20 Април, 2016 23:00 1 961 2

Съдят служител на затвор и бивш затворник за корупция

  • съдят-
  • служител-
  • затвор-
  • затворник-
  • корупция
Съдят служител на затвор и бивш затворник за корупция - 1

Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Враца срещу Николай Кюпарски и Георги Борисов за подкуп в общ размер на 6 000 лева, извършен в съучастие помежду им, при условията на продължавано престъпление и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положени.

През 2015 г. Николай Кюпарски работил като старши инспектор и началник група /социална дейност и възпитателна работа/ в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към Затвора – Враца. В това си качеството Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в Комисията по чл. 73 от ЗИНЗС към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Положеният труд се зачита като два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода .

В началото на 2015 г. злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов /бивш затворник, изтърпявал наказание в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ към Затвора – Враца  през 2010 г. и 2011 г./ Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях неследващ му се дар - сумата от 3 000 лева, за да предприеме действия за включване на затворника в работните групи, за да намали наказанието си чрез полагане на труд. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на обвиняемия Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“. Борисов умишлено улеснил Кюпарски в това деяние, като провеждал разговори с близка на лишения от свобода и й предоставил трите си имена и ЕГН, за да се осъществи превода. На 24 април 2015 г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.  

На 31 октомври 2015 г. на автогарата във Враца Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лева, отново за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск. Този път Кюпарски помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденото лице, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за действителното основание за плащането. На 8 ноември 2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала, е превела чрез „Изи Пей“ сумата от 3 000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал. 

И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща  затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

В хода на разследването е извършено претърсване в служебния кабинет на Кюпарски в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ при Затвора – Враца, при което са открити и иззети незаконно държани от него боеприпаси – 6 бр. патрони калибър 7,65 мм., 3 бр. патрони 9х18 мм. и 1 патрон калибър 9х19мм., за което на Кюпарски и повдигнато обвинение и за престъпление.

Кюпарски е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“  в размер на 1500 лева, а Борисов с „Гаранция в пари“ в размер на 500 лева.

Предстои Окръжен съд – Враца да насрочи разглеждането на делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    0 0 Отговор
    ТОВА МИСЛЯ НЕ Е САМО ТОЙ Е ТАКЪВ.в българия подкупите са си нещо нормално
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Поредната смешка то съда: те го разследват, че е взел 6000лв, а гаранцията му е 1500лв. Е гаранцията трябва да е 60х.лв тя се налага като еквивалент на престъплението в пари ако човека се укрие един вид поне да си е платил прегрешението. Следователно според съда прегрешението им да двамата е 2х.лв и те могат да укриват доказателства, да заплашват свидетели и каквото си поискат, срещу само 1/3 от това което са взели. Ами това е един човек, колко други са платили, може стотици хиляди да са изкарали така досега.