18 Май, 2015 08:05, обновена 18 Май, 2015 14:54 2 504 4

Откриха бомба в автобус с българи в Будапеща

  • автобус-
  • бомба-
  • българи-
  • будапеща

Бомба беше намерена в автобус с българи в Будапеща. Инцидентът е станал вчера следобед, съобщи bTV, като се позова на фирмата превозвач "Омега Груп".

Автобусът е пътувал от Прага за Варна. Взривното устройство е било намерено в багаж без пътник.

Проверката била провокирана от странна миризма. Шофьорите спрели, за да огледат, и тогава се оказало, че в багажното отделение има един куфар в повече. Когато го отворили, намерили разлята туба с бензин и бомба. 

"Чех или словак на около 25 години е собственикът на багажа", посочи пред БНТ собственикът на фирмата превозвач. Той е бил с билет от Прага за Братислава, слязал в Бърно и не се върнал в автобуса. Автобусът спрял на околовръстното шосе на унгарската столица и тогава видели в изоставен сак разлята 5-литрова туба с бензин. 

На мястото е бил изпратен сапьорски екип, който е обезвредил бомбата.

Твърди се, че собственикът на въпросния куфар се е качил от Прага и е слязъл в Будапеща. Пътниците са прекачени в друг автобус, който пътува към България и се очаква да пристигне днес във Варна.

Към 14:43 ч. днес от Външно министерство изпратиха следното съобщение:

„По информация на посолството на Република България в Будапеща, на 16 май следобед на територията на Унгария в автобус с българска регистрация е намерено запалимо вещество. Автобусът е на румънска фирма, която е превозвала пътници от Прага до Варна. Близо до Будапеща автобусът спира на място за почивка и шофьорите уведомяват полицията за съмнителна миризма и изоставен багаж в багажното отделение. На място се отзовава унгарското звено за борба с тероризма, което е иззело куфара.

В момента тече разследване, като информация по случая ще бъде обменяна само по линия на Европол. Посолството на Република България в Будапеща не е било уведомено от унгарската полиция в събота за случая. Нито един от българските граждани, които са пътували в автобуса, нито шофьорите са потърсили от посолството консулска защита и съдействие.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Сега остава да намерят въпросният пътник, което не е трудно.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Май гледаш много филми с Хорейшо - как може да си сигурен, че ще го намерят лесно?!
    Доста неприятно е, че ставаме мишена на психопати-фанатици. Лошото е, че вече нямаме служби, които да се борят адекватно с тази заплаха. Дано не пострадат невинни хора в подобни атентати!
  • 3 Медвежа кровь

    1 0 Отговор
    Никак не е трудно да го потърсят, защото върху багажа се лепи стикер с името, билетът се купува на конкретно име, а и се сравнява с личните документи. Е, разбира се, ако човек след това не работи на трудов договор, няма как дълго време да му хванат следите, но си остава висящ в системата на Европол и Шенген...

  • 4 dhcp

    0 0 Отговор
    Само не подценявайте мрежата от видео наблюдение