Last news in Fakti

23 Септември, 2019 09:45 7 097 30

Кардиолог с 57 000 лв. заплата

  • кардиолог-
  • заплата-
  • разследване

Васил Вълчев обясни, че по негово предложение Съветът на директорите е направил договора на доктора такъв, че да взима толкова големи суми

Преди седмица в разследването екипът на Нова ТВ показа как в държавната болница в Пазарджик сестрите протестират заради мизерните си заплати, а един лекар получава месечна заплата от 57 000 лева. Огромното възнаграждение доктор Петър Лазов си докарва с големия брой стентове, които поставя дори на здрави пациенти. Директорът на болницата Васил Вълчев обясни, че по негово предложение Съветът на директорите е направил договора на кардиолога такъв, че да взима големи пари. „Аз не ги давам. Той си ги е изкарал”, заяви пред Нова ТВ Васил Вълчев.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев призна, че това е нагледен пример за източване на Касата и злоупотреба със здравето на пациентите. „За пореден път доказва, че в основата на проблема на една болница стои начинът, по който тя се управлява. Той носи отговорност за всичко, което става на територията на болницата”, заяви д-р Дечо Дечев.

Във връзка с въпрос колко пари се източват на година от НЗОК, директорът на Кардиологичната болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев поясни, че средната цена на един стент е 1000 лева и всяка процедура по поставянето на такъв излиза около 3500 лева. „Като имате предвид, че се поставят около 50 000 стента годишно. Информацията е публично известна, че включително се организира транспорт на такива болни, ходят по села и паланки, събират ги с микробуси, за да ги извозват.

Ръстът на поставянето на стентове беше огромен и в пъти по-голям спрямо предишни периоди”, обясни д-р Дечев. Проверка на Здравната каса само за първите 2 месеца на годината установи нарушения при 10 пациенти. Специализираната прокуратура вече назначи комплексна проверка по случая Пазарджик, по която конкретни задачи са възложени на четири различни държавни органи.

След излъчване на разследването в медията позвъниха десетки пациенти, пострадали по същия начин от пазарджишкия кардиолог. Един от тях е бил на косъм от смъртта. Освен че не се е нуждаел от поставяне на стент, скандалният лекар му е поставил такъв без да му каже, заблуждавайки го, че просто му прави коронарографско изследване.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГешеФ

    58 2 Отговор
    Ей, аман от тарикати в тая бедна държавица, ограбена от такива продажни свини, за да изпъкнат с новия си Мерцедес GLC :(

    Коментиран от #6, #14

  • 2 Госあ

    52 1 Отговор
    И са к'во, това прасе ще ходи ли в затвора или по скоро не ?!

    Коментиран от #15

  • 3 Коментар📝

    38 2 Отговор
    БЯЛАТА МАФИЯ.
  • 4 ???

    47 1 Отговор
    Някой трябва да му отреже двата палеца, че без тях не мода оперира. Звучи грубо, но друг начин няма за назидание на останалите лекари.

    Коментиран от #5, #8, #22

  • 5 По умерено

    35 4 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Не е нужно чак толкова, просто уволнение без право да практикува и връщане на заграбеното. Такъв като него това достатъчно тежко ще го удари.

    Коментиран от #17

  • 6 МАГАРЕ

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГешеФ":

    Е как бедна държава.Сметни 4500 по 50000 това бедна държава не може да си го позволи и доктора е за смъртна присъда. А да не е само това.Ами кражбите за ремонтите на пътища ,обществени сгради и санирането на панелките.Пари има ама нещо разпределението каза.
  • 7 Спиро

    23 1 Отговор
    Двете мафии - управляващата и лекарската са в чудесна симбиоза. И всичко това, защото им оузволяваме!
  • 8 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Всъщност даже да му отрежеш ръцете до лактите , пак може да го прави !! Стента не се слага с операция , а през артерията на ръката или крака с една специална сонда , която може вече да се управлява дистанционно даже през интернет от хиляди километри разстояние !
  • 9 Gibsi

