Last news in Fakti

4 Юли, 2019 12:15 2 516 18

Нов фалстарт на делото срещу д-р Димитров, убил крадец в дома си

  • жоро плъха-
  • георги джевизов-
  • иван димитров-
  • д-р иван димитров

Жената, живяла на семейни начала с Жоро Плъха, отново не се яви в съдебната зала

Нов фалстарт на делото срещу д-р Димитров, убил крадец в дома си - 1
Снимка: БГНЕС

Делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Георги Джевизов – Плъха се провали и при третия опит да стартира. Причината за днешното отлагане, както и при първия път, беше липсата на жената, с която Джевизов е живял на семейни начела. Тя беше редовно призована, но така и не се появи в съдебна зала.

49-годишният Димитров е привлечен като обвиняем за умишлено умъртвяване на Жоро Плъха, като престъплението е квалифицирано като "извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана", тоест ще се води по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Прокуратурата е приела такава трактовка, тъй като по данни от разследването докторът е бил нападнат от жертвата си. Максималната присъда, която законът предвижда по така повдигнатото обвинение е затвор до 5 години.

Срещу Димитров е повдигнато и второ обвинение за притежание на незаконно оръжие - пистолет, марка "Валтер" и боеприпаси за него (16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис "1947 GEL 9M38"). Ако бъде признат за виновен по това обвинение, към присъдата му ще бъдат прибавени още от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сградата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на лекаря. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    52 3 Отговор
    И какво, докторът е трябвало да хвърля и той нож и табела? Малоумни закони, от малоумни написани.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 бсп

    19 6 Отговор
    Ами такива са законите направени още от след 89г от единствените две партии от тогава бкп/бсп и дпс!

    Коментиран от #15

  • 3 бсп

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Така е от след 89г.
  • 4 SAAB

    29 1 Отговор
    Пазете циганите.....те избират вожда-еднокнижен!
  • 5 Pompev

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    В къщата ако ти влезнат в Америка гърмиш без да си нападнат,и няма нищо,тука ща убият у вас и пак си виновен
  • 6 Pompev

    38 3 Отговор
    Истинската присъда :условно и глоба за притежаване на оръжие нищо друго
  • 7 Bahti

    36 1 Отговор
    СВОБОДА ЗА ДОКТОРА!!! И ТУКА ПОЧВАМ ДА ПСУВАМ.
  • 8 Ianko

    14 0 Отговор
    били СИТУИРАНИ шест гаражни клетки... Господи
    Марче как ме впечатли. Не можа ли да напишеш поставени? Мн си стюпид
  • 9 Сенко

    2 24 Отговор
    А това че го е дебнел повече от половин час и на края го е убил, как се нарича?В правова държава ли живеем или не?(въпроса е риторичен)

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Реалист

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сенко":

    Не го е "дебнел" - доктора се е двоумял дали да влезе да не би крадеца да го замери с нож и табела. Кое не ти е ясно?
  • 11 миризлив пор

    14 0 Отговор
    Хм... 12 см. Острие... Всичко над 8 е хладно оръжие, нападат те посреднощ и трябва да спреш, да водиш дали онзи няма да извади още нещо, захвърляш пистолета и вадиш нож с 1 см. По-малък. Като много внимаваш да не го порежеш. Не знам кои са прокурора и съдията но им пожелавам да се окажат с голи ръце срещу изпечен рецидивист. А на адвоката който ще помага на вдовицата дано рецидивиста и да е закъсал гей.
  • 12 Антони Лазаров

    5 4 Отговор
    Доктор ,но явно без познания за огнестрелните оръжия.Аз държа в Макарова първите 4 патрона да са стоп патрони(които малко трудно се намират,но не и невъзможно)Не че и с тях не можеш да убиеш,но в тази ситуация мисля че щеше да му свършат мн добра работа без да има убийство.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сенко":

    Ще го дебне,какво прави плъха в чуждият гараж, няма работа там!!!
  • 15 Голям прос

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "бсп":

    Умник, имахте 30г да ги промените. Да вземете от любимата си Америка закона за частната собственост. Тогава този въпрос за убийството на тоя плъх нямаше да се обсъжда. И нямаше да е прострелян само с пищовче

    Коментиран от #17

  • 16 цар Крум

    9 1 Отговор
    абе доктора не го ли направихте почетен гражданин сега чувам че щели да го съдят игати и държавицата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Закони

    1 0 Отговор
    Да убиеш плъх - цял живот ще те разкарват по съдилищата, а да убиеш Милен Цветков - след 3 - 4 месеца ще се окажеш невинен.
    Правете си изводите какви хора са нужни на тази държава.