Last news in Fakti

11 Юли, 2003 00:00 3 118 0

Облицовка с декоративни камъни

  • камък-
  • камъни-
  • стената-
  • материал-
  • декоративният-
  • затова-
  • използва-
  • разтвор-
  • поставяне-
  • поставят-
  • изкуствения-
  • върху-
  • камъкът-
  • много-
  • работа-
  • форми-
  • изкуствения камък-
  • тъй като-
  • декоративният камък
Камъкът е един от първите природни материали, които човек използва за строителство. С течение на времето модерните технологии го изтласкват на второ място., Основното предимство на декоративният камък е, че не изисква предварителна работа върху мястото, където ще бъде монтиранДнес той се използва основно при ремонтни работи, но не всеки може да си позволи да облицова къщата си с него, тъй като това е скъпа и трудоемка работа. Необходима е допълнителна работа по усилване стените и обработване на самите камъни.
За любителите на този материал днес има алтернатива - разработена е технология за приготвяне на изкуствени камъни. Името "изкуствен камък" се отнася преди всичко към произхода на камъка, а не толкова към неговия външен вид. Да се установи разликата между естествен и изкуствен камък е възможно само от много близко разстояние. Съвременната технология позволява се имитира не само формата, но и цвета на този природен материал.
Съставните елементи
на изкуствения камък са: цимент от най-високо качество (портланд), леки натурални напоителни (керамзит) и натурални висококачествени бой.
Технологията на приготвяне на изкуствения камък е лесна. Сместта от посочените по-горе съставки се излива в специални форми - едната приличащи напълно на естествени камъни, а другата плоска. В резултат се получава своеобразен "козунак". Неговата площ варира от 5 кв. см до 0,5 кв. м, а дебелината му е от 1 до 10 см. Благодарение на тези размери, декоративният камък е много лесен за поставяне на стена, а е и
три пъти по-лек
от естествения (взависимост от вида теглото на 1 кв. м е от 20 до 45 кг.). Затова не е необходимо да се подсилва допълнително стената със специални железни арматури. Доколкото изкуственият камък има гладка задна част, той не трябва да се вгражда в стената. На практика той се полага лесно на всякакъв вид повърхност и се закрепя на стената с обикновен циментов разтвор, в който има лепило.
picture:1,20030711_21.jpg, Разликата между декоративният и природен камък на пръв поглед е незабележимаДва са начините за поставяне на декоративните камъни - на разстояние и плътно един до друг. При първия случай камъните се поставят на отстояние 1,5-2,5 см един от друг. Това е по-разпространеният вариант, тъй като се пести повече материал. Някой камъни обаче са пригодени да се поставят плътно един до друг. В самото поставяне на стената няма нищо необичайно: върху плоската стена на камъка се поставя циментовият разтвор, в който има лепило и се залепва за стената. Излишното количество от лепилото се обира с шпатула. Камъните могат лесно да се разрежат с "болгарка" и така да се модифицират различни форми.
Декоративните камъни имат още една особеност, че се поставят на всякакъв вид повърхности - дървени, метални, бетонни. Такъв камък не гори и не отделя дим при нагряване, затова може да се използва и при обликоване на камини и печки. Благодарение на това, че оцветителят е пропит вътре в самия декоративен камък, той не избледнява с течение на времето и ома вид на истински.
За разлика от естественият,
декоративният камък няма радиоактивен фон.
Той има дълъг живот и е изключително здрав. Външните стени на сградите не придобиват само по-привлекателен вид, но получават и допълнителна защита от влага и механически повреди. В къщите или стаите облицовани по този начин става до 25 на сто по-топло.
Облицоването с декоративни камъни най-добре се съчетава с традиционните дървени стени, които ефектно контрастират на гладко полираните повърхности. Също така те се използват при стълби и балкони, изработени от ковано желязо. Добър е за използване в гаражи, камини, обществени заведения като барове, ресторанти, игрални зали, дискотеки и други. При използването на декоративни камъни в помещения с висока влажност като басейни, цветът му избледнява незначително. Затова камъкът се покрива със специален хидрофобен разтвор.
Впечатление правят многообразните цветове и форми на изкуствения камък: той имитира всякакви природни малки и големи камъни като варовик, калдаръм, шисти и такива от много редки видове. При облицоването е важно да се подбере точната форма, цвят на декоративният облицовъчен материал, който трябва да е съобразен още и с пропорциите на дома, външната архитектура на сградата, както и вътрешните помещения.
Поставянето на бетонните камъни отнема малко време
За една седмица могат да бъдат облицовани 300 кв. м. или около 50 кв. м. на ден. При покупката на такъв материал е хубаво да се купува с 10( повече от необходимото количество. Това се прави с цел еднаквост на цвета, тъй като всяка партида може да е от един цвят, но при новата има нюанс, който се забелязва при поставянето в помещението. Залепването винаги се извършва отгоре надолу върху стената или камината.
Любопитно е да се отбележи, че камъкът придобива истинският си цвят едва месец-два след монтирането му.
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА