Last news in Fakti

29 Май, 2024 09:07 2 694

Колко са богати брокерите на имоти?

Колко са богати брокерите на имоти? - 1

Брокер на недвижими имоти е една от най-одумваните професии днешно време. Съществуват редица митове и легенди за тях, като 90% са в негативна конотация. Две от най-често срещаните фрази по адрес на брокерите и то при възходящ имотен пазар са: „не се наядохте“ и „само надувате балона“. Ето защо в следващите редове ще се разгледа колко печели един брокер и доколко може да влияе на пазарните цени.

Един средностатистически брокер с поне 3 години опит в София би следвало да прави около 25 имотни сделки на годишна база. Това прави по 2 сделки на месец. Нека вземем средна стойност на една имотна сделка за столицата от €150 000, като стандартно в бранша комисионната е 3% без ДДС. Тук е нужно да се отвори скоба и да се сподели, че всъщност голяма част от клиентите на един брокер са препоръчани и често брокерите им правят отстъпка от 0.5%, което понижава тяхната комисионна. Но все пак нека вземем 3% комисионна, това прави средно по €4500 от сделка. Тоест един брокер би следвало да генерира около €9000 месечен оборот. Естествено, оборотът не е чистата сума, която получава. В повечето агенции брокерите взимат 30-50% от оборота, тоест €2700-€4500 на месец. Тъй като агенциите не поемат осигуровки и данъци, то брокерите следва да ги платят и така нетната сума, която се получава накрая, е €1900-€3500. Съпоставено със средната нетна работна заплата в София от €1300, то изглежда брокерите могат да заработват до няколко пъти повече.

Дотук говорихме за опитните брокери, които вероятно са 35% от общия брой. Естествено, има брокери звезди (1%), които на месец реализират по 10+ сделки или €45 000+. Те, дали са се “наяли”…? Със сигурност, но всеки топ експерт в своята област генерира в пъти приходи над средното! От друга страна, в бизнеса с имоти има голямо текучество, около 50% от брокерите на пазара днес имат под 3 години опит. Това означава, че тези хора все още нямат богата мрежа от контакти, която да им генерира бизнес и те реализират средно около 1 сделка на месец. Има и една последна група брокери – на свободна практика, които често не плащат данъци, нямат офис, работят и нещо друго и т.н. Те или са сравнително добри професионалисти, или хора, които гледат как да се възползват от ситуацията на пазара и контактите си. При всички положения е хубаво да се има едно наум с тях, особено ако не са препоръчани.

Колко са богати брокерите на имоти?

В заключение по този въпрос, доколко е справедливо възнаграждението на брокерите. С оглед на това, че не са на твърда заплата, а са на процент от изработеното, тоест рискът при тях е по-голям, затова е нормално да получават и по-голямо възнаграждение за извършената работа. Естествено, при начинаещите брокери възнаграждението е далеч от средностатистическото, като често е по-ниско от средната работна заплата. А доколко има стойност от услугата, зависи изцяло от компетенциите на брокера и сложността на конкретната сделка. „В нашата агенция например сме спестили хиляди евро на наши клиенти. Последният случай е на наш клиент, който беше капарирал имот за €210 000 с документи, които на пръв поглед изглеждаха легитимни. Открихме обаче възможен казус и нашият клиент реши, че е по-благоразумно да се откаже от имота, като дори успяхме да му върнем капарото от брокера на продавача.“ коментира Александър Гергов, управляващ партньор в Antre Real Estate.

Относно мита, че „брокерите надуват имотния балон“. Важно е да се отбележи, че всеки собственик сам решава каква ще е цената на имота му и доколко да се съобрази с експертизата на брокера си. Очевидно е, че в период на инфлация и подем на пазара, повечето от собствениците се изкушават да надценяват имота си, въпреки съветите на брокерите. Вторият аргумент, че брокерите трудно биха повлияли на пазара е, че едва 32% от покупко-продажбите се случват с тях, тоест твърде малко, за да окажат силно влияние.

В крайна сметка, всяка монета си има двете страни, така е и при брокерите на имоти. Един месец могат да изкарат €5 000, а следващият само €300 с отдаване на жилище под наем. Всичко в живота се балансира. Ако насреща имате професионалист, който ще обезпечи сделката и ще договори добри условия, то тези 3% могат да се възвърнат още при сключването на самата сделка.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК