Last news in Fakti

24 Юни, 2019 14:44 2 238 6

Операция "Халифакс". Разбиха група за трафик на бежанци

  • гдбоп-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • трафик-
  • организирана престъпна група

Над 30 души са задържани при акцията, в схемата били и служители от "Гранична полиция"

Операция "Халифакс". Разбиха група за трафик на бежанци - 1
Снимка: МВР

Над 30 души са задържани за трафик на мигранти при акция на ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура. Операцията в три области на България продължава, - извършват се претърсвания, изземвания и разпити на свидетели в София, както и в селища в Ямболско и в Бургаско.

От прокуратурата споделиха, че днешните действия са продължение на мащабната операция "Халифакс" на полицейските и съдебни служби в Европа от 2017 година.

"Става въпрос за действаща към момента най-голяма група за трафик на мигранти през българска територия. Информация за нея придобихме при международната операция „Халифакс“ през 2017 г. Тогава в резултат на същата се проведоха действия в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция, Германия", даде подробности зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Предстои утре да стане ясно колко и кои ще бъдат обвинени. Това е група, която се е занимавала с трафика на територията на България – хората са или български граждани, или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, или кандидат-бежанци. Те са се занимавали с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан. Т.е. групата е част от международен канал – набират се хора от Афганистан, минават през Иран, през Турция и нашите ги посрещат на границата с Турция, след което се настаняват в района на Свиленград. Друга част от групата ги посреща, отвежда ги до София и ги настанява в циганските махали на „Орландовци“ и „Факултета“. Заплащането се е получавало през определени лица, а не кеш. Задържано е и това лице, което в България е осигурявало финансирането за конкретната услуга“, обясни Гешев.

Според информацията, споделена от зам.-главния прокурор, в престъпната схема са участвали и служители на "Гранична полиция".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 john dow

    4 0 Отговор
    Халифакс е цялата им работа
  • 2 КЛЮКАР

    5 0 Отговор
    Хахаха, е точно де. Халифакс, синджира си идва, козата я няма.
  • 3 Юрий

    2 0 Отговор
    защо просто не оставят хората да си вършат работата тия мръсни полицаи
  • 4 Фашистки- внук .....

    0 1 Отговор
    Това- е, група- от- полицай,....
    Не- обичам, да- ме- будалкат,...
    Хората- на- пресата.....
  • 5 Бензинова помпа

    1 0 Отговор
    Циганите с черен печат върху винила да губят българско гражданство.
  • 6 ДОКО

    0 0 Отговор
    ТРАФИКАНТИ НА ХОРА..АКО ПОМОГ..НЕШ НА МИГРАНТИ ДА СТИГНАТ ДО БАНКЯ СТАВАШ ПРЕСТЪПНИК..АМА АКО ГИ НАСТАНИШ В ЛАГЕР И ИМ ДАВАШ ПАРА СТАВАШ ХУМАНИСТ ХИ ХИ ..НА ТАКА ГЕНЕРАЛ БОКО ЩЕ ВЗЕМЕ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МИР..ХИ ХИ