Last news in Fakti

3 Януари, 2017 16:59 2 145 5

Обявяват Симеон Дянков за издирване, за да му връчат обвинение

  • симеон дянков-
  • трайчо трайков-
  • издирване

Той ще отговаря за престъпления по служба за приватизацията на акции от държавния дял

Бившият финансов министър Симеон Дянков също ще бъде обвинен във връзка с продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество EVB през 2011 г.

Това стана ясно на брифинг в прокуратурата. Той ще отговаря за престъпления по служба за приватизацията на акции от държавния дял. Той не е открит на адресите известни на магистратите. Затова той ще бъде обявен за общодържавно издирване.

С Решение от 01.04.2010 г. на Министерски съвет са одобрени мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната политика (т. нар. „антикризисна програма „Дянков”). В изпълнение на тази антикризисна програма през 2010г. е била структурирана „Държавна консолидационна компания” ЕАД (ДКК) с основен предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества. Принципал на това дружество е бил министърът на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков.

В изпълнение на цитираните антикризисни мерки Министерски съвет е приел Решение от 14.06.2010г. за прехвърляне на пакети от акции на търговски дружества с под 50% държавно участие, чрез внасяне на непарични вноски в капитала на ДКК. Идеята за структурирането на ДКК е била изцяло на Министерство на финансите, ръководено по това време от Симеон Дянков, с цел приходите от приватизация да постъпват най-напред в ДКК, а в последствие под формата на дивидент в централния бюджет. По този начин приходите, в това число и приходите от продажбата на държавния дял от трите електроразпределителни дружества ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, са постъпили под формата на дивидент в държавния бюджет и същите не попадат в Сребърния фонд.

Това подпомага бюджета от гледна точка на бюджетен дефицит, т.е. тези приходи могат да бъдат използвани свободно, но ощетяват Сребърния фонд, в нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система /т.нар. Сребърен фонд/ и от това са ощетени българските пенсионери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тряс

    16 0 Отговор
    Wanted: Dead or Alive! Ами като не могат да намерят Пърдянков, да почнат с началника му. Той поне е с известен адрес - стадиона на Бистришките тигри.
  • 2 abv

    3 0 Отговор
    Симеон Дянков е най- големия некадърник от правителството на Бойко Борисов.
    Той премахна надбавките за прослужено време и ги вкара в заплатите към онзи момент.
    Другата му простотия е ,че сложи данък на лихвата върху депозитите т.е. ограбва спестяванията на хората.
    Гласувайте за ГЕРБ и скоро може да ви сложат данък на въздуха, който дишате.
  • 3 mediator37

    4 0 Отговор
    Прокуратурата започна пет шумни дела срещу пет министри. Да видим до къде ще я докарат.
    Защо си мисля, че предварително всички знаем крайния резултат.
  • 4 RISES

    0 0 Отговор
    цялата гербераска измет трябва да е в затвора до живот начело с боко тиквоча и цоко кратуната...
  • 5 RISES

    0 0 Отговор
    в затвора тоя неграмотен мошенник,заедно с боко и цоко до живот,за геноцид срещу народа...