Last news in Fakti

8 Април, 2015 17:35 1 434 1

Още трима обвинени за КТБ

  • ктб-
  • обвинени-
  • трима-
  • румен симеонов-
  • сотир цацаров

Това са Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов

Още трима души са привлечени като обвиняеми по случая КТБ, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Привлечените за безстопанственост са:

Снежанка Велева – Стефанова – ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на „КТБ“АД, избрана от Общото събрание на акционерите на „КТБ“АД и

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов – външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“ ООД, отговарящи за изпълнение на ангажиментите по отношение на „КТБ“АД.

Обвинението на Снежанка Велева – Стефанова е за това, че в периода от 1 януари 2009 г. до 20 юни 2014 г. в гр. София, не е положила достатъчно грижи за възложената и работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на „Корпоративна търговска банка“ АД. Последвали са значителни щети за банката, изразяващи се намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е довело до поставяне на „КТБ“ АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов са обвинени в това, че в периода от началото на 2009г. до 20 юни 2014г. в гр. София, умишлено са улеснили изпълнителните директори на „КТБ“АД - Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.От това е последвало разпиляване на имуществото на „Корпоративна търговска банка“ АД и са последвали значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е довело до поставяне на „КТБ“ АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Голева и Хаджигенов са действали в качеството си на отговорни одитори в различни периоди и са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ. Въпреки констатирани нарушения в дейността на „КТБ“АД, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Тези нарушения, установени в периода 2009г. – 2014г., не са били отразени в Одиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове. По този начин обвиняемите Голева и Хаджигенов са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на „КТБ“АД.

Факти.бг припомня, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че през тази седмица се очаква да има още обвиняеми по казуса КТБ. Когато станат факт обвинителните актове, няма да бъдат скрити от обществото, обеща Цацаров.

По-късно следобед Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем  по случая с КТБ Румен Симеонов – бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ за престъпление по служба.

Румен Симеонов е обвинен в това, че в периода 29 февруари 2010г. – 15 юни 2013г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abc

    0 0 Отговор
    Всички сайтове копирате един от друг! И тук автора на статията не се е направил труда да провери, че в ИДЕС няма регистриран одитор с фамилия Хаджигенов!