Last news in Fakti

3 Март, 2020 13:40 2 063 13

До 3 дни прекратяват мандата на кмета на Септември Марин Рачев

  • марин рачев

Той бил в конфликт на интереси, внасяйки предложение за одобряване на строеж върху преобразувана горска територия и то на фирма, собственост на майка му

До 3 дни прекратяват мандата на кмета на Септември Марин Рачев - 1

До три дни Общинската избирателна комисия в Септември трябва предсрочно да прекрати правомощията на кмета на град Септември Марин Рачев. Това стана след като магистратите от Върховния административен съд (ВАС) прекратиха правомощията на Рачев. Решението на Върховния административен съд е окончателно. Причината е конфликт на интереси, установени от антикорупционната комисия, съобщи БНР.

Марин Рачев бил в конфликт на интереси, внасяйки в предишния Общински съвет предложение за одобряване на строеж върху преобразувана горска територия и то на фирма, собственост на майка му - Спаска Рачева.

Според адвокат Никола Баташки при установен конфликт на интереси, правомощията на кмета се прекратяват, е не мандатът му

Мотивът на ОИК да откаже прекратяване на кметските правомощия на Рачев в началото на януари 2020 година бе, че това одобрение за строеж е станало в предишния му кметски мандат, който е приключил.

Решението бе отменено от Пазарджишкия административен съд. Рачев обжалва пред ВАС, който окончателно потвърди решението на пазарджишките магистрати.

"Това нас ни удовлетворява. Това, че законът се приложи и че ОИК следва да тълкува закона така, както ѝ казва ВАС", каза вносителят на сигнала адвокат Николай Баташки, председател на Сдружението "Да Спасим община Септември".

Припомняме, Марин Рачев беше уличен в конфликт на интереси от КПКОНПИ, че през 2017 г. е внесъл предложение в общинския съвет за промяна на статута на имот, собственост на фирма на майка му, като предложението е било прието.

На 3 януари ВАС окончателно се произнесе, че кмета на Септември е бил в конфликт на интереси. Избирателната комисия обаче отказа да го отстрани с аргумент, че това е било в предишния мандат на кмета. Сега Административният съд в Пазарджик отменя това решение.

Една от първите акции на спецпрокуратурата и КПКОНПИ бе в община Септември. На 1 февруари 2018 г. над 50 полицаи извършват обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 hmhmhm

    9 1 Отговор
    Къф е тоз Мишок протеже! Резнете му ушенцата!
  • 3 барцелона

    4 5 Отговор
    а ма тиквата мандата кога щот има разследване едно там
  • 4 барцелона

    3 3 Отговор
    няма къща няма пране на пари няма еврофондове
  • 5 Ами

    9 1 Отговор
    А държавните власти защо не прекъснат бизнеса му в село Лозен. Там рачев от над 5г изкопа цялата река унищожи я направо, за да продава пясък и чакъл. Значи чадъра над него добре го е пазел, аман от власти ганьовци, крадливи галоши. Никой не ги пита, от къде са им парите. А се заяждат ако не си внесеш здравните вноски с обикновения човек. Никога няма да се доближим до европейците с тези ганьовщини.
  • 6 Ъпсурт

    10 0 Отговор
    Е тоя унищожи нивите на десетки работливи хора, защото трупаше чакъл и пясък от лозенската река върху плодородните ниви на хората. И както обикновено в чалгаристан никакви последствия, за такива.Изкопа и реката и от толкова много животни сега там е една дупка. Нито еко активисти нито от министерството на земеделието и горите вече сумати години не му правят нищо. Унищожи цяла еко система, а мен ме спукват от актове, и съдилища за едно отсечено дърво.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Точно там

    2 3 Отговор
    Му е мястото във власт имащите институции.обаче момчето не е платило на някой нещо
  • 9 Гост

    4 2 Отговор
    Само тарикати и далаверажии, техната кожа....
  • 10 Сюнетчия

    1 1 Отговор
    И кво сега ? Дръжте му х.....я на мушебника да го срежа ●|●
  • 11 mexmed

    1 0 Отговор
    O SYPER, TOZI RA4EV KMET SAMO MANGALI SLAGA NA RABOTA ZIMMASHE DVORNI MESTA DA GI DAVA NA KETOVETE OT ZLOKY4ENE I VINOGRADETS,TRIABVA PROVERKI I NA TEZI MALKI KMET4ETADA KAJAT OT KADE IMAT PO 300 KVATRATI I MAGAZINI S PO 700 ZAPLATA.AADE DE
  • 12 софианец ЕДИН ОТ МНОГОТО

    1 0 Отговор
    ебаго пущиняка.много поздрави на МАЍКА МУ.
  • 13 софианец

    0 0 Отговор
    Къде си Хасане,загорех за тебе.