Last news in Fakti

15 Март, 2017 16:29, обновена 15 Март, 2017 16:31 1 410 3

Започна делото срещу Ахмед Муса

  • ахмед муса-
  • дело-
  • джихад-
  • ислям-
  • съд
Започна делото срещу Ахмед Муса - 1

Окръжният съд в Пазарджик прие на днешното си заседание по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава" експертиза, според която подсъдимите – Ахмед Муса и 13-те негови последователи – са отправяли призиви към джихад, възхвала на терора и физическото насилие.

С малко закъснение започна изслушването на експерта Агоп Гарабедян, който прави тълкувание на термините "радикални идеи" и "внушения" в конфискуваните по делото видеозаписи и литература, които подсъдимите са разпространявали с цел насаждането на верска нетърпимост. Според вещото лице, изготвило документа – професор Агоп Гарабедян, подобни опити за внушения не трябва да се подценяват:

"Според мен не трябва да бъдат пренебрегвани колкото и да е ограничен периметърът, в който се действа и ограничен да е периметърът на възприемане на тази идеология. Тук религията се използва само като камуфлаж. Проповедта вече повсеместно се осъществява в интернет пространството. Трябва специални служби, които да контролират това виртуално пространство, което тепърва се създава у нас."

Съдът отхвърли искането на защитата за отвод на вещото лице, професор Агоп Гарабедян, според когото "Ислямска държава" не е религия, а терористична организация. Агоп Гарабедян е участвал като вещо лице и по второто дело срещу Ахмед Муса, което, според прокурор Нели Попова, доказва необходимата му експертиза

Според адвоката Елвира Панкова вещото лице е историк и не може да дава лексико-семантични оценки на понятия и термини, които дори не са съотносими към делото. Към защитата на Ахмед се присъединиха и адвокатите на останалите подсъдими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8888

    3 1 Отговор
    Да ги осъдят по закона на шерията за престъпление против суверена,а също така и техните защитници и последователи.
  • 2 мъжкар

    3 0 Отговор
    Ако това се беше случило през комунизма тоя щеше да отиде до живот в затвора ама там живота му нямаше да продължи дълго.Бойот сутрин до вечер от полицаите тежък физически труд съчетан с един куп други извращения плюс оскъдна храница тоя шибан резак щяха за му изкарат всичките идеи които са му в главата само че през задните му части.Но нали сега сме ДЕМОКРАЦИЯ и изповядваме ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ редно е този човечец който е изключително невинен да бъде оправдан че и някой лев да му дадат за причиненото неудобство нека си разпространява учението на воля нали в Бг всичко може вече.Айде бе ЕВРОЯТЛАНТИЧЕСКИТЕ ПИСАЧИ ЕТО ДРАСКАТЕ ТУКА къде сте сега защо не коментирате нещо.Вземете си го у вас тоя.
  • 3 СВИНСКА МАС

    0 0 Отговор
    БРАДАТА Е УБАВА А ОТДОЛУ ДО КОЛЕНЕ Е КОПЪРА .............ТИЯ ЗА СКРАП