Last news in Fakti

18 Юли, 2023 20:37 2 836 7

Процентът хора, които живеят под наем

  • турция-
  • жилища-
  • наем

В Турция той е почти 30%

Процентът хора, които живеят под наем - 1
Снимка: М. Богданова ©

Делът на турското население в жилища под наем през 2022 г. е 27,2%, спрямо 26,8% през предходната година. Съответно делът на населението, живеещо в собствени жилища, намалява от 57,5% през 2021 г. на 56,7% през 2022 г, сочат данните на Турския статистически институт (TÜİK)

Делът на тези, които не плащат наем, въпреки че не живеят в собствено жилище, е 15,1%, малко по-висок от 2021 г. (14,6%).

Около 33,6% от анкетираните споделят, че имат проблеми с отоплението поради изолация и други проблеми в жилищата си като течащи покриви, влажни стени, подове и основи, както и проблеми с дограмите. Близо 22% признават, че изпитват замърсяване и други екологични проблеми, дължащи се на трафика и индустрията.

Над 59% от респондентите казват, че имат плащания на вноски или дълг, различен от ипотека и жилищни разходи, което е спад от 4,3 процентни пункта спрямо 2021 г.

Равнището на относителната бедност в Турция не се е променило от 2021 г., показва още проучването на TÜİK. Относителната бедност е ситуация, при която доходът на домакинството е под определено ниво. „Процентът на риска от бедност в съответствие с прага на бедност, определен на 50% от средния еквивалентен разполагаем доход на домакинството, е 14,4% непроменен в сравнение с 2021 г.“, се казва в доклада на TÜİK.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 2 Отговор
    В Западна Европа и САЩ процента е 80.Построиха комунизма.Липса на частна собственост и виртуални пари.Жените общи.
  • 2 Да ба и Турският сайт

    5 3 Отговор
    К’во ме ееебе сТурските скотове къде живеят?

    Коментиран от #3

  • 3 Бау Ганьо

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Да ба и Турският сайт":

    Баба ти е по запозната с тия Скотове
  • 4 Панелка

    5 0 Отговор
    Това ореди земетресението или след това.
  • 5 Любопитен

    7 2 Отговор
    Знам един грузинец в Турция дето си направи плати с държавна пара и вкара половината интелигенция в затворите и живее в 500 стаи, той дали си плаща наема?
  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    Ти крачмарю си гледай гостилницата и не щипи от кифтетата
  • 7 Ана

    2 1 Отговор
    " Процентът хора, които живеят под наем" ?
    Какво е това изречение.