Last news in Fakti

7 Април, 2015 09:20 987 0

Очаква се тази седмица да има още обвиняеми за КТБ

  • обвиняеми-
  • ктб-
  • седмица-
  • сотир цацаров

Има стремежи името ми да се пришие към Делян Пеевски, заяви Сотир Цацаров

Очаква се тази седмица да има още обвиняеми за КТБ - 1
Снимка: БТА

„Името на Делян Пеевски никога не е потъвало, то винаги е на повърхността. Винаги стремежът е той да бъде ръка за ръка с премиера, с мен. Всеки от нас да бъде пришит към него. Да се каже – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски”. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира по bTV свързването му с депутата от ДПС, включително със законодателните намерения обвинител номер едно да получи по-голяма власт чрез законодателни промени.

Главният прокурор посочи, че това е стремежът на някой, който има подобни на Пеевски влияния в бизнеса и медиите.

Поставянето на отношенията „Пеевски-Василев” в основата на разпада на КТБ доведе и до друг коментар на Цацаров след последното интервю на банкера за сайта „Гласове”. Там Цветан Василев обяви, че свидетелските му показания са гаранция за живота му.

На въпрос дали се притеснява, че и неговото име е заключено в някой от сейфовете на Василев, Цацаров отговори:

„Четох твърденията за нотариално заверени показания. Там някъде в сейфовете могат да присъстват всички тайни, които г-н Василев е създал, не е създал или въобще не съществуват. Своите показания той може да даде единствено в протокол за разпит на обвиняемо лице. Всичко, което би казал в такъв протокол, не би следвало да бъде тайна за обществото”.

В тази връзка главният прокурор обяви, че през тази седмица се очаква да има още обвиняеми по казуса КТБ. Когато станат факт обвинителните актове, няма да бъдат скрити от обществото, обеща Цацаров.

На въпрос кои ще бъдат другите обвиняеми Цацаров отговори, че тази информация ще стане ясна, когато обвиненията станат факт и посочи, че те няма да бъдат скрити от обществото.

„Не съм със самочувствието, че съм човека, от който зависи абсолютно всичко, тъй като има такава обществена нагласа, нито че мога да реша всичко с магическа пръчка”, обясни той.

Относно срещата му с Бойко Борисов, Цацаров коментира:

„Не отидох при премиера, за да му кажа г-н премиер аз не искам власт. Проведохме един разговор, в който и двамата дискутирахме това кое е най-прагматичното и полезното решение. Е ли полезно решение да се върнем преди дата 1 април 1998 година и да направим Прокуратурата пълноправен участник в гражданското съдопроизводство – не. Е ли най-доброто решение главният прокурор да може да спира сделки, дори и за 48 часа? Как ще ги спре и откъде ще знае за това? Аз съм категорично против тези продължения.”

Относно това какво е казал премиерът по време на срещата им, Цацаров заяви, че премиерът се е съгласи изцяло с доводите, че подобни промени отварят вратите за злоупотреби и за посегателства на нормалните гражданско-правни и търговски отношения. 

Разногласията около законодателните промени, внесени от ГЕРБ, даващи повече правомощия на прокуратурата в гражданския процес, отвориха още по-голяма пропаст на различие между правосъдния министър Христо Иванов и обвинението.

В началото на месеца представителите на прокуратурата се оттеглиха от участие в работната група в Министерството на правосъдието за изработване на промени в Закона за съдебната власт. Това породи и въпроса към Сотир Цацаров – има ли война между него и Христо Иванов:

„Война? Не. Защо трябва да има война? Изваждането на колегите от работната група на МП е резултат от това, че присъствието им там е абсолютно безсмислено. Това не е война”.

Попитан каква е оценката му за Христо Иванов, главният прокурор отговори:

"Разностранна. Той има невероятната воля и желание да извърши необходими промени. Има ясното съзнание за това къде трябва това да бъде осъществено. От друга страна – това в много случаи се формулира абстрактно. Отнасям се позитивно към тази му воля, но тя трябва да бъде облечена в конкретни стъпки, различни от понятието стратегия. Бих желал да му кажа, и преди съм му го казвал, ако основната цел на стратегията е прокуратурата и главния прокурор, греши. Те могат да бъдат едни от целите и ние не сме безучастни към тяхното реформиране. Той е човек с визия и воля за реформа. На негово място обаче мисля, че тази визия би следвало да има конкретни измерения. Не бива съдебната власт да бъде разделяна на добри и лоши, да бъде разделяна на членуване в добра и лоша съсловна организация”.

