20 Юни, 2022 14:21 2 036 0

Дават консултации на собствениците на ценни имоти

  • нинкн-
  • консултации-
  • собственици-
  • имоти-
  • архитектурен паметник

НИНКН ще ги провежда всеки петък между 14.00 и 17.00 часа

Дават консултации на собствениците на ценни имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) обяви, че ще дава безплатни консултации за граждани и инвеститори, проектанти и главни архитекти на общините по проекти за намеса в обекти на недвижимо културно наследство. "Интересът е огромен, тъй като самата необходимост от такива консултации е голяма", каза арх.Петър Петров, директор на института, цитиран от БНР: "Тази мярка е насочена към хората, които са собственици или ползват сгради, които са недвижимо културно наследство. Давам си сметка, че това са хората, които реално пазят сградите. Те са войните, които защитават културното наследство".

Общо в България има 39 600 недвижими културни ценности. 10 000 от тях са могили, останалите са археологически, исторически и художествени ценности, съобщи директорът на НИНКН.

НИНКН открива приемна за граждани, инвеститори, проектанти и главни архитекти на общини. Директорът арх. Петър Петров и експертите на института ще предоставят безплатни консултации всеки петък от 14.00 до 17.00 часа. Експертите ще разясняват какви са допустимите намеси в обекти от недвижимото културно наследство и как се подготвят качествени задания за проектиране и качествени проекти. Ще обясняват как недвижимата културна ценност да не се превърне в бутафория, защо климатиците по фасадите, фибранът и итонгът нямат място в реставрираните обекти, защо на крепостна кула не може да има асансьор. Ще консултират как проектите да бъдат поправени, така че да запазят автентичността на недвижимите културни ценности.

Най-често задаваните въпроси и техните отговори ще бъдат организирани в рубрика на интернет страницата на института.

Институтът отказва да съгласува голяма част от инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии – на частни инвеститори, но и на общини, за единични обекти, но и за градски ансамбли и археологически комплекси. Причините за това най-често са липсата на осмисляне на недвижимото културно наследство като ценност, липсата на професионален опит в проектирането, неработещият Закон за културното наследство и опитите да се заобикалят правилата. Практика от дълги години е да се предлагат проекти, които увреждат или унищожават необратимо културното наследство.

НИНКН дава предписания за необходимите промени при всеки върнат проект. Въпреки това понякога проектите се преработват по няколко пъти. Целта на консултациите е да помогнат на заинтересованите страни да подготвят качествени предложения и да ограничат недопустимите намеси върху недвижимите национални ценности. Това е особено важно за проектите с европейско финансиране.

39 120 недвижими културни ценности са застрашени: 20 241 от тях имат статут, но нямат режими на опазване, т.е. на практика не са защитени, 18 879 са само декларирани и също не са защитени. НИНКН е лишен от законови инструменти да предотврати унищожаването на културно наследство, ако инвеститорът е получил разрешение за това от общината.

Законът, приет през 2009 г., предвижда дълги, тежки, сложни и дублиращи се процедури, които ощетяват едновременно и инвестиционните намерения, и обществения интерес; забавят преписките и становищата; създават условия за корупция.

Институтът настоява от месеци за спешни промени в закона и в структурата на института, за да започне актуализацията на списъка на недвижимото културно наследство и на режимите на опазване на обектите. Промените в ЗКН са временна мярка, докато се подготви нов качествен закон с ясни правила и прозрачни процедури.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА