Last news in Fakti

19 Април, 2023 13:43 5 273 5

Новият стил на крайградски живот

Търсят се предимно имоти ново строителство, с умни и енергоспестяващи технологии

Новият стил на крайградски живот - 1

Последните години хората все по-масово напускат големите градове и решават да се установят трайно в крайградски или селски райони. Тази тенденция беше ускорена от пандемията на COVID-19, от напредналата дигитализация във все повече сектори, която позволява дистанционна работа, както и от модерната философия за екологично съобразен живот. Все повече млади семейства търсят спокойствието и комфорта на малките населени места, в които живеят по-близо до природата и далеч от забързаното и стресиращо градско ежедневие.

Традиционно това са семейства, в които поне един член на семейството може да упражнява професията си от разстояние – във високотехнологични и добре платени сектори като ИТ и бизнес услуги, които са силно дигитализирани. В България има сравнително добра интернет свързаност дори и в малките населени места, особено в тези край големите градове, което ги прави предпочитана локация за място за живеене. Освен тях, част от работещите хора успяват да развият устойчив бизнес или да намерят месторабота в по-малките населени места, например в земеделието, туризма, образованието и други сектори.

Удобството на крайградските райони очерта най-предпочитаните дестинации край София и Пловдив, които непрекъснато привличат нови жители. Тези локации предлагат уникално съчетание на предимствата на „селския“ живот и близостта на големия град – спокойствие и чиста природа, добра градска среда, здравни и социални услуги, но същевременно и логистична близост до градския център с неговите бизнес възможности, болници, културни и развлекателни обекти. В тези райони се търсят основно имоти от типа на самостоятелни къщи или къщи в затворени комплекси. Това не е изненада, предвид трайно установените тенденции след пандемията на COVID-19 за работа от вкъщи – купувачите търсят по-голямо вътрешно пространство с обособяване на помещения за работа, както и достатъчно външно пространство за пълноценен семеен живот. Търсят се предимно имоти ново строителство, с умни и енергоспестяващи технологии. В този сегмент предлагането на имотният пазар все още не може да удовлетвори търсенето, тъй като често се предлагат морално остарели имоти.

Фаворити в крайградските райони на София са селата и градовете в полите на Витоша - Банкя, Бистрица, Лозен, Владая, Панчарево и Железница. Банкя се очертава като нов притегателен център с перспективите за скорошно изграждане на Софийския околовръстен път от жк Бъкстон до Люлин, изграждането на канализация и традиционно добрите образователни, здравни и социални услуги в града. Популярен с минералните си извори и здравословен планински въздух, районът еволюира от туристически балнеологичен център в предпочитана дестинация за постоянно живеене. Фактор за това са и доброто благоустрояване с места за отдих и лесния достъп до София с обществен транспорт. Тези тенденции са в синхрон с по-балансирания и близък до природата начин на живот, който все повече доминира при по-младите поколения. От съществено значение е общинската управа да управлява разумно развитието на тази територия и да предотврати хаотичната и необезпечена с инфраструктура инвестиционна дейност, характерна за други софийски райони. Имотите, които са добре планирани и се вписват в зелената визия на града, имат шанса да бъдат предпочитана локация за постоянно местоживеене.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    31 1 Отговор
    Този луксозен комплекс прилича я на концлагер,
    я на панелен жилищен комплекс.
    Архитектите можеха да го поразчупят, да го разнообразят.
    Хубавото е зеленината.
  • 2 Реалист

    15 2 Отговор
    Знаеме за Банккя,Бояна,Драгалевци и Симеоново,но какви са цените за качествен имот със скромно къще?Тука панелните тигри се ръмжът,че им е скъпо, камо ли да мислят за имот там
  • 3 хахах

    6 0 Отговор
    това на снимката е по-зле от люлин или младост, там поне блоковете са малко по-раздалечени
  • 4 Гост

    4 1 Отговор
    Близките села, до 20 км са по-скъпи и от кварталите на града.
  • 5 Ми да

    6 0 Отговор
    Гражданите бягат от градовете. Няма страшно - градовете се напълниха с горди селяни, че вече живеят в апартамент. Да са живи и здрави.