Last news in Fakti

21 Януари, 2024 09:21 1 994 14

Късо съединение на бойлер е причина за пожар в една от емблематичните за Пловдив къщи

  • пампорова къща

Огнената стихия е обхванала 15 квадратни метра от покрива

Пламъци обхванаха в събота Пампоровата къща в Пловдив, в която се намира гримьорната на Античния театър. Четири пожарни гасиха огъня в сградата, която е и паметник на културата. Пожарът е обхванал покрива. Сигналът е подаден след 18:15 часа. Няма пострадали хора, уточнява Нова телевизия.

„Все още не знаем какви и колко са щетите”, заяви директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив” Елена Кантарева.

„Причината, която снощи споменаха от Пожарна безопасност, е късо съединение от бойлер на втория етаж. Казаха ми, че дори и да не е включен бойлерът, може да стане късо съединение. Но предстои това да бъде установено”, заяви още Кантарева. „Къщата не се ползва след приключване на сезона през октомври, имало е единични влизания на наши служители, но нищо не са включвали”, заяви още тя.

„Къщата е паметник на културата. Още днес ще изготвим едно писмо, за да задействаме процедура под чл. 72 от Закона за културното наследство за предписване на аварийни дейности за възстановяване”, каза Кантарева.

От пожарната съобщиха, че огнената стихия е обхванала 15 квадратни метра от покривната конструкция. Засегнати са и две стаи . От общината пък съобщиха, че по най-бързия начин тя ще бъде възстановена, така че да не се попречи на предстоящия театрален сезон, както и на предвидените концерти в Античния театър.

Днес предстои да бъде направен и оглед от общината.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РЕАЛИСТ

    11 0 Отговор
    Много ми е интересно, как може да стане късо съединение в бойлер, който не е включен?

    Коментиран от #13

  • 3 За да

    10 0 Отговор
    стане късо съединение, трябва да има включен консуматор. При изключено напрежение, нито късо, нито дълго може да стане. Освен това, токовия кръг трябва да е защитен с предпазител. Даже и ампеража му да е завишен, над нужната консумация за кръга, при късо, веднага трябва да изключи.

    Коментиран от #4

  • 4 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "За да":

    Ами, трябва да си ровя из стария мозък. Прав си. Бойлерът е на отделна верига, с отделен предпазител. Всеки предпазител има две функции. Защита от късо съединение и от претоварване.

    Коментиран от #5

  • 5 6-6-6

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    Тази къща е още с инсталация с кабели с текстилна оплетка 0,75мм навсякъде. Таблото е със стопяеми предпазители (бушони) ,а не с автоматични прекъсвачи.

    Коментиран от #8

  • 6 Тоз

    3 0 Отговор
    Ами тези които не я опазиха тази къща, конфискувана от собствениците преди 40 години да подадат оставка и да бъдат наказани. Навряха ги в апартаменти принудително преди 40 г. по времето на соца и отнеха къщата им за гримьорна. А те си опазиха къщата, не като държавата. Сега ние ще плащаме за немарливостта на тази г-жа и община.
  • 7 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Абе, спомних си , че съм изтърбушвал няколко бойлера едно време. Сиромах човек, не съм купувал нов, а поправях старите. Та бойлера има термостат. Ако е оставен включен и се загрее повече, вътре една биметална пластина се нагрява и изключва веригата. Ако и тя не сработи на тръбите за топла вода има един воден предпазител и той изхвърля нагрятата вода. Ако е бил пишман майстор и не го е включил правилно, бойлера гърми, като бомба и съм виждал щети. Тоя дето е изтърсил тая глупост, за късо без включване да си посипе главата с пепел.
  • 8 РЕАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "6-6-6":

    Дори обикновения бушон е оразмерен за двете функции. Текстилна оплетка на бойлер няма. Това да не ти е ютия. Къщата е в Стария град, но е наскоро оборудвана. Ако е имало недостатък в електрическата инсталация, как е била приета от пожарната при акт 16.

    Коментиран от #11

  • 9 Буки

    2 0 Отговор
    Добре;))
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Късо съединение може да възникне, ако е протекъл казана на бойлера и е попаднал на фазовия проводник. Ако ключа е в самия бойлер, нали до ключа отива фаза. Дори да е изключен ключа, фазата е на него. Друг е въпроса, май твърдяха, че тока в сградата е изключен, не съм сигурен дали го казаха по новините. Май използват терена за любов и крият.
  • 11 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Какво ти е чудно, че са я приели? На мен от енергото, като ми сменяха външен проводник на къща на село ми размениха фазата и нулата! Не видяха ли, че фазата трябва да е на бушона, а тя излиза на шукото, пълни шматки са!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Не го мисли! Добре, че не е станало дълго съединение!
  • 14 "Кредит Маркет ООД"

    1 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма