Last news in Fakti

19 Декември, 2011 15:52 1 213 0

Отложиха делото срещу Цветелин Кънчев

  • цветелин кънчев

Събират още доказателство и разпитват вещи лица

Отложиха делото срещу Цветелин Кънчев - 1
Снимка: БГНЕС

Делото срещу Цветелин Кънчев се отлага за 20 януари. Съдът назначи и резервна дата за 13 февруари отново от 10 часа. Причината е, че трябва време да се съберат още доказателства по делото. Тогава ще бъдат разпитани и вещи лица за една от експертизите.

Заедно с Цветелин Кънчев, подсъдими в процеса, са още двама ромски лидери, членове на мешерето - Димо Станчев и Христо Върбанов-Папата. Според обвинението те са изнудвали за 250 000 лв. бившия шеф на Гражданска защита генерал Никола Николов, като го заплашвали с компромати. Кънчев, Станчев и Върбанов бяха арестувани през 2009 година след сигнал на бившия шеф на "Гражданска защита".

Генералът предяви граждански иск за 165 хиляди евро срещу тримата подсъдими. Това е сумата, за която твърди, че е дал на Кънчев, Станчев и Върбанов, преди да се оплаче в полицията. Николов беше разпитван няколко часа. Той обясни, че дал парите, защото много се е изплашил за семейството си. Иначе не се е притеснил от компроматите, защото нямало какво да извадят срещу него. Първата вноска - 150 хиляди евро събрал от спестявания и с помощта на сина и дъщеря си. След време му поискали 10 хиляди евро, за да си откупи спокойствие и от мешерето. Когато получил поредното обаждане за още сто хиляди евро, Николов отишъл в полицията.

Днес съдът разпита свидетели по делото. На заседанието стана ясно, че разследващите са взели за поемно лице (свидетел на обиска) пиян ром при огледа на къщата на подсъдимия Христо Върбанов – Ицо Папата. Според показанията му той е спал на диван в една от стаите през цялото време на огледа. В протоколите обаче пише, че той е присъствал на цялата процедура и е вървял заедно с разследващите органи.

По делото беше разпитана и свидетелка, която работи в СДВР. Тя разказа пред съда, че потърпевшият Николай Николов е отишъл в СДВР и е разказал за проблемите си. Започнало е следене със специални разузнавателни средства. Подслушвали са се разговори на обвиняемите, но повечето от тях са били на ромски език и не е могло да се разбере много.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА