Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 09:21 1 770 4

Пандемията от коронавирус създаде нова тенденция (ВИДЕО)

  • cushman & wakefield-
  • офиси-
  • коуъркинг

Коуъркинг пространствата набират скорост при сегмента на офис пространствата

Пандемията от коронавирус създаде нова тенденция (ВИДЕО) - 1
Снимка: М. Богданова ©

Към края на третото тримесечие в София функционират 64 000 кв.м гъвкави офис площи, което включва коуъркинги и споделени офиси в рамките на големи офис проекти. Близо 9000 кв.м са в процес на развитие и се очаква да излязат на пазара в рамките на следващата година.

Заради относително свития наемен пазар завършването на нови офис сгради е слабо и много проекти се отлагат във времето. През третото тримесечие на 2023 г. беше завършен само един малък проект, а обемът на площите в строеж остава трайно под 200 000 кв.м.

Липсата на ново предлагане задържа дела на незаетите площи в София около 16% с незначителни ръстове и спадове през отделните тримесечия. Ако търсенето не отбележи ръст, очакванията са този процент да нарасне през следващата година със завършването на нови проекти на пазара. По-високата незаетост ще е основно за сметка на по-стари и амортизирани сгради.

„Тенденцията на хибридна работа продължава да е актуална, особено в ИТ и BPO сектора, а кризата доведе до известно охлаждане именно в тези индустрии. Това налага преосмисляне на концепциите на офис пазара, повече гъвкавост и фокус върху сервизираните и споделени офиси, които се превръщат във все по-значим фактор”, каза Йоанна Димитрова, заместник-мениджър Офис площи в Cushman & Wakefield Forton.

Интересна тенденция при споделените офис площи е засиленият интерес от страна на корпоративни наематели и отварянето на нови обекти в офис сгради. Докато в началото наблюдавахме откриване на класически коуъркинг пространства, насочени към дигитални номади и фриленсъри в централните части на София, през последната година расте търсенето на сервизирани офиси в рамките на големи офис проекти. Такива площи се търсят от малки, но бързо растящи компании или от корпоративни наематели за нуждите на отделни екипи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния селянин на софията

    5 1 Отговор
    Ми майка ни ни са аутсорсва и ни марзи да копами.
  • 2 факуса

    4 1 Отговор
    кви са тез коунещо си бе мисирке,пиши на български
  • 3 Никой

    3 1 Отговор
    ...защо материала е написан на чужд език...поради що се срамиш да се наречеш...хм
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.