Last news in Fakti

30 Март, 2020 08:16 7 086 64

Глобиха над 70 столичани и 90 пловдивчани за разходки в паркове

  • закон за извънредното положение-
  • разходки-
  • глоби

Санкциите са наложени по силата на Закона за извънредното положение

Глобиха над 70 столичани и 90 пловдивчани за разходки в паркове - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Общо 72 акта за неспазване на мерките на извънредното положение има от неделния ден в София. СДВР са написали 63 акта на хора, които не са спазили мерките. 9 акта е издала Общинска полиция, а глобата е 5000 лв. Актовете са предимно на хора, които са се разхождали в парковете, съобщи бТВ.

В първата половина на деня улиците в София бяха пусти. След това Слънцето се показа и доста хора решиха да излязат на разходка.

В същото време десетки полицаи следяха да няма струпване на хора. Спираха и гражданите, за да им кажат, че ако нямат спешна работа е по-добре да се приберат вкъщи.

Междувременно удължиха безплатното паркиране в синя и зелена зона до 12 април, тоест до края на противоепидемичните мерки.

Така всеки, на който му се налага да излезе от вкъщи, за да отиде на работа или до магазина например, може да паркира безплатно на обозначените места за синя и зелена зона.

За последните две седмици има повече паркирани коли в центъра и 6 пъти по-малко пътници в градския транспорт, отчитат от центъра за градска мобилност.

Общо 1300 са служителите на платените зони в София. Повечето от тях сега са вкъщи. Отчитат се и големи финансови загуби.

От ЦМГ ще предложат на общината стикери на софиянци, които живеят в обхвата на платена зона, да бъдат удължени с периода, в който зоните не са функционирали. Същото важи и за платения служебен абонамент.

Безплатни са само синята и зелената зона. Повечето частни платени паркинги в София работят.

Пловдивските полицаи пък наложиха 92 глоби от 5000 лв и съставиха 65 протокола с предупреждения заради неспазване на мерките срещу епидемията от коронавирус. Това съобщи кметът Здравко Димитров след конферентна връзка с директора на Окръжната дирекция на МВР в Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, предаде БНР.

Санкциите са наложени по силата на Закона за извънредното положение.

В екипите, които следят за прилагането на противоепидемиологичните мерки на територията на Пловдив, участват местната Общинска полиция, ОП "Общинска охрана" и Пловдивския общински инспекторат.

Уточнява се, че най-много сигнали за нарушения има от кварталите с етническо население, но и в останалите има много санкционирани граждани.

Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Санкции могат да се налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, длъжностни лица, определени от директорите на ОДМВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандъкова

    86 8 Отговор
    Говорете ми в пари. Колко спечелихме?

    Коментиран от #11, #41, #43, #55

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 стой си дома псувай наволя

    84 16 Отговор
    Какви са тия 5000лв глоба? То и да ми дават толкова пари, няма да ида в тия мизерни паркове оакани от песове. В нормалните държави глобата е 150 евро, само при нас някаква далавера пак се върти.

    Коментиран от #62

  • 4 Загрижен

    82 15 Отговор
    Много ми е интересен следният казус! Примерно, аз съм безработен, дължа го на мерките на Тиквун. Разхождам се в парка, нямам пари за ахо-ихи, не съм в група от 2-ма, 20 или 200 човека. Трескат ми тази глоба с акт. Как се очаква да я платя?

    Коментиран от #35, #37, #42, #61

  • 5 Гаргамел

    22 28 Отговор
    Ад3нватна глоба за слабоумното население по тия географски ширини
  • 6 Лелеее

    58 9 Отговор
    Така , Така ,5 хил . ? Къде сте тръгнали Вие безработните да се отърсите от тревогите ?
    Я си мрете от ГЛАД и Изолация тихо в къщи !
    Със ТОП световните според Владко Г . заплати от 650 лева , като започнете работа след 2 месеца , тока ли да си пуснете , сметките и кредитите ли да си платите, 5 те бона на душманите ли да си платите .Айде че след Вируса идва и данък “Въздишка “ ......
  • 7 Професор по Стоманобетон

    55 8 Отговор
    Мутрата му намери цаката как да гъчи за черните каси.Ся няма акция светлина,ся е акция коронахуй..Еваллка баце,машшааала,ашкоулсууунмн..
  • 8 Анонимен

    82 10 Отговор
    В градския автобус може 10 души. В служебните автобуси може по 30-40 работника но в парка не може да поседнеш на пейка.И на Витоша не можело че сигурно милиони са излезнали там на разходка.

    Коментиран от #9, #10, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лекар БГ

    70 7 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Абсолютно точно си го написал!!!И в БДЖ можело,в Метрото-също.
    Гледам хората по улиците,пред магазините-ами тотална дисциплина е настъпила!Значи,РАЗХОДКА/КАРАНЕ НА КОЛЕЛО/ТИЧАНЕ в Парковете,какво лошо има???!!!ДА,СЪБИРАНЕТО НА ГРУПИ,можеше да бъде забранено,но изцяло да се затваря?!В някои неща рязко се прекалява!Пък и 5 бона глоба.....

    Коментиран от #14

  • 11 Б.Б.

    18 15 Отговор

    До коментар #1 от "Фандъкова":

    Нашата цел не е да печелим ,а мислим за здравето на хората.Е пенсионерите доста са си поживяли ,могат да ни освободят от тази тежест.
  • 12 Играч

    68 4 Отговор
    Тези който са писали актовете как ще ядат хляб и как ще спят.Утре ще се обадя за циганската махала,ако не напишат поне 50 акта значи пак е избирателно и мачкат само българите
  • 13 Трън

    43 5 Отговор
    От фатмаци фатмашки методи.
  • 14 Това е гавра

    59 4 Отговор

    До коментар #10 от "Лекар БГ":

    с човешките права и свободи.Такива репресии и БКП не са налагали.