    25 1 Отговор
    Доживотен затвор за този парцал и всички, като него. Цялото му имущество за държавата. Чудовищни присъди за тази измет, да видим следващите, дали ще смеят. Пълно е с такива изроди навсякъде по болниците. Да се впрегнат усилията на цялата държавна машина, такива изроди да бъдат заловени, осъдени и вкарани да гният в затвора.
  • 10 гощо

    13 1 Отговор
    Не те докторите хич не са бизнесмени ама никак даже!!!
  • 11 Пепи мършо чака те

    15 1 Отговор
    Изнасилване в панделата всеки ден за този боклук
  • 12 и кво ся

    5 3 Отговор
    Не е виновен доктора-виновна е СИСТЕМАТА! Писали са един а те са стотици които съвсем легално подкрепяни от НЗОК си докарват доста прилични суми!Като падне монопола на касата и нещата ще си тръгнат в правилната посока.Какъв е този феномен-частна болница с догор с дължавна каса?Да се позволи на частни здравни фондове да се регистрират и да си се договарят с чактните болници.Само че тогава контролът че е ........?

    Коментиран от #24

  • 13 Ревизия!

    5 0 Отговор
    Сега една ревизия и на останалите отделения в тази болница! Измислени пътеки колкото щеш народе..... Спим.... Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!
  • 14 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГешеФ":

    Каде е нашата милиция и прокуратура тва е престапник равностоен на терорист заслужаващ доживотен

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 15 ГОШО

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Това дето го приказват просто няма как да стане ,т.е. да сложи стенд на здрав Здрав не ходи по лекари още по малко по кардиолози с квалификацията на д-р Лазов
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГОШО

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "По умерено":

    Ама и тези дето им е поставил стендове те и те да ги върнат
  • 18 Цигани@н

    1 1 Отговор
    Брях, за момент помислих, че е от нашите
  • 19 ГОШО

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Знаеш ли ,ще ми е много интересно ако го докараш до стенокардия ама така ту те стегне ту ,не и кардиолога да ти каже че е наи добре да ти се сложи стенд ,ама той не смее защото си граничен случай пък него го е страх и е най добре да доидеш когато съвсем ти се запуши артерията
  • 20 ГОШО

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Знаеш ли ,ще ми е много интересно ако го докараш до стенокардия ама така ту те стегне ту ,не и кардиолога да ти каже че е наи добре да ти се сложи стенд ,ама той не смее защото си граничен случай пък него го е страх и е най добре да доидеш когато съвсем ти се запуши артерията
  • 21 ГОШО

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Знаеш ли ,ще ми е много интересно ако го докараш до стенокардия ама така ту те стегне ту ,не и кардиолога да ти каже че е наи добре да ти се сложи стенд ,ама той не смее защото си граничен случай пък него го е страх и е най добре да доидеш когато съвсем ти се запуши артерията
  • 22 ГОШО

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Така така и на теб същото да врътнеш една стабилна стенокардия и кардиолога да ти каже да доидеш като стане нестабилна

    Коментиран от #23

  • 23 ???

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "ГОШО":

    Гошо много си зле. Тъста почина точно така. Казаха му, че трябва да се оперира. Влезе в болницата и след 30дена почина там. Нямаше рак да уточня.

    Коментиран от #25

  • 24 НЗОК

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "и кво ся":

    не е държавна, а в случая точно държавна болница точи парите.
  • 25 Е и какво?

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "???":

    Починал болен човек, какво се чудиш? Стига простя!

    Коментиран от #26

  • 26 ???

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Е и какво?":

    А защо си мислиш,че беше болен?
  • 27 Guest

    0 0 Отговор
    Багу... Аушвиц се преместил в Пазарджик!
  • 28 ДОКО

    1 0 Отговор
    НАПЪЛНО НОРМАЛНА ЗАПЛАТА НА ЛЕКАР СПЕЦИАЛИСТ...КОМЕНТАР ЗА ЗАВИСЛИВИТЕ СТАНЕТЕ ЛЕКАРИ И ПРАВЕТЕ СТЕНТОВЕ И ПРАВЕТЕ ПАРА...
  • 29 Здравомислещ

    2 0 Отговор
    За наказание да му сложат десет стената на този ,,доктор,,. Със здраве да си ги носи!
  • 30 гост

    1 0 Отговор
    Проверете и Медицински център "СВ.Иван Рилски", гр. Враца.