Last news in Fakti

22 Януари, 2019 12:36 2 724 15

Минчо Коралски: Градската легенда за измами с инвалидните пенсии

  • инвалиди-
  • пенсии-
  • минчо коралски

Средствата за инвалидни пенсии възлизат на 1,6 млрд. лева, сочат данните на НОИ

За фалшивите ТЕЛК-ове се говори отдавна, но до този момент нямаше акция, която да идентифицира подобни случаи, макар че отдавна се знае къде са пробойните в системата. Градска легенда е, че от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии половината се дават неправомерно. Това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Причината за твърдението му са първоначалните резултати от мащабната акция на прокуратурата, Икономическата полиция и НОИ, които сочат, че половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави.

„Това, което трябва да се направи и което вече е в ход, е да се вържат системите на ТЕЛК, НЗОК и личните електронни досиета, така ще бъде ясно кой каква епикриза е издал.

Когато се появят ударно досиета от едно и също място – това е основание за проверка. Проблемът е, че функциите на Осигурителния институт се разделиха на две – една част се контролира от НАП, другата от НОИ. Това не пречи, когато имаме голям брой досиета от едно и също населено място – особено, когато това е едно и също населено място, това да се провери”, посочи Коралски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хигиенист

    17 4 Отговор
    Поредният охранен плъшок в бунището на държавната администрация. Барабар с калинките, червеите, поповите прасета, мишки, змии, гущери...
    ПУСКАЙ ЖЪЛТАТА ЛАМПА НА ФАДРОМАТА.
  • 2 ах Минчо

    19 4 Отговор
    Сигурно е градска легенда и това, че голяма част от тези индалиди"пенсионери" не знаят от какво точно са болни и къде се намира комисията за ТЕЛК
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Курсант Щука

    4 6 Отговор
    Това е "далавера" на МВР,самата измама става с помоща на Полицаите ,които са турски заптиета служещи на Падишаха Ердоган!

    Коментиран от #5

  • 5 а бе щука

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Курсант Щука":

    По-голяма глупост не можа ли да измътиш
  • 6 Ала бала

    3 0 Отговор
    За инвалидните пенсии може би има някаква далавера и с постоянните адреси(записаните в личната карта), защото мои познати разбрали случайно, че на апартамент които купили преди 8 години се води стария собственик. Той не се отписвал въпреки, че те сигнализирали и в общината откъдето им обяснили, че само лично човек може да се отпише.Въпросният бивш собственик се водел инвалид на този адрес.
  • 7 Гост

    14 1 Отговор
    Браво Минчо , браво Коралски!
    Да ти кажа,малко "издишаш".Ама то не е щото си тъп като галош - неее , ти си хитроумен мазен бюрократ,ревностен последовател на веруюто - аз съм с тази партия, която е на власт!!!
    А иначе, всички турски цигани в България, са "инвалиди".Пред очите ми, малда майка-на около петнадесет,водеше вдете си деца при личната лекарка, и настояваше да й се издаде документ, че малкото -на шест месеца,е асматик.
    "Аз съм асматик, бабата е асматик, бащата и дядото са асматици-занчи и детето трябва да е асматик" - железен довод.
    На въпросът ми- Защо издавате такъв документ, ЛЕКАРКАТА само вдигна рамене!
    Има ли някой, който да не е чувал за "бялата мафия"???
    Минчо - това е!
  • 8 Справедливо

    14 0 Отговор
    Едно дете да се захване да разследва точенето на бюджета с инвалидните пенсии и ще разкрие виновника, тук се вадят от сто кладенеца вода само и само да няма виновни. Прави се една национална лекарска комисия, след това всички които получават инвалидни пенсии временно им ги замразяват, докато преминат на преглед, установявава се кой е с фалшива пенсия, установява се съответно кой си е сложил подписа под документа за пенсията му и се отсъжда: на мнимия инвалид се спира пенсията (може да се застави да върне част от взетите пари) а на длъжностното лице възтановява останалата част от парите, ако неможе в затвора за да помисли как се раздават държавни пари. А взетите рушвети по 600 лв. да ги възтанови във фонда за лечение на деца.

    Коментиран от #11

  • 9 Мунчооо

    5 1 Отговор
    Продажна гад!
  • 10 стоян

    7 0 Отговор
    Поне от 20 години е така и щеше да продължи пенсиониране по болест на здрави хора ако Валери Симеонов не повдигна НЯКОЛКО пъти този проблем с тази корупция между тия лекари

    Коментиран от #12

  • 11 НАТО ВЕЦ

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Справедливо":

    Въобще не е толкова просто, колкото си го мислиш, но има начин за пресичането на "професионалното боледуване". В момента се провежда поредната показна акция, която няма да доведе до нищо. Основната причина е, че не е насочена където трябва. И то не случайно.
  • 12 НАТО ВЕЦ

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Валери Симеонов не е направил нищо по същество. Всичко е голо плещене и действия в ущърб на немалцинствените "ползватели" на ТЕЛК. И ако си мислиш, че "корупцията" е в ТЕЛК, не си познал.
  • 13 гост

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: на мнимия инвалид се спира пенсията (може да се застави да върне част от взетите пари) - не може, а задължително се съди да възстанови сумата. Ясно е, че повечето дори не могат да четат и пари няма да се види, но тогава влизат в затвора или рабоят в чистотата до изплащане на сумата, методи много, желание за решение нулево. Има очевидни и показни подкупи на медицински лица, но няма реакция по сигналите, защото тези които проверяват са хора на тези, които взимат и част от парите се отчитат при проверяващите или при сигнал за проверка замазват срещу комисионна. Всеки циганин е склонен да даде 2000х.лв и да взема после поне 3г. по 350лв или той е на плюс още след първата година. Лекарят пък не му пука за корупцията и изпочването, защото представете си да ти дават 600лв заплата, а от 10 подписа на такива документи да си изкара чисти 20х.лв, които не може да спести и за 10г.
  • 14 Справедливо

    2 0 Отговор
    За източването на бюджета с инвалидни пенсии се знае много отдавна още при царя и Станишев и то на много високо ниво в държавата. Въпросът е защо толкова години не се предприемаше нищо за да се прекрати тази несправедливост. Според мен причините са две. Първата е чисто финансова - рушвет по 600 лв. на човек, ако са 100 000души по 600лв=60млн. лв. сериозна сума. И ако ги карат през определен период от време да подновяват ТЕЛКА още толкова . Втората причина е политическа да се държат тези 100хил. души в подчинение. Като им се внушава вина, че са нарушители на закона. Ако стачкуват им спират телка. Ако не гласуват за правилната партия им спират телка. Всичко много добре е замислено, но финансирането на една шепа чиновници и на тарикатите мними инвалиди става за сметка на всички граждани и най вече за сметка на нещастниците истински инвалиди.
  • 15 ЕХА

    0 0 Отговор
    браво
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове