Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 13:10 5 741 41

Най-устойчивите сгради у нас са строени след 2000 година

  • земетресение-
  • българия-
  • сгради-
  • устойчивост

Предишната "добра вълна" на строителство е през 70-те години на миналия век

Най-устойчивите сгради у нас са строени след 2000 година - 1
Снимка: М. Богданова

Ужасяващите кадри на срутени постройки и разпокъсана инфраструктура след земетресението в Турция и Сирия поставиха на дневен ред въпроса за състоянието на жилищния фонд в България. Ще издържи ли домът ни на евентуално непредвидимо природно бедствие – питат се българите, живеещи в многоетажни постройки. Въпросът до какъв магнитут масовите сгради в градовете биха били сигурни, подобно на множество други важни за обществото ни теми, раздели експертите на два лагера, пише БНР. Според едни, при новото строителство се допускат различни пропуски и компромиси по отношение на качеството и сигурността на обектите. Урбанистът Емил Христов от сдружението „Екипът на София“ обаче счита, че новото строителство крие най-малки рискове за сигурността ни при бедствие: „Най-опасни са сградите преди 1960 година, когато все още не е имало никакви сериозни изисквания и норми по отношение на строежа и устойчивостта на земетръси. Анализ на Световната банка показва, че 50% от жертвите биха били при срутване на такива сгради.“

Що се отнася до сградите, строени през 70-те години на м.в. и по-късно, те са значително по-сигурни от гледна точка на упражнения по време на изграждането им контрол по приетите по-сериозни изисквания за строителните обекти:

„Панелните сгради, строени преди 1975 година са с малко по-занижени изисквания от този тип, но като цяло панелните конструкции са по-деформируеми и могат да реагират добре на земетръс. Тук идва въпросът обаче, колко са здрави връзките между панелите и доколко поддържана е сградата.“

Поддръжката е важна за всяко едно движимо или недвижимо имущество, но когато става дума за жилищна сграда, отговорността тя да не застрашава живота на обитателите лежи на съвестта на собствениците.

В София, а вероятно и в други български градове, съществува сериозен проблем, свързан с наличната информация за типа и състоянието на сградния фонд.

„Нито ние, нито някой друг има подобни данни – обяснява Емил Христов от сдружението „Екипът на София“. – Това е един от проблемите, който бяхме започнали да решаваме, докато екипът ни беше част от общинското предприятие Софияплан. Там работихме съвместно със Световната банка по едно изследване за панелните сгради. Картографирането и намирането на достоверна информация е много труден процес. Нашите препоръки, които записахме както в доклада на Световната банка от 2020, така и в интегрирания план за развитие на Столична община са, че трябва да започне подробен анализ на сградния фонд в града. Всяка сграда трябва да има паспорт, да се знае какво е състоянието ѝ, за да може да се планира една по-адекватна намеса при необходимост. Дори в архивите липсват данни за по-старите сгради, някои се водят изчезнали.“

Според Христов, институции като Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) съхраняват такава документация, но само от определен период нататък, а намирането на подобна информация за сградите, строени преди 1990 година, е изключително трудно.

Архитектът опита да опровергае опасенията на хората, че протичащата в момента паспортизация на сградите в страната, във връзка с програмата за енергийна ефективност, може да определи част от жилищата като негодни за обитаване.

„Правят се две обследвания, отнасящи се до конструкцията и енергийната ефективност на сградата, които са ангажимент на живущите в нея. Имам сведения от фирми, които се занимават с подобни обследвания. Заключенията им са, че в 90% от случаите, на сградите се дава положителна оценка с известни забележки, които обаче не са свързани с това, че е негодна. Отрицателни оценки от гледна точка на сеизмичен риск, получават сгради до 60-те години, които са със зидана носеща конструкция и гредоред. Изключвам възможността броят на сградите, нуждаещи се от сериозна реконструкция след такава оценка, да е твърде голям.“

Решението дали и как да бъдат подпомагани собственици на сгради, получили предписание да подобрят конструктивната устойчивост на своята сграда, все още се търси.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    64 9 Отговор
    След 2000 година?Тва някакъв виц ли е?😁😁😁🥳🤡👍

    Коментиран от #4, #10

  • 2 римлянин

    55 1 Отговор
    Не дай си боже да разберем истината…
  • 3 да де

    43 6 Отговор
    Поредния фейк на фактифейк.
  • 4 Забелязъл

    49 8 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    От Факти са объркали без да искат заглавието а то е
    "НАЙ- НЕУСТОЙЧИВИТЕ сгради у нас са строени след 2000 год".
  • 5 Това не е реклама

    28 4 Отговор
    ама хич
  • 6 Журнал листка

    29 4 Отговор
    Въобще не ми пука като лъжа, аз съм опитна
  • 7 Земетръско

    26 5 Отговор
    Тия са голям майтап това за устойчивоста на сградите го знаят и децата от яслите но от Факти явно незнаят.
  • 8 Даааа даааа

    7 4 Отговор
    Тони-то се очертава най-сериозната конкуренция на Нафе-то,а пък Аз да му го наввтеепам на аааааадминъттт
  • 9 Дедо

    26 5 Отговор
    Помня след Вранча или след Стражица, най вероятно след Вранча беше защото тогава имаше паднал блок. Тогава такъв бетон се лееше в ЕПК-тата, че станаха като бункери. Тухла не можеше да се види по строежите, а вътре студ бате в тоя бетон ако няма парно. Няма отопляне.

    Коментиран от #14

  • 10 Арматурист

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Преди 5години в София ми се наложи да огъна кобилица от желязо за основите на една кооперация с дебелина 3,2 см и желязото се скъса бяха го поръчали от Турция.

    Коментиран от #11, #13, #21

  • 11 Раданч Татлъту

    32 1 Отговор

    До коментар #10 от "Арматурист":

    Вярмам ти!Да не дава Господ!😢
  • 12 Начи

    4 20 Отговор
    Чакаме 7,8 за да се уверим 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 13 Арматуристе

    22 4 Отговор

    До коментар #10 от "Арматурист":

    Едно време найш ли кво желязо имаше ...ехеее
  • 14 Строител

    22 6 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо":

    Дядо много ти е къса паметта паднаха два блока в Свищов през 1977 беше 7 по Рихтер. А тия блокове бяха от пакетоповдигащите дето са комбинация от панели и тухли не са били чисти панелки а отделно на преземните им етажи след като са построили блоковете са почнали да събарат стени и колони щото им дошло на акъла да правят магазини. А по въпроса със студа в панелката аз си го реших през 1983 ако помниш Дядо имаше навремето едни интернитени сандвич плоскости със студиопор по средата дебели 8см монтирах ги отвътрешната страна на стените и проблема се реши. Че така Дядо не давай акъл.

    Коментиран от #32, #38

  • 15 Мария

    45 3 Отговор
    1977-ма година Вранча тества панелките в Русе. Над 7-ма степен. Всички панелки оцеляха. В момента панелките пречат на някого да си разиграва тъпотиите. Кой разбрал-разбрал.

    Коментиран от #17

  • 16 Павел пенев

    40 2 Отговор
    Цялото ново строителство у нас е компрометирано от използваните евтини строителни материали, като турски цимент, некачествено украинско желязо и гадни западни пластмасови смески. При подобно земетресение всичко ще е изравнено със земята. Да не говорим за софийските магазини в приземните етажи,където са изкъртени носещи трегери, стени и колони с платени разрешения от Общинските структури по строителство. Точно там корупцията у нас е ужасяваща.

    Коментиран от #20, #26

  • 17 Който разбира панелка избира

    30 4 Отговор

    До коментар #15 от "Мария":

    Кадрите от Украйна говорят...Ударен 15 етажен панелен блок по средата от ракета 5 6 7 етаж от блока поти ги няма и нагоре блока пак продължава здрав до 15 я етаж.

    Коментиран от #23, #36

  • 18 село

    21 3 Отговор
    мойта къща е строена 1946 година малко след войната. Приземния етаж е с едри скални каменни блокове от кариера, 2-та етажа са изцяло железобетон вк. тавана. Не къща а направо Крепост

    Коментиран от #29

  • 19 Ти си

    30 1 Отговор
    Абе като знам как се издава Акт 16 за строежи след 2000 г. ......
  • 20 Гастерарбайтер. ⚒️🛠🔧

    34 0 Отговор

    До коментар #16 от "Павел пенев":

    Работил съм груб строеж из цяла България. Най некачестенно се строи в големите градове. Кофражистите са на квадрат и бързат да изкарат надника а арматуристите им плащат на кл. желязо и те вързват тук таме когато почнеш да лееш след тях примерно плоча горната скара пада като вървиш по нея да не говорим че желязото е тънко и калпаво който приема желязото първо минава през фургона на техниците да си вземе рушвета подписва и си заминава.
  • 21 Прав си

    26 1 Отговор

    До коментар #10 от "Арматурист":

    всички материяли са от Турция и голяма част от работниците са турци.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 000013

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Който разбира панелка избира":

    А сега се чудя как едини самолети успяха да съборят зградире на УТЦ та и тия покрай тях
  • 24 Пълна лъжа

    32 3 Отговор
    Новото строителство е с отвратително качество.Икономия от желязо/има поне два пъти по малко от старите/,скапан бетон , скапани турски тухли , още по скапана дограма.Около мен построиха над 10 блока и само един малък е читав.Като попитах техническия какъв е този блок отговора беше , че е за семейството на фирмаджията-строител.За нормалните купувачи-един голям и скъп чеп отзад.
  • 25 мани мани

    26 1 Отговор
    до 90те нещата бяха що годе добре ... след 2000-та е пълен леш! некачествено строителство! спор няма! като насложим и това, че всеки кърти стени в блока ... ще удържат до 4-та степен!
    панелките по принцип са яката рабта, но масово се събарят стени и масово се преправят терасите, а това ще доведе до колапс!

    Коментиран от #41

  • 26 TV Бобов дол

    31 0 Отговор

    До коментар #16 от "Павел пенев":

    Колега , гледай "магистралите" и прословутите ремонт на ремонта на ремонта и се сещай нататък .
  • 27 Неизвестен

    18 4 Отговор
    След 2000година???? А дано, ама надали (без ср....)
  • 28 За протокола

    9 2 Отговор
    Да бе, да!
  • 29 Селски

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "село":

    Те основите винсги остават,стените падат

    Коментиран от #31

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 1 Отговор
    Мнoгo ca cмeшни aрхитeктитe кoгaтo ce изкaзвaт пo инжeнeрни прoблeми..., нo имa нaпрeдък, вeчe нe гoвoрят зa "ceизмичнaтa уcтoйчивocт" нa cгрaдите, нo пък ce прaвят нa eкcпeрти пo cтoмaнoбeтoн, пo oбcлeдвaнe нa кoнcтрукции и пo OиВ...Лaкoмиятa зa хoнoрaри e нeщo cтрaшнo...-
  • 31 Селски майстор

    13 3 Отговор

    До коментар #29 от "Селски":

    Ти непрочете ли какво ти е написал човека? Основите са от здрави камъни а нагоре два етажа са от железо бетон това значи всички вътрешни външни стени са от бетон не е ползвал човека тухли което е и най важното всичко е вързано и няма как да падне и от най силното земетресение тухлите заради които падат сградите човека си ги оставил за кокошарник защото те стават само за това.
  • 32 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "Строител":

    АЛОО А В СТРАЖИЦА САМО ПАНЕЛНИТЕ БЛОКОВЕ ИМ НЯМАШЕ НИЩО ... А ВСИЧКО ДРУГО СЪС СЧУПЕНИ КОЛОНИ ...А СЕГА ВСИЧКО Е БОКЛУК
  • 33 Ген. Гурко

    15 3 Отговор
    Пак строителната мафия започва с обработката облизвайки се за едни сигурни пари. Не мога да ги дишам тези некадърници, които искат само да скубят народа.
  • 34 Шеф

    4 13 Отговор
    Ее шморцове,живейте при мама и тате в соц панелката и стига ръсихте мозък
  • 35 Инжинер

    11 3 Отговор
    Тези които си махат стените и си усвояват терасата първи ще бъдат затрупани.
  • 36 МирО

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Който разбира панелка избира":

    Панелките са до 8 етажа(конструкцията не издържа повече от 8 - 9 етажа), не до 15 - такава височина имат само ЕПК-то. От строителни инжинери по ПГС (промишлено и гражданско строителство) съм чувал, че най-устойчиви при земетръс са точно ЕПК-то, но поради фактът, че са доста високи (50 - 60 метра) при много силен трус има опасност целия блок да легне на страни (основите са му 7-8 метра само в земята), панелките са средна беля (но като нови),а сега след години амортизация, течове, корозии и т.н.може и да са по-опасни дори от тухлено-гредоредните конструкции, които се водят за най-рисковите при земетръс. От голямо значение е и какъв е типът на трусът - вертикален или хоризонтален, до сега в София за късмет повечето са хоризонтални, недай боже силен вертикален- една стена в панелката да се откъсне и падне ще се получи "режещ удър" и блока си заминава. Господ да ни пази.
  • 37 Aлфа Bълкът

    13 2 Отговор
    В България си купуваш гондола, а плащаш за яхта. Така са цените на жилищата.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    8 1 Отговор
    През 2003 в нашия град ляха основите на един блок в най-големия порой.
  • 41 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "мани мани":

    Колапсът е като се капичне напред или назад.Така, както у Туркието, защото дънят носещи стени по приземните етажи, за магазини, търговски обекти и т.н