Last news in Fakti

13 Декември, 2023 09:21 11 903 83

Анализатори очакват съществен обрат на пазара на имоти през 2024 година

  • cushman & wakefield

Влияние върху това ще окажат тенденции в местната и световната икономика и на пазара на труда

Анализатори очакват съществен обрат на пазара на имоти през 2024 година - 1
Снимка: Shutterstock

Очакваме началото на съществен обрат на пазара на бизнес имоти през 2024 г. - първо по отношение на наемната, а след това - и на инвестиционната активност. Обръщане на тренда може да се случи, ако текущите тенденции в местната и световната икономика, както и на пазара на труда, се запазят. За сегмента на офис площите предстоящата година ще е последната от цикъла на намаляване на площи и ръст на нивата на незаетост. При инвестиционните придобивания се очаква ограничена активност и предпазливи инвеститори, но сигналите за успокояване на ръста на лихвите са заявка за обръщане на негативния тренд.

“Макар и да е рано за оптимистични прогнози, ключовите показатели на икономиката определено показват стабилизиране, което обичайно предшества обръщане на трендовете. Ако инфлацията и ръстът на лихвите по кредитите бъдат овладени в близките тримесечия, още към края на 2024 г. и началото на 2025 г. ще видим първите признаци на връщане на пазара на бизнес имоти към растеж”, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Ог консултантската компания прогнозират, че инвеститорите със собствени средства или с осигурен кредитен ресурс ще са сред водещите на пазара.

“Очакваме те да са селективни и да акцентират върху стабилни проекти с прогнозируема възвращаемост. Също така ще се търсят и възможности за инвестиране в подценени активи и такива в затруднение, които предоставят потенциал за инвестиции, репозициране на пазара и увеличаване на тяхната стойност в рамките на живота на проекта”, обобщи Анастасия Цолова, мениджър “Капиталови пазари” в Cushman&Wakefield Forton.

Според нея активни на пазара ще са инвеститори, които реализират стратегии с умерен и контролиран риск. Интерес към покупки се прогнозират и от страна на инвеститори, които търсят бизнес имоти за собствено ползване или за разширяване на съществуващо портфолио.

Очаква се доходността при инвестиционни сделки във всички сегменти на пазара да продължи плавно да нараства с цел компенсиране на растящите кредитни разходи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    54 5 Отговор
    Мдамм. Помня и 2006та същите статии, и после стана каквато стана.

    Коментиран от #49

  • 2 Обрата е за всички имоти.

    66 7 Отговор
    Няма никакво търсене вече. Ама наистина никакво. Такава суша брокерите не са виждали никога.

    Коментиран от #9, #28, #83

  • 3 Живота в град не е живот нито опция

    47 9 Отговор
    Има смисъл да живееш в град ако правиш много пари чрез далавери и трябва да си в града и ли близо до него..ако ше го играеш на 1 средна заплата то тва не е живот по добре живеяй на село и работи по европата и като се връщаш ходи на село после и висока пенсия ще вземаш...в бг може да стоиш ако правиш далавери и вземаш поне 5 бона и нагоре

    Коментиран от #8

  • 4 тук е както е в

    19 4 Отговор
    украйна . няма търсене . въртят темата село , град , село , град . спекуланти и мръсни пари се перат . в родопите пумаците не бутат къщи и никой не ги търси да ги купи . пазят ги както през османско присъстване . и в други места е така . не е санирано и е гадно . в бояна и драгалевци има модерни сгради . не само митничарите се устройват . така е . като воюваме ще се демонтират, както в украйна 30 процента от старите ни блокове . едно време са ги строели не за печалба , а за да живеят повече народ на малко място .
  • 5 брокера Вуй

    9 4 Отговор
    урааааааа !!!!

    Коментиран от #14

  • 6 Цените скачат

    50 5 Отговор
    Доходите НЕ. Имотен балон и ипотечен балон на 100%
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1234

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Обрата е за всички имоти.":

    Така си мислиш ти само
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 кризисен пиар

    51 6 Отговор
    45% от жилищата може да са празни, а офертите за тях непогледнати от месеци или години, но вервайте тенденцъята шъ съ ибръща след година или някъде там.
    Реторика за успокоение на набуталите се.

    Единствения сигурен факт е , че цените падат а търсенето е замръзнало.
  • 12 бай Иван

    32 10 Отговор
    Работя. Получавам средна заплата от 2000 лв след удръжките , имам семейство с две деца и жена домакиня в момента, която е по майчинство и съм от сериозните граждани готов да инвестирам в жилище от 2000 евро квадрата. И няма да взимам дългосрочен кредит, а ще го платя от спестявания, нищо,че живея в жилище под наем за 800 лв на месец . Парите ми стигат да спестявам за жилище.

    Смех, Смех, Смех!!!!!!!
  • 13 Цените растат защото

    31 3 Отговор
    Има едни крадци дето са гепили много евра и искат да ги материализират в бетон като цяло е безмислено това и ще разберете защо сато си купите бетон
  • 14 Умен

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "брокера Вуй":

    Абсолютно подкрепям
    ураааааааааа !!!!!
  • 15 специалист

    21 10 Отговор
    Недвижимите имоти не са топки че да си ги подмятате . НИ се супер дългосрочна инвестиция поне за 200-300 години напред. Например панелките имат дълъг живот над 300 години въпреки мераците на някого. Факт.

    Коментиран от #16

  • 16 Дедо

    9 13 Отговор

    До коментар #15 от "специалист":

    Мани ги бе,нека си верват ,че ше купат хубав имот без пари.Голем мерак се гаси с много пари

    Коментиран от #17

  • 17 Значи хубав имот е

    26 4 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо":

    Имот на село без хора и съседи наоколо ...къща 300 400 квадрата с басейн и няколко декара двор и съвременно строителство тип модернизъм и да си около зеленина и гора това е имот и инвестиция...инвестиция не е в младост 100кв за 250 000 евро без ддс и на шпакловка долу без паркинг кал сгазени котки тегави съседи мръсотия ревящи мотори ден и нощ резни дето дерат колите други дето викат тва место е мое знаеш кои съм аз...и ти да работиш за 2500лв ...тва е концлагер матрица тва не е живот

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Абе де да знам

    15 1 Отговор
    Мой познат с много пари си построи къща с нормални размери на 2 етажа. Казва - стига ми това.
    Аз имам няколко жилища и за всичките важи едно правило - малки са ми. Не ми достигат поне по 1м във всички посоки. Според мен жилище под 130м2 /без общите площи/ мазе, таванско и гараж за две коли не трябва да се проектира. А и друго. Таваните поне с 25 см. по високи да има повече простор и обем жилището. Нали затова е жилище? Да живеем в него. Не да ти мачка душата.
  • 20 Варна

    7 5 Отговор
    Не знам, аз имам жилища за мен и децата изплатени , ако тръгвам да продавам нещо , няма да е евтино . Тези с ипотеките ще продават евтино , зашото банките ще ги притесняват поне още 20 години

    Коментиран от #21

  • 21 каВарна

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "Варна":

    ....ако тръгвам да продавам нещо , няма да е евтино..... иббряяя
    че кой те пита ти на каква цена ще искаш да ги продаваш
    продава се на цената , на която ще се намерят купувачи, а тя може да е много далече от тази , която е в главата ти

    Коментиран от #22

  • 22 Ами то много ясно

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "каВарна":

    Сделка няма да има.
    Човека ти обяснява, че няма зор да продава на по ниска цена. Ако искаш да купиш цената е такава. Ако не те устройва сделка няма. Търсиш да купиш което ти е по джоба. Лощо няма.
  • 23 ААААА

    11 1 Отговор
    През последните години сериозни фирма напускат България, при други служителите преминават на дистанционна работа от дома си. Въобще "голям интерес" към офис имоти. По официални данни стотици хиляди квадратни метра т.н. бизнес сгради/площи са празни. Който не вярва, сега се стъмва рано около 16:30-17:00 и може да види тъмните бизнес сгради, а там където умишлено т. н. инвеститор е пуснал осветлението не може да видиш никой. Други инвеститори-хитреци умишлено не бързат с т.н. акт 16 (право на ползвате) тъй като след него ще трябва да плащат данъци и такса смет, а те са по-високи от тези за жилищните имоти. Така, че приказките за наивници продължават, банките трупат печалби, които вероятно им се виждат малко и искат повече.
  • 24 Венцеслав Стефанов

    11 5 Отговор
    Нищо хубаво не очаква Българите в България с Кирчо и Кокорчо. Тези са тръгнали по пътя на Жан Виденовата зима и Гръцкия сценарии. То ако ставаше така, с административно повишаване на доходи, ми то тогава дай да раздадем на всеки по 1 милион и гледай какво става. Тези апартаменти ще станат катакомби, а някои от тях вече са. Погледнете 5-тя елемент във Варна. Първия по-сериозен вуатр свали изолацията на 8 етажа. Сградатa е чисто нова на по-малко от 1 година откакто е пусната. Смятай за какво става дума. Само малоумници купуват в момента.

    Коментиран от #25, #36

  • 25 Ама вие сериозно ли

    8 9 Отговор

    До коментар #24 от "Венцеслав Стефанов":

    очаквате някои които не е на зор да продава на по - ниски цени в момента? Продават само тези имоти които не могат да задържат поради известни причини. От 2 години се очаква пустия балон да се спука и все не се пука. Да има сериозен спад в обема на сделките но спад в цените няма. За мен спад в цената на имот е когато масово се продава на по - ниски цени от предишните. Това не се наблюдава. Може да има някоя и друга сделка поради надценени възможности на кредитополучател или рязка промяна на финансови приходи или чисто подсигуряване срещу по - големи загуби, но това е изключение а не масова практика. Сътресения на пазара на недвижими имоти за 2024 не се очаква.

    Коментиран от #26, #35

  • 26 Венцеслав Стефанов

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ама вие сериозно ли":

    Добре, ще си приказваме. А на първо време, няма да е лошо да се понаучиш, че имотен балон се "пука" бавно, не като истински, буквален балон ободен с топлийка.
  • 27 И все пак

    5 6 Отговор
    Колко бавно се пука този имотен балон? Щото моите наблюдения са 3-4 до 5-6 мес. От колко години ни къпят, че има балон и ще се спука?
    Кога да го чакаме да се спука? Догодина, следваща година. Щото доста време мина вече...
    Дай вътрешна информация ако разполагаш с такава, моля.

    Коментиран от #29

  • 28 И що така

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Обрата е за всички имоти.":

    Нали сите екперти казаха, че има много имоти за продажби и цените щели да падат наполовина. Ами юруш на имотите! Да не вземат пак да тръгнат нагоре.
  • 29 побързай да купиш

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "И все пак":

    гледам на свършване са
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Уплашиха си

    8 2 Отговор
    пускат рекламни статии за имоти без опция за коментар , точно като 2008 година преди СРИВА
  • 34 Уплашиха се

    6 2 Отговор
    пускат рекламни статии за имоти без опция за коментар , точно като 2008 година преди СРИВА
  • 35 Алфа херинга

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ама вие сериозно ли":

    Еми, като има сериозен спад на сделките, но продавачите не искат да свалят цените, не смяташ ли, че тогава няма да могат да си продадат имотите? Масата от хора със спестявания вложиха парите си в имоти заради инфлацията. Един приятел брокер скоро ми каза, че 90% от сделките са с ипотечен кредит, като това се доказа. Преди няколко дена имаше статия за небивал ръст на ипотечните кредити. Да теглиш обаче 100+ хил е голям риск, който много хора вече започнаха да проумяват. В същото време има и жилища на сносни наеми по 600/700лв. Има и много тарикат спекуланти, които започнаха да купуват всичко с идеята за препродажба, защото поради инфлацията, преди година това вървеше. И на много от тях им предстой изтрезняване. Така че, я обясни защо ще продължават да растат цените според тебе.

    Коментиран от #38, #41

  • 36 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "Венцеслав Стефанов":

    Нали искахти промяна,ся няма да ривети.Това което Баце направи,неможете да го боядисате
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 умен

    4 9 Отговор

    До коментар #35 от "Алфа херинга":

    Аааа недей така да противоречиш на кочо. Той твърди, че имало само ръст в обема не и броя на ипотечните заеми(напук на това което пише в статиите). Наемите скочиха и то много. В моя блок от 700лв за двустаен преди година вече се дават на 900лв. Отделно за моя квартал има само 4-5 обяви за наем двустаен, които изчезват за 1-2 седмици макс и се появяват нови т.е. има търсене на наеми. Тези, които са купили преди година дори и с кредит сега са добре. За тези, които ще купуват тепърва с такава цел не съм убеден. Много фирми почнаха да връщат хората в офисите. Все по-малко са обявите за дистанционна работа. Така че ще има ръст и в търсенето на офиси. Годишния данък за двустаен(поне в моя квартал) е около 100 лв и още 120 лв на година (от догодина като се вдигне минималната) за входна такса(минималното по закон). Тези дето са купили със спестявания дали ще ги съборят тези 220 лв на година и да ги принуди да продават, как мислиш? Доходите на хората се покачват. Един джуниър програмист започваше на 1600 чисто преди 1-2 години сега започват от 2000+. В лидл от 1600 бруто стартова преди година вече дават 1950 стартова, в производството също има повишение на доходите т.е. във всички отрасли има повишение на доходите. Просто не виждам как ще паднат цените на имотите. Единствено го виждам ако има шоково вдигане на лихвите по кредитите, което за момента не се наблюдава и не се и очаква.

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "умен":

    Довечера като се върне Кочо от работа,ще ти дръпне една лекция как имотите ще паднат поне 50%,кво знаеш ти

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 добричлия от Варна

    7 5 Отговор

    До коментар #35 от "Алфа херинга":

    градски , а така , по-смело , и да знаеш приятел брокер няма , до един са интересчии. Абсолютно копие на 2008 г. сме в момента , и такива статии нахъсващи ще се появяват все по-често , докато после изведнъж "спихнат" и списвачките се изпокрият като лалугери , все едно че не са те прокарващите откровени лъжи за "процъфтяващия" имотен пазар
  • 42 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Вуй чо":

    Така е било до 85-та след това вземат 3-стайна панелка.
  • 43 умен

    4 8 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    направо на 200 евро квадрата ще паднат. Вчера бях пуснал тука 2 коментара, но са ги изтрили, със снимки от статии от този сайт. Едната беше от 2017 година и един кочо-младши в коментарите обесняваше как щяло до 2-5 години да се спука балона. Другата статия от 2019 пак в коментарите се обесняваха как щели да вдигат лихвите скоро.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Плачко

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Вуй чо":

    за толко години как си в София,не можа да се изтупаш от сламата по ушите ха ха хах
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Цоко Смоко

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    ела си у перник че се видиме, градски софеанец. голфо как е, летни джанте и дръвен кормил , нале
  • 49 стан

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Онези години хората не изкарваха пари а лихвите по кредитите бяха супер високи. Основна причина за спада обаче беше, че голям процент от "инвеститорите" не разполагаха с резерви и затова решиха да продават на по-ниски цени. Други пък просто изоставиха сградите си. Сега не е баш така.

    Коментиран от #51

  • 50 До умен от Аз Кочо

    8 2 Отговор
    Само за последните 3 месеца заемите на потребителите са се увеличили с 1,4 млрд. лева. Реално броят на ипотечните кредити намалява, но заради високите цени на имотите има ръст в обема. Тенденцията е хората да са предпазливи заради очаквания ръст на лихвите по кредитите", обясни експертът.
  • 51 станчо

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "стан":

    не е баш така , прав си , онака е

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 стан

    0 5 Отговор

    До коментар #51 от "станчо":

    това ли успя да измислиш? Язък ти за трите висши.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Аз Кочо

    12 5 Отговор
    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.

    Коментиран от #59

  • 56 Аз Кочо

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    "Ше го цокаш ривере,ше го цокаш"

    Това по горе не се затрива, а доклада на УниКредит се затрива!

    Това е цензурата в бедна корумпирана България

    Коментиран от #58

  • 57 СЕЛЯК

    4 3 Отговор
    Спомням си някъде беше написано Възможно е да се презадоволи търсенето на имоти, ще се обезпечат с ток, комуникации, инфраструктура, но няма да можем да задоволим нуждите от питейна вода...
    И вярно, някъде да сте чули за водата... Иначе нищо не е скъпо, само парите са мслко
  • 58 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #56 от "Аз Кочо":

    А добър ден, ти се събуди най накрая и разбра къде живееш
  • 59 бай Даньо

    6 6 Отговор

    До коментар #55 от "Аз Кочо":

    НЯМА пукане,... защо, ами София е притегателен център за всичко, образование, здравеопазване, инфраструктура, летище , посолства , и много важно- РАБОТА, и ред други придобики. Ами 1/3 от населението работи из чужбина от години, и гледа да си купи имот тук. Едва ли някй стои по продължително из чужбина, ако не е добре платен, и с една месечна заплата може да купи 2 или 3 кв.метра/ зависи от района, нали/, ами ако работят 4 човека в семейство, ще купят с месечна заплата около 10-12 кв.метра. Нека греша в изчисленията си...Ами нали работниците в строит.фирма получават заплати, осигуровки, вземете впредвид бюрократичната машина до акт 16, ами повишаването на цените на стр.материали...Минах по този път и за това го споделям надве-натри

    Коментиран от #60, #67

  • 60 Аз Кочо

    9 5 Отговор

    До коментар #59 от "бай Даньо":

    Даньо, същото важи за следните градове които са доста по привлекателни от София и Пловдив и където балонът гръмна.

    В Стокхолм цените на жилищата за 12 месеца са се сринали с 22%. Ситуацията във Франкфурт също е трагична – 16% тотален срив. В Торонто има срив от 15%, в Амстердам – 14%, в Лондон – 14%, в Мюнхен – 14%, в Сан Франциско – 11%, във Ванкувър – 11%, в Сидни – 11%, във Варшава – 9%. Стабилни дестинации като Хонконг също имат 7% спад“.

    Коментиран от #61, #62

  • 61 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #60 от "Аз Кочо":

    Това не е срив,а временен застой.Хубаво евтино няма,безплатно е само сиренцето в капана за мишки.

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Кирчо

    9 4 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Това не е застой, е срив. Цените на имотите по света са отделени от икономическият фундамент. Те не са устойчиви. С високите лихви за дълго цените ще продължат да падат
  • 64 Къро

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Вуй":

    Може да е от червения кръст

    Коментиран от #66

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #64 от "Къро":

    А може ти да си онзи избягалият от психиатрията.
  • 67 Аз Кочо

    8 4 Отговор

    До коментар #59 от "бай Даньо":

    А строителните материали на които все се базирате и които се сринаха отдавна бяха доста по скъпи в страните които изброих по горе от колкото в България

    Коментиран от #69, #70

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Плачко

    3 6 Отговор

    До коментар #67 от "Аз Кочо":

    Лягай да нанкаш,че утре те чака яко бач и ще ставаш рано

    Коментиран от #71

  • 71 Аз Кочо

    9 3 Отговор

    До коментар #70 от "Плачко":

    Лягам и ще спя спокойно щото няма кредит, ти му мисли през следващите 20 до 40 г.
    Лека!

    Коментиран от #74

  • 72 Не ми се живее

    7 3 Отговор
    в София, но ми се налага.

    Коментиран от #75

  • 73 “Кредит Маркет” ООД

    2 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 74 Плачко

    2 4 Отговор

    До коментар #71 от "Аз Кочо":

    Ставай да обтегаш,че Криптомир Ананиев мрази кръшкачите,ставай щото идва края на месеца и требе да се плаща наемаа
  • 75 Защо реши

    4 2 Отговор

    До коментар #72 от "Не ми се живее":

    ,че трябва да живееш точно в София, а не в друге градове като Варна,Пловдив,Русе.Как па се ви се налага да живеете в София и само се плачете

    Коментиран от #76, #78

  • 76 ами ти век Вуй

    4 3 Отговор

    До коментар #75 от "Защо реши":

    що дойде от Перник у София да се праиш на софиянец

    Коментиран от #80

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Защото

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "Защо реши":

    ме накараха да стана дупетат

    Коментиран от #79

  • 79 Искаш да кажеш

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Защото":

    крадец
  • 80 Плачко

    2 3 Отговор

    До коментар #76 от "ами ти век Вуй":

    Бачкай и не се ослушвай,щото иде 30и и трябва да се плаща наема

    Коментиран от #81

  • 81 на 30 ти

    1 2 Отговор

    До коментар #80 от "Плачко":

    ще съм на гости на родителите ти у перник , че риваха хората , забравил си ги , софеанец си станал веке

    Коментиран от #82

  • 82 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "на 30 ти":

    Няма как да стане - 4то поколение столичанин.Може да си в Поибрене на 30и при ваще
  • 83 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Обрата е за всички имоти.":

    Брокерите ужасно ме дразнят, като ми тикнат да подписвам "просто формуляр за огледа" (както те го наричат), а то се окаже ДОГОВОР за оглед.