Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 13:23 7 820 4

Четирима украинци са извършителите на покушението срещу Алексей Петров

  • четирима украинци-
  • извършителите-
  • покушението-
  • алексей петров
Четирима украинци са извършителите на покушението срещу Алексей Петров - 1
Снимка: Прокуратура, Роман Логвиненко

Четирима украински граждани са извършителите на покушението с гранатомет срещу Алексей Петров. Това съобщи  заместник - главният прокурор Борислав Сарафов по време на брифинг във връзка с разкриване на детайли относно извършеното покушение срещу Алексей Петров. Трима украинци са обявени за издирване от Интерпол заради покушението.

 Софийската градска прокуратура е привлякла Роман Логвиненко като организатор на престъплението. Той е оставен постоянно в ареста. Роман Логвиненко - подбудител и помагач, е роден на 01.11.1968г. Той е украинец, но е имал адресна регистриран в гр.Пловдив. Задържан е на 30 срещу 31.01.2016г. на ГКПП-Дунав мост при влизане в страната.

Тримата издирвани са обвинени задочно като помагачи. Тримата издирвани са Йевен Балков, Максим Чорний, Артьом Темпинский.

Артьом Темпинский /Artem Tempinskiy/ е извършител също на престъплението. Той е украински гражданин,  роден на 15.07.1985г., има документ за пребиваване в България – виза № 00577…, издадена в Република Полша. Последно влизане в страната на 13.09.2016г. през ГКПП Аерогара София, като няма регистрирано излизане.

Йевен Балков /Yevhen Balkov/ - помагач /дал съвети и разяснения, участвал в следенето с л.а. Ситроен Саксо/. Той е украински гражданин, роден на 12.06.1986г., документ за пребиваване в България – виза № 0080…., издадена в Кралство Испания. Напуснал страната на 21.10.2015г. в 16.04ч. през ГКПП-Дуранкулак.
Максим Чорний /Maksim Chorniy/ - извършител. Украински гражданин, роден на 02.08.1985г., документ за пребиваване в България – виза № 0017…, издадена в посолството на България в гр.Киев /Украйна/. Напуснал страната на 01.11.2015г. в 17.14ч. през ГКПП-Капитан Андреево.

Подготовката за неуспешния атентат срещу Алексей Петров, разиграл се на 29 октомври миналата година на метри от дома на бившата барета, е била на професионално ниво.   Според разследващите четиримата украинци са подготвяли покушението в продължение на година и половина. Те са проучвали начина на придвижване на Петров, охраната му и терена, на който е извършено покушението. Докато са следили Петров, извършителите се маскирали като клошари и са ползвали специално камуфлажно облекло, посочи Сарафов. Прокуратурата е на мнение, че по Алексей Петров са стреляли Чорни и Балков.

Има разпитани двама свидетели, които са дали информация за украинците и са включени в програмата за защита на свидетелите. Единственото, което е спасило Алексей Петров е фактът, че е ударена предната дясна рамка на колата и гранатата се е приплъзнала, минала е покрай стъклото и не е влязла в автомобила, обясниха разследващите днес.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че използваните гранатомети са били произведени у нас по поръчка на руската армия. След това са били изнесени от страната и внесени отново от извършителите. Според Борислав Сарафов тези гранатомети разрушават танкове, камо ли бронирана кола. Единствено късмета е спасил Алексей Петров и неговия шофьор.Сарафов заяви, че извършителите имат военна подготовка, но разследващите нямат информация да са действащи военни. Роман Логвиненко е имал бизнес у нас, свързан с купуване на земеделска техника, която е изнасял в Украйна.

Припомняме, че Алексей Петров, срещу когото бе извършено нападение с гранатомет, обяви награда от 100 хиляди долара на информатори, които дадат достоверни данни за нападението.

Петров оцеля и след друго нападение през 2002 г.

Как е изглеждал автомобила на Алексей Петров след атентата:

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Ако това е вярно, то полицията заслужава адмирации за къртовския труд!
    Лошото е, че у нас няма правораздаване, но пък украинците ще получат "ефективна" присъда не от съда.

    Коментиран от #2

  • 2 багера

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Пич, ти в коя държава живееш? Не знам от къде ги изкопаха тия украинци, в България, няма нито правораздаване нито полиция.
    Полицията пуска това, което са и казали да пусне.
    Намерили са ги от някъде украинците, обещали са им някой лев и след някакъв театър ще ги пуснат.
    На никой не му пука, нито за украинците, нито за Трактора.

    Трактора бил уж аген под прикритие, а пък има милиони и раздава награди за хиляди долари!?
    Тия агенти, много големи заплати имат, щото борят престъпноста?
    Трактора уж следствен, уж един куп обвинения, а пък се разхожда на свобода с брониран мерцедес и раздава награди, като някой наркобарон?
    Това ако е държава, здраве му кажи.
    Как да им хванеш вяра на полицията, като тя отдавна е компроментирана.

    Едно е на 100% сигурно! Тия украинци дори да са извършили опита са само изпълнители, а поръчителят ще остане неизвестен, както винаги.:)
    Полицията е хванала дребните риби и НЯМА да разследва по нагоре, защото този, който е поръчал Трактора не е случаен човек.;)
    Вие имате ли предположения кой е? :)

    Коментиран от #3, #4

  • 3 фадромиста

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "багера":

    Браво багер! Много точно казано!
  • 4 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "багера":

    Пич, аз много добре знам в коя държава живея, но тя е на този хал и заради такива ниско интелигентни хора като теб!
    Да кажеш, че полицията е платила на тези, за да покажат, че куките са си свършили работата, граничи с абсурда!
    Не се сърди, но хейтърни конспиратори като теб, са за лудницата!