Last news in Fakti

12 Юни, 2014 18:28 1 701 1

На есен в българския Лувър

  • лувър
На есен в българския Лувър - 1
Снимки: БТА

Българският Лувър е почти готов стана ясно днес, след като бяха представени три от крилата му. Остава да бъде реконструирано само южното (откъм ул. „Оборище). Средствата за ремонт са осигурени и той може да започне още през лятото. Инвестициите в целия проект са 27 млн. лв. Средствата са осигурени по ОП „Регионално развитие”. С тях са ремонтирани сградите на Националната галерия за чуждестранно изкуство и са преустроени помещенията на бившия Технически университет, както и пространството на вътрешния двор. Създадени са галерии за постоянни и временни експозиции, депа за съхраняване на предметите на изкуството. Има също така помещения предвидени за реставрация, офиси, конферентен център.

Името на музеят ще бъде определен чрез конкурс, чието начало е на 13 юни 2014 г.

„Днес, 15 години след първите стъпки по проекта за Национален музеен комплекс, всеки един от министрите, техните екипи, архитектите, проектантите и изпълнителите, са вградили по нещо от себе си в този общобългарски проект”, каза д-р Петър Стоянович, министър на културата.

"На този предстоящ празник (бел. ред. официалното откриване на музея) най-вероятно аз ще бъда сред посетителите, а не сред домакините. Което не ме прави по-малка част от проекта. Никому не е разрешено да изнасили времето, за да грабне на всяка цена конюнктурния венец. При темповете, с които се движим, фактът на официалното откриване на музея ще бъде привилегия на друг министър на културата. Което е напълно приемливо и дори логично предвид нетрайността на земната власт и вечността на изкуството”, допълни министърът, който заедно с ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев откриха поставена на фасадата на сградата възпоменателна плоча с имената на седемте министри на културата, работили по проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Konstantin Todorov

    2 0 Отговор
    Недопустимо е журналисти да не знаят къде се пише пълен член. Много моля, ограмотете се по въпроса. Какво имам предвид: "Името на музеЯТ ще бъде определен чрез конкурс" - тук музей не трябва да е с пълен член, тъй като не е вършител на действието. /Освен това името на музея ще бъде определено, а не "определен", както е написала авторката, но да речем, че това е печатна грешка/. По-надолу следва подобна грешка: "... който заедно с ръководителЯТ на Представителството..." - тук пък ръководител не е с пълен член.