Според него категорично не става въпрос за бламиране на Иванов от страна на ГЕРБ.

„Не може да се разсъждава така – един законопроект, нашият законопроект, правилният законопроект. Койно не е с нас, е против нас. Какво лошо има в това да има законопроект може би, не зная дали е внесен в НС, на АБВ, на друга политическа партия, на МС? Какво лошо има да се конкурират три законопроекта? Нима МС е единственият източник на истината и правата мисъл в тази страна? Какво ще се случи в НС най-вероятно? 3, 4, може би повече законопроекта най-вероятно ще бъдат обединени и от всеки ще бъде взето най-доброто”, коментира Цацаров.

Той отново заяви, че главният прокурор не иска повече власт.

„Ако искаше, щеше да бъде сторонник за спирането на сделките за 48 часа. Иска нормална процедура в наказателния процес”, заяви обвинител номер едно.

На критиката на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че прокуратурата не разполага с капацитета, за да упражнява делегирането на повече правомощия, Цацаров отговори:

„Не е въпросът в това прокуратурата има ли капацитет, да ударим прокуратурата е въпрос на елементарен политически популизъм - за това си отговаря г-н Кънев. Ако отворим тази врата, ние удряме търговските отношения. Не мисля, че прозират политически интереси в тези промени. Това е опит да бъдат защитени държавните интереси, но може би не е по най-добрия начин”. 

Цацаров отрече категорично възможността доказателства да се манипулират от обвинението. Отговорът му бе на обвинения от страна на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, който доби изключителна популярност със записките в тефтера си.

Конкретният пример за манипулация бе преправянето на инициалите ДП на числото 10.

„На вас 10 ли ви трябва, за да идентифицирате ДП? Нещо е неясно за механизма, който е действал? Той не може да бъде идентифициран на базата на инициали и на мълчанието на Филип Златанов. Ако пише ДП или 20, да кажем, вие имате ли съмнение какво пише? Ясно е какво се е случвало, само че може да се докаже. Докажете го вие. Истината е ясна. С инициали ББ, ЦЦ, ИФ и ДП. Не е 10, приемем го така. И с мълчание на обвиняемия какво доказвате? как влизате в съд? Ясно е, че ББ, ЦЦ и ИФ съществуват. Не може да с случи прокуратурата да манипулира доказателства”, заяви Цацаров, няколкократно наблягайки на инициалите ДП, без да ги облича в конкретно име.

Конкретно за Златанов главният прокурор припомни, че е имал възможност да дава обяснения в досъдебното производство:

„Премина през 3 съдебни инстанции, в които мълча. Къде бе волята да се разкрие истината? Има приключил съд процес, в него се е ползвал от правото си да не дава обяснения. Защо истината не беше казана пред съда, а след това? Филип Златанов носи сам отговорността за своите действия. Имаше пълна възможност да ги разкрие”.

По казуса „Червеи”, по който е обвинена към момента единствено бившият шеф на Софийски градски съд Владимир Янева, Цацаров заяви, че „все още е трудно да се разбере истинската причина на такова мероприятие, маскирано под формата на СРС”. Според него обаче обвиненият до момента не е човекът, на когото му е хрумнало.

Главният прокурор призова да не се избързва с въпроса „кога”, за да не стига след това до въпроса „защо”, както се случвало много често при падането на обвиненията в съда.

Попитан къде са Братя Галеви, осъденият за убийството в дискотека „Соло” Илиян Тодоров, Евелин Банев-Брендо и Христо Бисеров, Цацаров обяви, че за последния е ясно къде е.

„За останалите има съответни подозрения. Ако зная точно къде са, най-вероятно ще бъдат реализирани съответни мероприятия по установяването им”, каза той и добави, че сега има шанс да бъде преустановена практиката хората да разбират каква е тяхната присъда и да разполагат с време до влизането ѝ в сила, „за да извършат чудеса, стига да разполагат със съответните средства”. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове