Last news in Fakti

19 Май, 2015 17:33 1 299 0

Още няма яснота каква е бомбата в българския автобус

  • яснота-
  • бомбата-
  • бомба-
  • български-
  • автобус-
  • гдбоп

Според получената до този момент информация от унгарските власти за бомбата в българския автобус, Унгарското национално бюро за разследване, в чиято юрисдикция е установено наличието на взривното устройство, е започнало производство по случая, съобщиха от МВР.

Потвърдена е и информацията, че автобусът, в който е установено самоделното взривно устройство, е с българска регистрация, пътувал от Прага посока България.

Служителите на дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР изискаха чрез Европол пълна информация от службите на Унгария и Чехия по случая. Дирекцията продължава да работи в тясно сътрудничество и с чешкия офицер за връзка за България.

По-рано днес главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че  все още няма яснота дали инцидентът с българският автобус е опит за терористичен акт, или злоумишлено увреждане, съобщи БНР.

"Това, което знаем, е, че става въпрос за летлива, със силен мирис течност. Не ни е предоставена информация запалима ли е, или е взривоопасна. Има устройство, което евентуално би могло да възпламени тази течност. Предполагам, че и техните експертизи, които са назначили, не са готови до този момент. Всичко друго е въпрос на хипотези и допускания", каза Костов.

Самоделното взривно устройство бе открито в багажното отделение на автобус на българска транспортна фирма "Омега груп 48", пътувал на 16 май от Чехия през Унгария посока България. То бе намерено след като в автобуса се е усетила остра миризма и принудило шофьорът и пътниците да прегледат багажите. „Обикновен пазарски сак, а вътре бяла пластмасова туба, като от течност за чистачки, с кабели, омотани с черно тиксо, часовников механизъм, а какво е имало вече отдолу - незнам“, така описаха случая пътуващите с автобуса. Взривът е открит в багажа на чех или словак, изчезнал на една от почивките. Неговата спътничка го е описала като мъж на 25 години, зле облечен, който през цялото време е мълчал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА