Last news in Fakti

20 Януари, 2024 21:07 8 313 8

Гори една от емблематичните сгради на Пловдив

  • пампорова къща-
  • пожар-
  • пловдив

Сигналът за пожара в Пампоровата къща е приет в 19,00 часа

Пожар избухна в къща, която е паметник на културата в Стария град в Пловдив. Инцидентът е станал тази вечер малко преди 19 часа. Огънят е обхванал покрива на Пампоровата къща, която се ползва като гримьорна към Античния театър в Пловдив.

Пълна загадка е откъде е възникнал, тъй като електрозахранването в сградата е изключено още с приключване на сезона в края на септември-началото на октомври, обясни директорката на общинския институт "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева, цитирана от Нова Телевизия.

Четири пожарни са пристигнали на мястото на инцидента, за да гасят пламъците. Пожарът е потушен. Щетите обаче са големи и тепърва ще се изчисляват.

Сградата години наред бе с обслужващи функции, припомня Trafficnews.bg. После бе реституирана, но собствениците така и не се разбраха за имота. Той бе продаден от съдия-изпълнител и общината го закупи за близо 400 000 лв. Така къщата отново стана гримьорна по време на концерти и спектакли. Тя не е единична недвижима културна ценност, но е в защитена зона.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    24 0 Отговор
    Ще правиме магазин там затова.
  • 2 Тото

    43 0 Отговор
    Много почнахте да разбирате от паметници на културата и защитени зони! Похвално! Но сигурно знаете, че начинът да се отървете от подобна сграда с цел ново застрояване е като удобно някой клошар я запали! И колко удобно пожарът станал в събота! Циркаджийски номера в милата ни татковина! Жалко за Пловдив, хубав град с много хубава архитектура и история! Но подобни пожарчета ще зачестят, много алчен народ има и слаба държава, неполагаща никакви усилия за запазване на културно-историческото си наследство!
  • 3 Дааа

    17 2 Отговор
    Соросоидите са го запалили, без всякакво съмнение! Те мразят всичко българско!
  • 4 Сатана Z

    15 1 Отговор
    И кво станА?Нали майните искат да събарят Альоша?

    Коментиран от #6

  • 5 Пловдив

    15 0 Отговор
    Много почнаха да горят мистериозно различни уж защитени сгради. Началото беше дадено в Тютюневото градче, сега в Стария град...
  • 6 БУК

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Майните не искат! Те си го харесват!
    Подкупното правителство иска, с поставени лица!
    И други паметници ще съборят и нищо няма да направи народа!
  • 7 Тираджия

    3 1 Отговор
    Уж няма ток пък късо съединение в бойлера ?! И аз искам такъв бойлер да топли вода и прави ток.....!
  • 8 Тото 1 и Тото 2

    2 0 Отговор
    Май са запалили грешната къща ! Трябвало е една друга .....в ЯкнаБ !