Last news in Fakti

8 Юли, 2003 00:00 1 458 0

С нов вид елетромер може сами да си изчисляваме сметките за ток

Виртуален електромер, изобретен от студенти на Техническия университет, стои от вчера в Интернет и може да пресмята с точност до стотинка месечната сметка за тока. Сайтът е на столичното електроразпределение, но калкулаторът е валиден за цялата страна.
Сметката може да се изчисли по два начина. При първия се въвеждат новото и старото показание на електромера заедно с месеца и годината, за които се прави изчислението. Трябва да се въведе и това дали жилището ползва парно, защото от това зависи дали първите 75 киловатчаса се пресмятат по старите цени или не.
Другата възможност е да се нанесе приблизително колко време са работили електроуредите вкъщи, като самите уреди се посочват един по един. Нанася се и точната им мощност и дали са работили през деня или през нощта - калкулаторът прави отделно изчисленията при еднотарифен и при двойнотарифен електромер. При нанасяне на консумацията на всеки уред поотделно се получава приблизителна месечна сметка. Тя може да се изчисли и само за седмица или за ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА