Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 10:21 3 272 5

Студентските жилища са във фокуса на инвеститорите

  • colliers international

Сегментът на индустриалните имоти също бележи ръст, за разлика от офисния

Студентските жилища са във фокуса на инвеститорите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Тъй като инвестициите в офис площи продължават да страдат от продължителното противопоставяне между купувачи и продавачи по отношение на цените, други сегменти на пазара на бизнес имоти вляха малко енергия в третото тримесечие на 2023 г., според последния доклад за капиталовите пазари в Европа на консултантската компания Colliers.

Продължава забавянето на инвестициите в офиси

През последните години превъзходството на офисите беше оспорено от засиления инвеститорски интерес към други класове активи. Пазарът продължава да страда от рязко намалелите обеми през 2023 г., адаптирайки се към по-високите лихвени проценти в Европа. Третото тримесечие не беше по-различно от предходните, като по-високите разходи за финансиране и големите разлики между офертните цени и тези, които предлагат купувачите на основните пазари се отразиха негативно върху активността.

През третото тримесечие в Германия се наблюдава увеличение на обемите с около 7 млрд. евро в сравнение с предходните две тримесечия, което се дължи на транзакции със складове за търговия на дребно с хранителни стоки и логистични активи, но големите офис сделки са малко. Това обаче може да се промени през следващите месеци, тъй като нарастващите изисквания за рефинансиране на недвижимите имоти мотивират продавачите да преразгледат исканите цени.

Студентските жилища и индустриалните имоти са сред сегментите, които се развиват

След като офисите бяха в застой, през третото тримесечие лъч светлина внесоха сегментът на студентските жилища и сделките за дългосрочен наем – основно с индустриални имоти. Нагласите на инвеститорите на Expo Real в Мюнхен през октомври тази година също показват, че през 2024 г. ще има възстановяване, макар и не по-рано от средата на годината, тъй като участниците на пазара продължават да разработват стратегиите си за покупка.

"Всички очакват известно изменение на доходността в повечето сектори и докато тя не се повиши (което води до спад на цените), много инвеститори ще останат в режим на изчакване", казва Люк Доусън, Директор капиталови пазари в Colliers ЕМЕА.

"През четвъртото тримесечие предвиждаме всяка по-голяма активност да се съсредоточи върху придобивания на цели компании със съответното им портфолио от имоти, вместо върху традиционните транзакции с отделни активи", продължава Доусън. "Рефинансиране, сливания и придобивания, съвместни предприятия, продажби с обратно наемане - това са областите, в които бихме търсили ръст на пазара до края на 2023 г."

Сделка за форуърдно финансиране на студентски общежития на стойност 500 млн. паунда беше най-значимата в Обединеното кралство през разглежданото тримесечие - Cain International започна проект за строителство на общежития в големите университетски градове в Англия. В по-общ план инвестициите в недвижими имоти в Обединеното кралство през тази година вероятно ще достигнат най-ниското си ниво от десетилетие насам, въпреки че решението на Английската централна банка да задържи лихвените проценти на заседанието си през септември породи надежди, че картината на финансирането ще се стабилизира, което ще подпомогне евентуалното повишаване на пазарната активност.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния селянин на софията

    5 3 Отговор
    Повичи да има чи студиентски грат вечи ми и тесин.
  • 2 Мдааммм

    8 0 Отговор
    Напълно излишна статия,но важна е скритата реклама в последния абзац!
  • 3 Аз Кочо

    3 5 Отговор
    Идеята е да се внуши че все пак в някой отрасъл в имотния сектор ситуацията не е плачевна.
    Края на ястията обаче потвърждава че нищо не върви по права линия.
  • 4 Студент

    0 0 Отговор
    Държавата ще налива милиарди във студентските общежития за да живеем безплатно. Браво на България !!! Да живее България !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Люти чушки

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Студент":

    Ше ти даде нещо друго,да не пиша кво,че ша ма тръкнат