21 Януари, 2019 19:18 4 930 35

Удрят фалшивите инвалиди и ТЕЛК-ове (ВИДЕО)

  • телк-
  • инвалид-
  • инвалиди-
  • пенсии

Заместник главният прокурор Гешев и главният секретар на МВР Иванов оповестиха информация по образувани преписки и досъдебни производства

Удрят фалшивите инвалиди и ТЕЛК-ове (ВИДЕО) - 1

След извършен анализ преди около месец, бяха събрани почти всички производства от последните 4-5 години, касаещи получаването на инвалидни пенсии с неистински документи и свързаните с това различни престъпления – съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че този анализ е възложен от министър-председателят Бойко Борисов на Министерството на вътрешните работи и респективно от главния прокурор Цацаров на прокуратурата.

„В хода на работата, осъществена в тясно взаимодействие между представители на МВР, прокуратурата и НОИ, е установено че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии в областта: Силистра – 28,6%; Разград – около 18%; Перник – 16,97%; Монтана – 17,54%; Габрово – към 19%; Враца – почти 20%. В резултат, с участието на съответните окръжни и районни прокуратури, започнаха досъдебни производства в някои региони. Предстои подробен анализ на цялата събрана документация и в близките няколко дни се очаква повдигане на обвинения. Такава дейност ще бъде извършена и в останалите областни градове, където процентите на инвалидните пенсии са по-ниски“, подчерта Гешев. По думите му, около 70 % от стотиците разпитани през последните две седмици хора, не знаят от какво са болни, какви документи са необходими за явяване и дали са се явявали пред ТЕЛК, били ли са хоспитализирани и т.н. Реалният резултат е, че стотици милиони лева изтичат и не достигат до реално нуждаещите се. Проблемът се мултиплицира и от факта, че в някои случаи цели семейства не работят, защото се издържат чрез участието си в тези схеми – като посредници или като облагодетелствани. В този смисъл заместник главният прокурор припомни, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1.7 млрд. лева и допълнително приблизително 600 млн. лева за 39 социални права, свързани с тях. Гешев бе категоричен, че това не е инцидентна кампания. В рамките на тази година ще бъдат анализирани и стари досъдебни производства и преписки, и новите, започнати в споменатите областни градове. Основните ще бъдат взети на отчет във Върховната касационна прокуратура.

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов даде подробности за действията, извършени в цялата страна: Заедно с колегите от ГД „Национална полиция“ изискахме информация от Националния осигурителен институт и направихме анализ на данните от няколкото града с най-висок процент на инвалидни пенсии. В екипите участваха служители от икономическа полиция към ГДНП, представители на районните и окръжни прокуратури и колегите от секторите „Икономическа полиция“ към ОДМВР. На базата на извършените проверки и снети сведения от над 200 души е направено обосновано предположение за фиктивно издаване на документи. В Силистра бяха намерени и иззети огромен брой книжа - празни бланки на ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани, лични и медицински документи и други. Установено е също, че епикризите са почти еднакви. „Това е само началото, правим анализ на всички стари случаи, събират се нови данни и доказателства, които ще бъдат предоставени на прокуратурата. До момента, в рамките на последния месец, има образувани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства. Предстои огромна по обем работа, но имаме ресурс, воля и желание да се справим с този проблем, за да преустановим схемите, които генерират доста сериозен финансов ресурс, и да минимизираме щетите, за да бъдат насочени средствата към хората, които наистина се нуждаят от тях“, подчерта главен комисар Иванов.

Благодарност към МВР и прокуратурата за ангажирането с проблема отправи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Той не скри, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства, в тях най-голямо значение - и като брой, и като разход - имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. В периода от 2011 насам пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 000 души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и на населението като цяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 128

    52 1 Отговор
    По- българите, на черните телка няма да пипат!
  • 2 ТЕЛК

    55 12 Отговор
    Някакси не разбирам какво точно значи "неистински документи" и "фалшиви ТЕЛК-ове"….
    Това са думички, които се въртят само в плешивата тиква на Гешев. Всички документи за прегледи са издадено от истински доктори, в истински поликлиники и болници. ТЕЛК взима решение на базата на тези документи.
    А може би Гешев си мисли, че докторите чакат само да ги попита, и те да си признаят, че документите са фалшиви, щото са взели 50 лв.… Много е просто, правено е, и отговора винаги е един и същ – в момента на прегледа, пациента беше в описаното състояние, това съм установил, това съм написал, аре Гешев да докаже, че не е истина…
    В циганските квартали 70% взимат инвалидни пенсии, децата им също, там да попитат !

    Коментиран от #3, #4

  • 3 360

    47 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТЕЛК":

    ТЕЗИ ТЪПАНАРИ КОИТО ВЗИМАТ 600-2500лв ЗА ДА ДАДАТ ФАЛШИВ ТЕЛК всъщност ощетяват държавата със стотици хиляди ЛВ. Би трябвало да ги ИЗДИРВАТ, СЪДЯТ И ПОКАЗВАТ. ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ Е КАТО ОБИР НА БАНКА. ЕДИН ТАКЪВ КЕЛЕШ КОЙТО Е ПОДПИСАЛ 20-30 ФАЛШИВИ ТЕЛКОВЕ ВСЕ ЕДНО Е ОТКРАДНАЛ 2-3 МИЛИОНА !!!

    Коментиран от #7

  • 4 Нагазадзе

    42 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТЕЛК":

    като вземат ТЕЛК на чрните кой ще гласува после? Нали се сшташ! Бабата я катат на всеки 3 години да ходи да видят дали не се е излекувала от хипертония или не и е порастнала ръка и и дават 57% 3 група 20 лв. ! на черните които по цял ден не се спират 90% 1 група- инвалидност 300 лв. всеки месец!
  • 5 Ники

    24 0 Отговор
    Бий самара да се сеща магарето.
    Само плашат нали спряха фалшивите болнични,а сега ТЕЛК
  • 6 ГЕШЕВ

    42 1 Отговор
    ЛУД ЛИ СИ ? ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ И ОТ ГОДИНИ ! ВСИЧКИ ОРКИ СА БОЛНИ НА УМИРАЧКА И БОКО ИМ КИХА ВСЕКИ МЕСЕЦ КАТО НА ДВАМА ТРИМА НАИСТИНА ЗДУХАНИ ОТ РАБОТА БЪЛГАРИ !
  • 7 кучето шаро

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "360":

    Как ги сметна !? 30 х 100 000 ?
  • 8 Данъкоплатец

    29 2 Отговор
    Дано не е поредния PR! Необходимо е да се предприемат НЕЗАБАВНО ефективни мерки!
  • 9 име

    8 16 Отговор
    сега ще има отново -системата ни убива.и стачки за сваляне на правителството.
  • 10 Гледал отстрани

    33 3 Отговор
    Всичко това са пълни глупости и господата го знаят. Документите с невярно съдържание се издават на други места, а не в ТЕЛК. После се представят в ТЕЛК и на тяхна база се взема решение. Ако ТЕЛК не уважи въпросните документи, "потърпевшите" се жалят в НЕЛК, който обикновено не вика пациента, както в ТЕЛК, а решава по документи. Следва "предписание" до ТЕЛК да се уважи претенцията на жалещият, като му се дадат едиколко си процента. ТЕЛК изпълнява. Съществуват така наречени "здравни медиатори", които се занимават само с подготовка на "лицата" за явяване пред ТЕЛК и осигуряване на необходимите документи. "Медиаторите" са всеизвестни, свързани с политически централи и протектирани от тях. "Медиаторите" отиват при "доверени" лекари в доболничната и болнична помощ и набавят документите. Срещу какво? Зависи от случая. Кои са "доверените" лекари", господа "пазителите на правовия ред" знаят, защото те ги "охраняват". Преди явяването в ТЕЛК "пациентът" преминава курс по "драматично майсторство" за усвояване на "симптоматиката" по "заболяването" , за което се "явява". До тук с описанията, че ми писна. Ако нещо ви интересува конкретно и мога да отговоря, ще го направя. Обърнете внимание на "болестите" за които се явяват кастингистите. Не е случайно.

    Коментиран от #11, #16

  • 11 стоян

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гледал отстрани":

    Браво за 10 коментар на подробното описание как ни крадат и правят по бедни
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    27 0 Отговор
    А това, че всички циганки с по 3-5 и повече са самотни майки, кога? Схемата е много проста! Имах един помощник- мангала, който дойде да ми помага в почистването на двор и градина на село! И го питам! Защо на 23 вече имаш 3 деца, а няма с какво да ги храниш! Отговор! Държавата ги храни, мен не могат да ме пипнат или да съкратят или запорират средствата на жената, защото тя е самотна майка с 3 деца! Много просто! Бай манган краде ток, вода! Ходи да работи като ратай, а 25 лв му се виждат на ден малко! И то на село! 30 по 25лв са 750лв на месец! Ако дойде глоба или акт, как ще го хванете да плаща? Или бабата или дядото на село са от сивата икономика и трябва да го назначат с осигуровки на работа за 2-3 дена и да му превеждат парите по банков път? Даже му осигурявам топъл обяд и дори за в къщи му опакован! Айде тия картини от Герберасията да им светне лампата, къде отиват парите и да не се правят на ущипани невести!То бива наглост, ама това е без граници!
  • 13 РЛМН

    23 0 Отговор
    Вече всеки трети турски гражданин ползващ и българско гражданство , живущ в р-ка Турция е инвалид в България не в Турция там не може но в Българията може. Бачкаш си там, получаваш и и инвалидна пенсийкя и тук плйс като бонес бузплатна винетка. Комунизъм, на само за някои. Ние останалите в България - да му мислим когато гласуваме.
  • 14 ZUK

    23 0 Отговор
    Със самотните майки е същото положение даже и по зле. Някой проверява ли ги колко са самотни. Къде са полиция, прокуратура, с години се точат пари , а мъжлетата са си при тех. Кво става вече в България ? господа управлеващи - само с крадене не става.

    Коментиран от #15

  • 15 НАТО ВЕЦ

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "ZUK":

    Не се заблуждавай. Те не гледат. Работят ни да им отглеждаме "електоралните единици". Няма грешки и недоглеждания. Точно обратното е. Нещата са огледани внимателно, от всякъде.
  • 16 селянин 1

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гледал отстрани":

    Що лъжеш..когато не си доволен от решението на ТЕЛК,жалиш пред НЕЛК,там има три вътрешни комисии,в писмото ти пише на коя дата и при коя трябва да се явиш 1,2,или 3-та..разпитват те,четът заболяванята,и от там по кабинетите-хирург,очен,ушен,и.т.н..и чакаш решението,бум..а в телковете беше когато се внасяха коли на инвалиди,без мито..а сега 4-5 до съдебни п-ства..смях в залата.

    Коментиран от #18

  • 17 Хигиенист

    15 6 Отговор
    На тези, които са давали фалшивите документи мога само да кажа браво! Хората, особено по селата, правят това само (и не само това), защото са обречени на геноцид от държавата и това е справедлив начин да се компенсират поне частично!

    Управляващата глутница докара хората до андрешковщина и после ги упреква, че тези хора принудено си търсят начини да облекчат мизерията, за която не са виновни!


    Всеки, който може и има смелост да прекара държавата, трябва да го прави, даже и в дребните неща - защото тази Държава е Враг на този Народ!!!

    Коментиран от #19

  • 18 Гледал отстрани

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "селянин 1":

    Ти "медиатор" имаш ли? Теб и селянин N могат да те разкръстят. Преди да пишеш, чети: Публикувано във факти.бг: НЕЛК, който обикновено не вика пациента, както в ТЕЛК . Къде видя да пише, че задължително няма да те вика?! Няма да е лошо и да напишеш, като човек с "опит" в кой ТЕЛК състав и къде са ти искали пари или си дал. Ще помогнеш на правосъдието.

    Коментиран от #22

  • 19 НАТО ВЕЦ

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хигиенист":

    Не прекарваш държавата. Прекарваш себе си, защото това са парите на същите тези потънали в мизерия хора. Онези, от горе не се "хранят" с тези "стотинки". Има други начини за ползването на тези средства, които да доведат до изваждане на обществото от мизерната му битност, а не до задълбочаването и. Подобно развитие обаче е силно нежелано от управляващата клика.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тъп

    8 0 Отговор
    Тая кратуна оправи кметицата сега ще реши проблема и с телковете.Отличник.
  • 22 селянин 1

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Гледал отстрани":

    Много читанки се навъдихте..все разбирачи..статите във факти се пишат от хора,чули не дочули,четох че самолета на Путин,бил ил 90,а той е ИЛ-96-300..а ти си лъжец..чел не дочел че подковават телковете,а си вдигаш краката..

    Коментиран от #24

  • 23 НАТО ВЕЦ

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Петко":

    Не се "ужасявай". Ще продължат да си живеят както и до сега. А бе, искам да задам един такъв въпрос: Нали ТЕЛК означава "трудово-експертна лекарска комисия"? Защо пред нея се явяват лица, които не работят?! Не следва ли тези комисии да оценяват единствено възможността на работещи хора, след заболяване или инцидент, да изпълняват предишната си работа или да бъдат трудоустроени? Останалите би следвало да се подлагат на социално-медицинска експертиза, в която лекарското участие да се свежда до това, представеното лице може ли или не да изпълнява работа, осигурена му от социалните служби?! Ако пък социалният работник смята, че лицето не може да изпълнява никаква трудова дейност, да го представи на лекарска комисия, за потвърждение и да му осигури тогава "пенсия". За останалите, само социални помощи, според нуждите, но не и пенсии.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гледал отстрани

    4 1 Отговор
    Модераторът, какво ви "притесни" в отговора ми към господин "селянин 1"?! Това, че съм му отговорил, че пиша с факти, а той разтяга "локуми"?! Или че съм писал, че не ми дреме за на Путин самолета?! Даже съм много въздържан, защото "господинът" ме нарича лъжец, без да се чувства длъжен да понесе отговорност, каквато и вие не му търсите. Може и да е сърдит на целият свят, че не е могъл да прекара ТЕЛК и да се сдобие с група инвалидност, я за фирма, я за друго, но това не му дава право да набеждава.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Данъкоплатец

    5 0 Отговор
    Трябва не кампанийни, а постоянни действия! При установяване на нарушение да се търси имуществена и наказателна отговорност!
  • 28 Има нещо гнило

    1 2 Отговор
    То че има измами то се знае, но не е в такъв размер . Числото е абсурдно. Някой има интерес да обвини бедните хора с цел на отвличане на внимание от истинските проблеми.
  • 29 случаен

    3 0 Отговор
    Това че в България е пълно с фалшиви инвалиди, за никого не е тайна. Дори млади хора с връзки в медицинските среди, се освидетелстват като инвалиди и получават пенсии, не им пука. Редят се редом с хората на инвалидни колички, грабват парите и бягат. Това са всеизвестни неща. Българите се опитваме да живеем на повърхността на блатото, поне част от нас. Защото ако се замислиш колко сме затънали в криминални деяния и несправедливости както на държавно, така и на частно ниво, направо смисълът на живота съвсем се обезценява. И все пак, трябва да има ясни правила, които да бъдат публикувани под формата на някакъв документ и един път завинаги да се изясни кой точно има право на инвалидна пенсия и кой не. Защото спекулацията наистина е огромна. В комисиите са назначени хора, които унижават и се стараят да пренебрегнат някои хора с право на инвалиди, за да ощастливят свои близки и роднини. Животът ни е изтезание.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хасанчо

    0 0 Отговор
    Циганския тероризъм изразяващ се в срутване на социалната система на страната и престъпления срещу имуществото и здравето на гражданите. Трябва да се разглеждат като едно цяло. Потомствени трудоустроени с ТЕЛК родове ,чиито членове не слизат от каруци и микробуси мъкнещи какво ли не . Как успява да натовари дебелите дълги по 2 метра дърва от гората сам , болния недъгав неможещ да работи ? Каруцата ще се разпадне и коня едвам върви от тежест ,а болния сам си ги вдига .Камери наслагаха по местата където минават и не се крият . Стотици хиляди освоиха за тях общините и каруците продължават да си вървят безспирно и без дори да се прикрият с черга краденото. Не е само дърва . Ни овошки ,ни царевица ,нито люцерна остава след тях. Селата пустеят ама камери имат. Взе парите кмета или братовчеда от обществената поръчка и до там. Колкото до самотните майки - всяка събота до понеделник в малките населени места вият чалгите и кючеците за цигански сватби. От 14 до 17 год. те вече трябва да са семейство и да бълват приходи за дъртите. Всичко това става под зоркия поглед на кметовете. В повечето случаи в собствения им дом и двор превърнати в нелегални ресторанти с банкети организирани от тях по разни цигански поводи. Всяка седмица банкети за циганите генериращи около 2000 лв чиста безотчетна печалба за кумета. В същото време тази " булка" след някой месец е "Самотна майка " по няколко пъти или е писана във "Временната заетост " ама ще я видите в частния имот
  • 32 Именно

    0 0 Отговор
    Да удрят по-силно, че след това да не са им фалшиви ТЕЛК-овете
  • 33 Гербераст

    1 0 Отговор
    България трябва да спре даването на инвалидни пенсии на Турски граждани , живещи в Турция ,, те от там за навършени години си взимат по 1800-2000 лири ,, разболял се там , идва в БГ- срещу рушвети нашите им дават инвалидни пенсии .. елате вижте в Кърджали какво става , не можеш да влезнеш в ТЕЛК от тях

    Оценка:
    -0 +5
  • 34 Пенсионер 200

    0 0 Отговор
    Ето затова трябва да се правят протести, митинги, бдения, стачки...И това, което правят сега Тиквата и Рапона предизборно, трябваше да се свърши преди 2 мандата и мародът нямаше да крета с по 200лв. Мили боже! 2милиарда и 200милиона за ТЕЛК! Ходи, че гласувай за тези престъпници!
  • 35 Пенсионер 200

    0 0 Отговор
    Ето затова трябва да се правят протести, митинги, бдения, стачки...И това, което правят сега Тиквата и Рапона предизборно, трябваше да се свърши преди 2 мандата и мародът нямаше да крета с по 200лв. Мили боже! 2милиарда и 200милиона за ТЕЛК! Ходи, че гласувай за тези престъпници!