Last news in Fakti

19 Декември, 2011 13:03 4 520 0

Свидетел: Адвокат Георгиева била любовница на Филчев

  • никола филчев-
  • надежда георгиева

Подсъдимият Пламен Калайджиев разказал за убийството на съкилийника си

Свидетел по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева твърди, че тя била любовница на бившия главен прокурор Никола Филчев. Това разказа пред съда затворникът Илия Николов, предаде БГНЕС. Николов, който според прокуратурата е изключително важен, бе доведен от затвора в Ловеч по нареждане на съдия Владимир Астарджиев.

Свидетелят разказа, че е бил в една килия с подсъдимия Пламен Калайджиев, който му разказал, че убитата адвокатка е била любовница на бившия главен прокурор Никола Филчев и той е съдействал за това една от подсъдимите по делото Димитринка Калайджиева да избяга във Великобритания.

Самият Пламен Калайджиев обаче, който заедно с Димитринка и Орлин Аврамов е подсъдим за убийството заяви, че няма спомен да е бил с Николов в една килия. Каза още, че нещата, които той казва не са верни.

Илия Николов е възрастен мъж, който трудно чуваше в залата. Той каза, че е лежал 21 години по затворите. Съдът назначи съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, за да провери показанията му.

Надежда Георгиева бе зверски заклана в дома си в столичния квартал “Стрелбище” на 26 февруари 2000 г. - само 4 месеца след напускането на Ямбол. Делото се превърна в явно, след като съдия Вяра Чочкова от Софийския градски съд го върна на прокуратурата за пренаписване на обвинителния акт, който според нея нямал почти нищо общо с наказателното право. След това прокурорите внесоха обвинителния акт в явното, а не в секретното деловодство.

Родителите на убитата адвокатка - Костадин и Вяра Георгиеви, искат по 100 000 лв. кръвнина, и за тях поръчител е бил прокурорът Николай Колев, както твърди обвинението. Той пък бе убит в края на 2002 г. в София.

В обвинителния акт се твърди, че всичките трима подсъдими са физическите убийци на Надежда - при това двамата мъже Орлин Аврамов, бивш собственик на “Стара изба 1924 г.” - Ямбол, и Пламен Калайджиев са държали здраво адвокатката, а деветте удара, нанесени с огромна сила със сатър отзад по тила и главата, всъщност са дело на Димитрина Калайджиева. Калайджиева е бивша  секретарка на Николай Колев по времето, когато той изпълняваше длъжността прокурор на въоръжените сили.

Семейство Калайджиеви успяват да напуснат България и да се укрият в Лондон малко след като прокуратурата им повдига обвинение по делото. По-късно - през октомври 2001 г., Пламен Калайджиев бе екстрадиран по искане на бившия главен прокурор Никола Филчев от Словакия, докато съпругата му Димитрина все още е в Лондон. Затова тя е задочно подсъдима по процеса. За нея също е било изпратено искане за екстрадиция. Лондонски съд обаче отказа да удовлетвори искането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА