Last news in Fakti

7 Януари, 2015 13:30 1 436 0

Трети съдия не желае да гледа делото "Белведере"

  • трети-
  • съдия-
  • делото-
  • белведере

Трети съдия се отведе от делото за фалита на дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада". Вчера съдия Хайгухи Бодикян от Софийския градски съд си е направила отвод по това дело, съобщи Правен свят.

В мотивите си съдия Бодикян припомня отправеното искане от адвокатите на дружествата за отвод на целия състав на СГС заради позицията, качена на сайта на съда именно във връзка с делото "Белведере". Съдия Бодикян, обаче, добавя, че това не би могло да повлияе на вътрешното й убеждение.

"Настоящият съдебен състав обаче е повлиян от многото тенденциозни нападки срещу правосъдието и съдията като цяло в българския правораздавателен процес. Тези нападки бяха последователно тиражирани в медийното пространство с явната цел да се настройва негативно общественото мнение и са предпоставка за лишаване от субектинвата увереност за безпристрастност...

Според съда с извършените внушения и коментари в общественото пространство се извърши грубо вмешателство при реализиране функциите на правораздавателната дейност, процесуално гарантирана от институционния контрол. Процесът на предварително провокиране на общественото мнение, принципно е особено опасен и при каквото и разрешаване на казуса, е предпоставка за съмнение за едно или друго влияние", изтъква в мотивите си съдия Бодикян. Тя допълва, че в производствата по несъстоятелност е недопустима гласност, защото по закон, те се гледат при закрити врата.

Делото е разпределено на съдия Валентин Бойкинов. Разпределението е извършено в 9.48 часа от шефа на Търговското отделение Иво Дачев.

Първият съдия, който си направи отвод от делото "Белведере", бе Румяна Ченалова с мотив, че срещу нея е образувано дисциплинарно производство във връзка с този казус.

На 29 декември вторият определен съдия – Пламен Колев, също си направи отвод. Той изтъкна, че цитираното от страните в процеса изявление, направено от името на СГС, с което са изнесени относими към спора факти и изводите, направени въз основа на тях, не биха могли да повлияят на вътрешното му убеждение.

"Спецификата на правораздавателната дейност представлява винаги неизгоден за едната страна изход от делото. В случая, че настоящият състав не се отведе и по отношение на ответниците бъде постановен неблагоприятен за тях акт, те ще го свържат с направеното от тях внушение, че изявлението на ръководството на СГС е повлияло върху съдията. Т.е. за наличието на някаква извън процесуална зависимост. Това би довело до съмнения в обективността на процеса", изтъква още съдия Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА