Това което е поскъпнало никога не поевтинява. Глупости говорят
  • 60 Aнтон

    17 7 Отговор
    Пълно глупости пишете. Моите двдоввци и баби не са чели такива глупости и са влагали в имоти. Сега имам имоти и нищо не ме притеснява...
  • 61 ПЪГУОШ

    7 3 Отговор
    Това важи ли и за къщите в Барселона ? Само питам.......
  • 62 юначен страх

    8 7 Отговор
    Хора ! живеем в една държава с пратеник на БОГ ! Вижте той какво прави и как инвестира - държи авоарите си в КЮЛЧЕТА и пачки ЕВРО ! А също и в къщи / Барселона /. Така че вземайте пример и се учете от него !
  • 63 леле КАКО

    12 13 Отговор
    Парите се обезценяват ! Имотите - НЕ ! Ще видим докога и как , но сега това е положението !

    Коментиран от #79

  • 64 Влади

    20 12 Отговор
    Всички знаем какво се случва с един балон като се спука , сравнението с недвижимите имоти не е случайно , спад с 20 —30% не е спукване а издишане , само при издишане биткойна загуби над 60% за 2—3 месеца от 65 000 долара на 28 000 долара , при това преастрояване последните години никой не може да каже с колко ще се сринат цените , тръгне ли лавината , спад с 50% е задължителен , има и ефекта на паниката на продавачите , по добре да загубя 50%от колкото да изчакам и да загубя повече
  • 65 гражданин

    13 9 Отговор
    Аз имам имот, двустаен апартамент в Пловдив, който не ми трябва и се чудя да го продам. Тези, които казват, че сега е време да се продава да ми кажат какво да правя с парите при тази инфлация. Скоро тези пари от продажбата на имот мога да си ги бия в главата и ще мога да си купя с тях едно голямо нищо. Докато лихвите по депозитите не станат 5% никакво продаване!

    Коментиран от #67

  • 66 Пенсионерка

    13 2 Отговор
    Стига с това ИЗЛИШНО СТРОИТЕЛСТВО. За всяка маймуна по офис с компютър. Но компютрите не произвеждат домати, мляко и хляб. С компютрите САМО СЕ ТЪРГУВА-ВНОС НА ГНИЛОЧ ОТ ТУРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ..
  • 67 Един друг

    6 0 Отговор

    До коментар #65 от "гражданин":

    Че то е много просто, бре - пари от продажбата на актив се вкарват пак в актив, а не се обръщат в доход. Сега, доколко този конкретен апартамент ти е актив или пасив е отделен въпрос, но с парите от него купуваш нещо, което ще ти носи пряк или косвен доход - от поскъпването му. Ако хептен не ти трябва да купиш земеделска земя или друг имот, не ти трябва трактор или някаква друга техника, купуваш физическо злато и си пазиш фактурите, че после при продажбата му да не плащаш по ЗДДФЛ върху цялата сума. Лично аз, парите от продаден имот ги добавям към наличните и общо с тях купувам още по-скъп. Ако смяташ с парите да си купиш кола или да ходиш по екскурзии...
  • 68 Язе

    12 3 Отговор

    До коментар #30 от "Истината":

    Имотния пазар не е за тези дето нямат за хляб.

    Коментиран от #73

  • 69 Имотен

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ще държи , ако има кой да го купи. Всеки като има по три апартамента ...И в същото време да се храни с имитиращи продукти за да плаща ипотеката на четвъртия ? Не виждам смисъл ....
  • 70 Преминаващ

    14 3 Отговор
    Най-добрата оценка на коментар за правопис е 3+ ! Основен фактор на високите цени е ниската грамотност ! И в пряк и в преносен смисъл.
    Колкото по-прост става българина, толкова повече се бие в гърдите ...

    Коментиран от #71

  • 71 Човек

    5 0 Отговор

    До коментар #70 от "Преминаващ":

    Един нормален и грамотно написано коментар се намери.
    Браво
  • 72 бл.134 в Zап. парк

    5 1 Отговор
    Стига глупости.Няма да поевтинеят !Никога . Всеки ще има по 5-10 апарта , за предпочитане в южните квартали , да е по далечко Факултето .Но преди това трябва да пратим великата българска армия в помощ на Украйна
  • 73 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Язе":

    Кажи ми брокер, боли ли от липсата на комисионни? Ще лъжете вече хората ама "на най"!
    https://fakti.bg/imoti/683483-pet-opasnosti-pred-pazara-na-nedvijimi-imoti-u-nas?utmsource=mobilebgutmmedium=linkutmcampaign=firstpagefbclid=IwAR297xwASKS8rvelZRNd9SpYStZfT5fJ2vVLhGhemhlAFRD6ZxwTipaqOkY
  • 74 Истината

    4 0 Отговор
    Кажи ми брокер, боли ли от липсата на комисионни? Ще лъжете вече хората ама "на най"!
    https://fakti.bg/imoti/683483-pet-opasnosti-pred-pazara-na-nedvijimi-imoti-u-nas?utmsource=mobilebgutmmedium=linkutmcampaign=firstpagefbclid=IwAR297xwASKS8rvelZRNd9SpYStZfT5fJ2vVLhGhemhlAFRD6ZxwTipaqOkY
  • 75 НАП

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    А данък от наемите плащаш ли?
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 проста

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пенчо бре, чети":

    Тази имотна спекула е само в БЪЛГАРИЯ.
  • 79 проста

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "леле КАКО":

    А като,стане както в УКРАЙНА ???