1 Ноември, 2016 14:50, обновена 1 Ноември, 2016 17:28 8 122 3

Откриха 12 милиона евро ментe в язовир

  • евро менте-
  • язовир-
  • цацаров

Около 12 милиона фалшиви евро са намерени в язовир "Мечка" до първомайското село Леново при мащабна спецакция на прокуратурата, ДАНС и полицията. Това стана ясно на пресконференция в Пловдив, на която присъства и  главният прокурор Сотир Цацаров. Това е едно от най-крупните количества фалшиви евро, намирани някога", категоричен беше главният прокурор Сотир Цацаров.

"Още ги броим и сушим , затова цифрата е приблизителна" , заяви апелативният прокурор Иван Даскалов.

Работи се по версията , че парите са отпечатани в печатницата на Петър Петров-Растера, близо до Първомай.

"Имаме съмнение , че са отпечатани в печатницата, тъй като в тези банкноти има една дребна грешка, допусната и във фалшивите евро, открити през 2008-2009 година. В копюрите, на които е изобразена картата на Европа, един от ръкавите на Халкидическия полуостров с Атон липсва. Убедени сме , че тези пари са отломки от партидите, отпечатани преди години", каза Даскалов.

Парите, намерени в язовира, са част от общо близо 14 милиона фалшиви евро, открити при мащабна операция на прокуратурата и полицията, след постъпил сигнал от ДАНС , че предстои сделка за голямо количество фалшиви евро.

Част от фалшивите пари са без холограмни стикери и воден знак, има и голямо количество листове с ненарязани банкноти. Досега има трима арестувани, като единият, който е съдействал активно на разследващите, е с парична гаранция 5000 лева. На втория прокуратурата ще поиска постоянен арест, а на третия все още текат 72 часа от задържането. 

Към 15,20 часа стана ясно, че Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем  Румен Я., на 48 г.,  за пазене и укриване на материали, които са предназначени за подправка на парични знаци.

Румен Я. е привлечен като обвиняем и за престъпление за това, че в съучастие с Атанас А. е държал подправени парични знаци в големи количества – неистински банкноти с номинал по 500 евро, като е знаел, че са подправени.

Атанас А.,на 41 г.,  е привлечен като обвиняем и за това, че сам е пазил и укривал материали, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парична знаци – общо 405 листа с отпечатани на всеки от тях по 6 броя купюри на банкноти с номинал по 500 евро всяка или общо 2 430 броя купюри с обща номинална стойност 1 млн. 215 хил. евро. Срещу него е повдигнато обвинение и за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, а именно – марихуана с общо нетно тегло 3 204 грама – и за това, че в с. Татарево, област Пловдив е държал огнестрелно оръжие в големи количества 13 броя пушки. Той е обвинен и за това, че на 29 октомври 2016 г. в с. Леново е държал законно притежаваното си огнестрелно оръжие – ловна пушка марка „ИЖ“ и 21 броя боеприпаси, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в надлежните правилници наредби и инструкции. По отношение на Атанас А. предстои да бъде повдигнато обвинение и за престъпленията, за които е привлечен в качеството на обвиняем Румен Я., тъй като касаят умишлената им съвместна престъпна дейност.

Атанас А. е задържан с постановление на Окръжна прокуратура-Пловдив за срок от 72 часа и предстои в съда да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият Румен Я. е с взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 5 000 лева. Органите на досъдебното производство са установили и задържали още едно лице, което е съпричастно към престъпната дейност на Ангел А. и Румен Я., като по отношение на същия следва да бъде прецизирано обвинението.

По делото са извършени пет претърсвания и изземвания, два огледа, разпитани са свидетели. По време на операцията са открити материали, предназначени за подправка на парични знаци - листа с отпечатани на всеки от тях по шест броя купюри на банкноти с номинал по 500 евро с приблизителна обща номинална стойност 12 млн. евро. Предстои извършването на няколко експертизи по отношение на приобщените по делото веществени доказателства. Продължават активните процесуално-следствени действия по случая.     

 В имот , собственост на единия от задържаните в село Татарево, Първомайско, са открити 14 пушки, повечето от които са със заличени серии и номера. Те са откраднати през февруари 2014-а от магазин за оръжие в Хасково, който в последствие е запален. Намерени са и 3,2 кг марихуана.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kiro

    1 0 Отговор
    Те са напечатели поне 14 милиона евро, а им дали гаранция от 5 хил лева хах
  • 2 toma por kulo

    0 0 Отговор
    za milioni nqma zakoni dori I fal6ivi priqtelu vsepak da ne zabravqme 4e tova e bg
  • 3 Aleksandar Ivanov

    1 0 Отговор
    Bravo