Last news in Fakti

31 Юли, 2018 15:53 8 157 11

Нов скандал с Ирина Бокова тръгна от Великобритания

  • ирина бокова-
  • юнеско-
  • корупция
Нов скандал с Ирина Бокова тръгна от Великобритания - 1

Скандален материал, касаещ бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, публикува британският таблоид Daily Mail.

В свое разследване, британската медия твърди, че Бокова е подписала на 7 август, 2017 година т. нар. "договор за един долар" с мавританския бизнесмен Мохамед улд Буамату. Нещо повече – съгласно публикуваната статия, Бокова го била направила, след като други висши чиновници в ЮНЕСКО са се възпротивили. Конкретно се посочва името на заместник-директора на ЮНЕСКО по онова време Ерик Фолт.

Договорът е скандален, защото с него Буамату получава дипломатически имунитет, макар да е издирван с червена бюлетина от Интерпол. Причината – сериозни обвинения срещу мавританеца в родната му страна. В Мавритания Буамату е обвинен в пране на пари, укриване на данъци и корупция, като той, естествено, отрича.

Обвиненията обаче са официални, но същия месец, в който са повдигнати и Буамату е пуснат за издирване чрез Интерпол, Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО, подписва договора за един долар, с който го прави специален съветник на организацията на ООН. Договорът става факт в последното тримесечие от мандата на Бокова начело на ЮНЕСКО.

Дипломатическият имунитет на Буамату не е пълен, като според Daily Mail ЮНЕСКО няма да се противопостави на полицейско разследване срещу бизнесмена. ЮНЕСКО обаче не коментира повече официално случая с Буамату.
В Мавритания бизнесменът има статут на голям предприемач. Той започва изкачването си към върховете, след като става официален представител на "Галина Бланка" за Мавритания.

През 1995 година Буамату създава първата частна банка в Мавритания, като си осигурява помощта на дъщерна компания на белгийската Fortis. Следва друго начинание – застраховането, а през 2000 година Буамату става създател на първия телеком в Мавритания. Логично бизнесменът става и председател на Мавританската конфедерация на работодателите. През 2013 година обаче мавританските власти започват разследване срещу Буамату, като подозрението е, че той е успял да укрие 10,3 млн. евро.

Припомняме, че Бокова и съпругът ѝ Калин Митрев се забъркаха в т.нар. Азербайджанска афера. В началото на септември миналата година българската прокуратура стартира разследване срещу Митрев, но поне досега няма официално оповестени резултати – положителни или отрицателни.
Според швейцарската телевизия RTS Бокова е една от кандидатурите за директорския пост на Комисариата на ООН по човешките права в Женева (OHCHR), за който трябва да бъде взето решение в близките седмици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биде

    35 4 Отговор
    Толкова сме обръгнали на такива наглости, че дори не ми се коментира.Но когато си се насрал не е ли редно да се оттеглиш, за да си обършеш лайната и после тихичко да си харчиш милионите!!!!!!

    Коментиран от #3

  • 2 нато пауър

    38 10 Отговор
    Най-голямата грешка на ЕС и НАТО беше, че приеха България при условие, че знаеха много добре, с какви хора се забъркват.
    От комуниста може да очакваш само кражби и продажби, схеми за източване и разграбване, лобиране за бандити и корупционни практики.

    Коментиран от #4

  • 3 нато пауър

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "Биде":

    Да си видял някое крадливо комуне да си подаде оставката и да си тръгне с парите!?
    Нищо подобно, те са толкова нагли, че никога не им стига, цялата държава обраха и продължават да крадат, толкова алчни хора и такава лакомия няма никъде.
    Не случайно първата работа на Хитлер едно време е била да се разправи с комунистите, знаел е, коя е най-голямата заплаха!
  • 4 Санчо

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "нато пауър":

    Да бе. Пьрво кой ги сьздаде. После след свьршена работа да затрият православието ги научиха на тез номера. Ко ли ни зготвяг още
  • 5 А БЕ

    23 4 Отговор
    Само МОШЕНИЦИ произлизат от БСП или БКП трябваше да бъде постепенно с тях ,като Румънските им събратя !
  • 6 Ефтини сензации

    12 1 Отговор
    И едно време комунягите събираха престъпниците около себеси. Сега продължават, те краставите магарета от километри се надушват....
  • 7 Miusuka Madoto

    5 6 Отговор
    Тоя пък бизнесмен го преследват, че е укрил 10,3 млн.долара!? Нашата Тиква направи 5 милиарда(!!!) по офшорни банкови сметки, остров си купи, къща на гаджето в Барса, че даже го и преизбират за Мин.-Председател! Евалата!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Другар

    14 0 Отговор
    Поптодорова,Бокова,всички са от една майка-партийната школа!Столетницата е отгледала кадри,които ни представят"достойно"извън границите на родината ни.Благодарим ти партио любима,да живее БКП=БСП.
  • 10 Меркел баба

    4 0 Отговор
    Сралина Бъкова
  • 11 498

    0 1 Отговор
    Щом е Българин няма начин да не намирисва.