Last news in Fakti

2 Февруари, 2016 18:16, обновена 3 Февруари, 2016 09:12 7 497 9

Има задържани за атентата срещу Алексей Петров

  • алексей петров-
  • атентат-
  • задържани-
  • украинци

Украински граждани са задържани за опита за покушение срещу бившата барета Алексей Петров, съобщи БНР, като се позова на информирани източници от МВР.

Арестуваните са съпричастни към стрелбата с гранатомет срещу колата на Петров в столичния квартал "Лозенец". При нападението бяха възпроизведени два изстрела, като единият от снарядите не се взриви, а вторият не улучи автомобила.

През цялата изминала седмица в полицията са водени предимно граждани на Русия и Украйна за разпити по случая. Арестите са извършени преди два или три дни.

Според неофициално потвърдена информация в ареста е украинският гражданин Роман Логиненко.

Той е искал да си отмъсти на Петров, защото по времето, в което е бил служител на ДАНС, му е наложил забрана да пребивава в страната. Очаква се в сряда прокуратурата и спецслужбите да излязат с официална информация.

Според Фрог.нюз МВР е задържала трима български граждани, които са ангажирани с логистиката на последния атентат срещу Алексей Петров. Арестувани са двама мъже и една жена. Това е станало преди около две седмици, като разследващите органи старателно пазеха този факт в тайна. Малко след това е арестуван и украински гражданин.

Подозират го, че е поръчител на атентата. Част от задържаните са отдавна известни на СДВР. Ченгетата  пристъпили спешно към задържането, за да не попаднат „логистиците“ в ръцете на Алексей Петров, който провежда паралелно разследване по случая.

 За разследващите е ясно, че стрелците, които се издъниха на 29 октомври миналата година са от размирните райони на Украйна. Следствените органи са изолирали няколко ДНК профила от следите намерени  в автомобили и по кутиите от РПГ 20, които останаха след неуспешната атака. Първоначално разследващите са скептични и не възлагат големи надежди на ДНК – то, но когато откриват идентични проби в колата и върху оръжието нещата се променят.

 Случаят бавно се разплита, но се предполага, че  развръзката ще дойде след издаването на Европейска заповед за арест за всеки от предполагаемите стрелци. На този етап МВР разполага с доказателства, че те са с украинско гражданство и имат полеви опит от размирните райони около Крим. За сега не е ясно на чия страна са се били там извършителите. Обективно погледнато, шансовете стрелците да бъдат екстрадирани за криминално престъпление от зона, където текат бойни действия не са особено големи.

 Историята на РПГ – тата, които са използвани при атентата е още по – интригуваща. Оръжията са произведени у нас в началото на 90 – те години. Изнесени са за СССР, точно преди разпада му. Тук възникват две вероятности – едната е, че оръжията са били фиктивно изнесени и са били продадени на черно у нас. Втората версия, която изглежда по – вероятна е, че са изнесени и после повторно внесени у нас за атентата. Отделен  въпрос е, че ако  РПГ – та бяха модел на еротично бельо например, щяха да са идеални като възраст, но те са оръжие и стареят, обясняват шеговито криминалисти.

 Факт е, че в България изобилства от безработни военни, които биха могли да организират много по – ефективно една подобна диверсионна акция, защото по същество стрелбата с РПГ – то по мишена в населено място се приема точно за диверсия. В тази посока анализът на Златомир Иванов Баретата, който направи пред НТВ е идеален, допълват ченгетата.

 В хода на разследването станало ясно, че атентаторите“ наблюдавали „мишената“ от началото на юни. По това време  охраната на Антон Петров – Хамстера случайно засякла  съгледвач, който се мотаел около дома на Петров, предрешен като клошар. Според запознати, мъжът се измъкнал  от ситуацията. Предполага се, че заради издънката  бързо е изведен от страната. Неговото място е заето от втория стрелец. Очевидно хората на хамстера не са осъзнали кого са засекли, защото в противен случай Петров щеше да вземе сериозни предохранителни мерки. Изпълнението от покушението е в най – добрия случай посредствено. Първо един съгледвач е засечен от охраната, после единият проектил се плъзга по лявата страна на бронираната кола на Петров. Вторият рикошира и се удря в близка сграда, без да детонира.

За разследващите поръчителят е само предположение. Търсят се трансгранични връзки и мотиви за покушението, но всичко е все още на ниво догадки.

Според ПИК Прокуратурата  е привлякла като обвиняем украинеца и му е определила мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 72 часа, която ще настоява да бъде удължена от съда.

Предполага се, че украинецът е искал да отмъсти на Петров за това, че с негово съдействие е бил принуден да напусне пределите на страната.

Засега официална информация няма нито от прокуратурата, нито от ДАНС.

Очаква се повече информация по случая да бъде дадена утре на пресконференция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2dw

    0 0 Отговор
    100 глупости, е това е истината! https://www.youtube.com/watch?v=hnMDQkwB3bk
    максимална!
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Знаем, че по сложни дела прокуратурата хич я няма. Крайният резултат ще бъде осъждане на България в Страсбург да плаща обезщетения на оправдания украинец.
  • 3 Бай хой

    0 2 Отговор
    Те и терористите обвинени за луканов бяха хохли. Хиляди боклуци от нац.гвардията на потрошенко и обанан шетат из Европа.
  • 4 гларус

    0 0 Отговор
    prepolojenia se pi6at za da se skrie bezpomo6tnost
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 асд

    0 0 Отговор
    "Арестуваните са съпричастни към стрелбата с гранатомет срещу колата на Петров в столичния квартал Лозенец" .... Стрелбата май не беше в Лозенец, поправете го
  • 7 драгунов

    3 0 Отговор
    Такава смешна версия могат да измислят само нашите ченгета. :) По голяма глупост от тази не бях чел скоро.
    Това със сигурност е пълна лъжа и измишльотина.
    Петров не е забранявал да пребивава на никой, защото той не е работил в имиграционната служба а и няма такива пълномощия поради простата причина, че е следствен откакто Бате Гойко взе властта, т.е. от поне 8 години......!
    Чак сега някакъв украинец решил да си отмъсти, че Петров не го бил оставил да живее в прекрасната Бълхария?! :)
    След 8 години ...... :)
    Били дошли от зоната на конфликти с Русия?????? Като им гледам стрелбата тия убийци са пълни аматьори и сигурно стрелят за първи път с гранатомет.
    Целта на операцията е сплашване, ако искаха да го убият щяха да наемат някой професионалист със снайпер, примерно.
    Случаят се бил разплитал .... :))))))0
    Само, че не хваща декиш нещо. Можеха да измислят някоя по смислена история, ама явно до там им стига фантазията на милиционерите от ДС.
    Все пак добър опит! Следващият път, като решат да го трепят, МОЛЯ, да не ни занимават с техните глупости!
    25 години им гледам изпълненията и на мен, както и на доста хора им е писнало от показните им убийства и разстрели.
    Другарки и другари, трепете се, НО не пречете на нормалните хора, МОЛЯ!

    Коментиран от #9

  • 8 111111

    0 0 Отговор
    колкото по малко хохли у нас толкова по добре
  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "драгунов":

    Ако ти се имаш за нормален човек, пази Боже!
    Ходи се лекувай в лудница, болен параноик! Там на дълго и широко им обяснявай, че полицията си измисля заподозрени, как стрелците са аматьори и как ти би стрелял със снайпер по-добре - изобщо ще срещнеш "разбиране" с докторите в психиатрията :)))