Last news in Fakti

20 Март, 2012 14:11 1 142 0

Европол разби мрежа за трафик на „Виагра“ от Китай

  • виагра-
  • циалис

Широкомащабна полицейска операция разби верига за продажба на фалшифа „Виагра“ в Европа, съобщават от Европол.

Задържани са два испанци, двама британци , румънец и холандец. Арести са извършени в испанския гард Мурсия, Кипър и Великобритания.

Задържаните са внасяли фалшиви лекарства за лечение на еректилна дисфункция като „Виагра“ и „Циалис“ от нелегални лаборатории от Китай и Сингапур.

Властите отказват да съобщят доколко вредни са лекарствата, докато не приключат назначените лабораторни изследвания.

При удара на полицията са иззети 300 хил. фалшиви таблетки.

Нелицензираните и с потенциално непречистени и опасни съставки фалшиви лекарства могат сериозно да застрашат здравето на хората, предупреждават от Европол.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че половината от медикаментите, продавани по интернет, са неистински.

Рискът се увеличава, ако те са произведени в Китай, където много често не се спазват дори и елементарни хигиенни навици. Много често те се продават в интернет. Глобалната мрежа дава анонимност при купуването на деликатни хапове като „Виагра“.

Финансовата изгода от търговията с фалшифицирани лекарствени средства е значително по-висока, отколкото тази при търговията с наркотици, оръжия и цигари. Печалби от над 1000% вече не са рядкост, твърдят запознати.

Годишният оборот от фалшиви лекарства или стимуланти възлиза на $75 млрд., твърдят специалистите.

Най-често престъпниците предлагат медикаменти срещу еректилна дисфункция и хапчета за отслабване, но също така и препарати за лечение на повишено кръвно налягане, рак или Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА