Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 12:47 3 579 9

Втора смърт беляза мегаделото срещу Вальо Топлото

  • вальо топлото-
  • дело-
  • топлофикация-
  • топлофикация-софия

Лина Абланска бе изправена пред съда по делото за присвояване на близо 4,5 млн. лева от „Топлофикация-София“, но почина

Втора подсъдима по делата, свързани със столичната "Топлофикация", не дочака присъдата си и почина преди края на делото. Става дума за бившата служителка в дружеството Лина Абланска, съобщи lex.bg.

Тя бе подсъдима с бившия шеф на дружеството Валентин Димитров по делото за присвояване на почти 4.5 млн. лв. Този процес не може да приключи 10 години. По него подсъдима е и шефката на фирмата "Шибър" Мая Стоилова.

Процесът отново е на първа инстанция и Софийският градски съд (СГС) го е прекратил по отношение на Абланска, след като е бил уведомен, че жената е починала.

Другото неприключило още на първа инстанция дело срещу Валентин Димитров е за пране на пари и данъчни престъпления. По него подсъдима с бившия шеф на „Топлофикация – София“ беше и майка му Цеца Димитрова, но делото срещу нея беше прекратено след смъртта ѝ през 2011 г.

Според прокуратурата присвояването, за което до смъртта си подсъдима беше Лина Абланска, е ставало като парите от „Топлофикация“ са превеждани на „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

Разследването по това дело започна през 2006 г., когато Димитров беше арестуван, а обвинителният акт беше внесен за пръв път в СГС през 2008 г. Първоначално Димитров дори беше осъден на 14 години затвор. Абланска и Стоилова също бяха осъдени на първа инстанция, а единствените оправдани бяха Емил Антонов и Георги Рогачев.

През 2012 г. Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими, след като прие, че няма заобикаляне на ЗОП при сключените договори с „Шибър“, защото имало договорености на държавата с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и със Световната банка (СБ), а търговете са били проведени по правила на банките.

Година по-късно Върховният касационен съд върна делото на САС, като се мотивира, че разплащането е ставало с пари на „Топлофикация“, а не на чуждите банки, което автоматично означава, че е трябвало да се спази ЗОП. Докладчик по делото във ВКС беше Севдалин Мавров, който сега е член на Висшия съдебен съвет. Тогава той подписа решението с особено мнение, защото според него делото трябваше да продължи само срещу Димитров, тъй като единствено той е възлагал поръчки по ЗОП. След като делото се върна в САС, той го прекрати и го върна на прокуратурата, тъй като обвинението било неясно, нелогично, непълно и неточно и още първостепенният съд е трябвало да върне обвинителния акт.

В следващите две години прокуратурата направи още 3 опита да вкара делото в съда, но той все го връщаше заради процесуални нарушения.

През април м. г. апелативните съдии отмениха поредното определение за прекратяване на делото и процесът тръгна отново в СГС, но подсъдими бяха вече само Димитров, Абланска и Стоилова.

Бившият шеф на „Топлофикация“ - София беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на годината пък беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 става въпрос за крадене на пари

    24 1 Отговор
    Една топлофикация не могат да управляват тъпаците без да крадат,атомна централа за милиарди ще строят.

    Коментиран от #5

  • 2 5ко

    9 0 Отговор
    Това да не е постановка по някой от романите на Атата Кристи?! Например "10 малки негърчета"... Колко още ще свитнат? Ма то цялата държава е така.
  • 3 Паток

    15 0 Отговор
    Съдиите и прокурорите също ще умрат от старост, докато решат делото.
  • 4 Баба на 57 г

    4 0 Отговор
    Дали,ще има решение или делото, ще се прекрати?
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "става въпрос за крадене на пари":

    Топлофикация София заседна като кост в гърлото на олигарсите, не можаха да я здъвчат.Топлофикация е гадна защото не умря като БАЛКАНКАР, ЗТМ РАДОМИР, БГА БАЛКАН, КРЕМИКОВЦИ, БТК. Не изхвърли стотици специалисти на улицата. Запази въздуха на София чист. Не даде своя принос за увеличаване на раково болните. И т. н. и т. н.
    ТС отдавна няма нищо общо със соца. В момента е напълно автоматизирано и компютеризирано предприятие. В последните 20 г. в него се извършва мащабна модернизация.Докато някои стачкуваха, скачаха по митинги и преливаха от пусто в празно, в ТС се градеше ежедневно, въпреки стопанската разруха на прехода. Изпратеното ченге за директор на ТС, Валентин Димитров, чиято задача беше да съсипе ТС и подготви за приватизация, не изпълни задачата си. Последствията за него ги виждате. Напълно се премълчава екологичната ефективност на ТС. Кога за последно сте видяли пушещ комин на централа в София /не става въпрос за бялата пара над комините в студени дни/.
    Фиаското на АЕЦ Белене е руски проблем, докато руската агентура в България не бъде неутрализирана този воденичен камък ще ни тежи.

    Коментиран от #9

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 2 Отговор
    В. Димитров и неговото ръководство, трябваше да подготви “Топлофикация София” за приватизация. Не изпълни задачата, за което сега си плаща.
    В. Димитров е външен за Топлофикация, той е офицер от ДС и е работил по американското направление
    1997г., "Топлофикация София" беше вече във възход, благодарение на нейния директор Обущаров - голям специалист и човек. За съжаление получи инфаркт. След няколко неуспешни опита с директори еднодневки, накрая натресоха това ченге-дистрибутор на маратонки.
  • 7 Минаващ от тук

    4 0 Отговор
    Ми ако карате още 15 години то свидетели няма да останат
  • 8 2222

    2 0 Отговор
    Бат Вальо ще ги надживее всичките и прокурори и съдии и свидетели.
  • 9 Пешо Спиртомера

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Понеже ТС е толкова "модерна", "технологична" и "компютеризирана", преди няколко месеца цялата тръбна мрежа се разпори заради икономия на предпазни клапани.