Last news in Fakti

10 Юли, 2023 09:21 2 731 1

Рязко покачване на застраховките срещу земетресения

  • турция-
  • застраховки-
  • земетресение

Вълна от жилищни застраховки в Турция

Рязко покачване на застраховките срещу земетресения - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според последните официални данни броят на жилищните единици, обхванати от задължителната застраховка срещу земетресения, въведена в Турция след земетресението от 1999 г. в Мармара, се е увеличил след разрушителните земетресения през февруари 2023 г.

Броят на полиците, включени в системата, предлагана от правителството, се е увеличил с около 800 000 от април 2023 г., сочат данните на Института за застраховане при бедствия (DASK).

Броят на застрахованите срещу земетресение жилищни сгради, който беше около 10,96 милиона през февруари, нарасна до почти 11,75 милиона през месец май. По този начин делът на застрахованите единици сред 20,03 милиона жилищни сгради в цяла Турция се увеличи от 54% на 58,7%.

Според статистиката на DASK регионът на Мармара води в застраховането с дял от 67%, следван от района на Егейско море (59,2%). Следват Източен Анадол (56,8%) и регион Централен Анадол (54%). Данните показват, че около 53,5% от домовете в Средиземноморието, 52,8% в Югоизточен Анадол и 48,8% в района на Черно море са застраховани срещу земетресение.

Северозападен Болу оглави списъка на провинциите с най-висок процент на застраховка срещу земетресения (91,9%). Други провинции, разположени в същия регион, включително Дюздже, Ялова и Текирдаг, изглежда са последвали Болу, като западна Мугла допълва първите пет провинции със съответно висок резултат. Според DASK 90,8% от къщите в Дюзче, 87,7% в Ялова и 85,5% в Текирдаг имат задължителна застраховка срещу земетресение.

Оказа се, че около 65,4% от 4,15 милиона апартамента в Истанбул, което е приблизително 2,7 милиона апартамента, са застраховани срещу земетресения. За сравнение, делът на апартаментите, покрити със застраховка срещу земетресение в столицата Анкара е 58,1%, докато в Измир, третият по големина град, той е 63%.

Провинцията с най-ниско застрахователно покритие от 28,5% е югоизточната част на Хаккари, следвана от Гумусхане с 34,1% и Байбурт с 36,2%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.