    Коментиран от #23

  • 15 Загрижен

    36 5 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Именно! По брифове, по ТВ студиа да ни се покажат, да ни дрънкат пълни глупости, са първа писта. Там са на тълпи. Хилят се и разстягат локумите. Тия 5000 лв. нали знаете, за какво да ги дадат им желая...
  • 16 От Народа

    45 2 Отговор
    "Нема такава държава" както се пее в една песен. Аз се чудя Вие журналистите как може да задавате едни и същи въпроси на ген. Мутафчиев на брифингите, явно и Вие сте журналисри които "свалят циповете" Защо не питате правителството за подпомагането на 60:40 като излезнаха разчети от тристранката, че съотношението изобщо не е това. Защо не питате генерала и Кметовете защо не предприемат мерки по дезинфекция на градовете и не мият графовете? Или чакаме вируса сам да умре юни като се стопли времето? Много послушни журналисти?
  • 17 !!!!!

    25 2 Отговор
    Вместо да глобяват да ги пишат санитари в интензивното

    Коментиран от #52

  • 18 Бенковски

    38 5 Отговор
    ПСЕВДО ГЕНЕРАЛЪТе без маска, зад него е Шиле, отпред мисирки - не са ли прекалено много на едно място? Нали не може повече от двама. Хора,изолацията НЕ ПОМАГА нито в Италия, нито в Испания, само забавя агонията. Между другото защо очилаткото не каже, че всеки ден в България умират по 350 човека!!!

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Анонимен

    19 4 Отговор
    Тази мярка трябваше да е временна в смисъл да се научат хората да се пазят.Вече почти всички се пазят и не е необходимо да се глобяват ако седят на растояние а полицаите да глобяват ако наистина не се спазва дистанция по парковете.
  • 20 ?????

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Бенковски":

    А кого са заразили?
  • 21 Умен

    35 2 Отговор
    А струпването на милиционери (в това число американски войници) не е проблем, важно е ПАРАТА да отива у ТИКВАТА!
  • 22 Гост

    33 8 Отговор

    До коментар #18 от "Бенковски":

    Ако ми напишат акт за 5000 лв няма сила на Света която да ме накара да го платя. Да се хващат за палците - мерзавци
  • 23 Лекар БГ

    26 2 Отговор

    До коментар #14 от "Това е гавра":

    Абсолютно.Никой не оспорва мерките.Но тоталната репресия,на фона на паника,стрес,основателни притеснения идва в повече.Категорично съм за мерки,но да бъдат разумни,много добре обмислени.Останалото е спам.
  • 24 РЕАЛИСТ

    44 2 Отговор
    Радой Ралин:" Търпи народа наш, има 500 години стаж"
  • 25 Кучешка Държава

    25 2 Отговор
    Ама за КУЧЕТАТА може и в паркове, и в градинки, и на ГЛАВИТЕ НИ... Те, Псетата корони не носят, но в ПАРЛАМЕНТА седят :)
  • 26 345

    26 1 Отговор
    Тия с глоби ли мислят да спасяват продънения бюджет
  • 27 gost

    5 29 Отговор
    Всички, които не са съгласни, да си представят, че те или техни близки по първа линия са част от тези 700, 800, 900, че и 1000 които умират всеки ден в Италия, Испания, СаЩ... Имате ли право да се затваряте в собствените си граници и да не се интересувате какво става по света... Разум има ли някакъв в главите ви? Системата ни не е толкова силна, че да поеме всичката ви простотия... Или сте сигурни, че за вас лекар и духалка ще има?!? Аааахх, колко сте хитриии, маймункеее мръснаааа….
  • 28 авер

    13 2 Отговор
    Следващият път, като откажат внос на скъпи лекарства, или лечение в чужбина, идете да се разходите в парка!
  • 29 qwerty

    2 4 Отговор
    това със зоните е хем добро, хем лошо. работя дистанционно и миналата седмица реших да мина за през офиса да сканирам документи, половин час обикалях с колата и едно място не видях, освен “служебния абонамент” и реално никаква работа не свърших 😢
  • 30 gost

    31 0 Отговор
    За ромите да попитам, колко от тях са глобените?

    Коментиран от #34

  • 31 gost

    7 19 Отговор
    И каква "репресия" нали искахте Крум... Кво сега, не искате ли? Залога не е малък... Човешки животи е! Най-ценният ресурс на една държава е кое??? Живата сила или? Моля за коментарите ви...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 gost

    20 1 Отговор
    Та, за ромите пак да попитам имали глобени ?
  • 34 gost

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "gost":

    Много станааами гостите, ще ни глоби генерала...
    То рома и да го глобиш файда - йок. Вземи му коня или ракията да го заболи...
  • 35 Гост

    12 24 Отговор

    До коментар #4 от "Загрижен":

    Просто не излизаш в парка,аман от селяндури

    Коментиран от #39

  • 36 работник

    2 1 Отговор
    Това си е стачка. Малко ми плащат - ич не работим, па и толкова харчим. А нека се оядат.
  • 37 Бау

    11 22 Отговор

    До коментар #4 от "Загрижен":

    Седиш си вкъщи и четеш обяви за работа, вместо да се щляеш из София, рискувайки да се заразиш. Хора, мислете малко бре. Държите се като 12-годишни!

    Коментиран от #44

  • 38 hard worker

    21 3 Отговор
    Да следиш да не се събират хората на групи,да стоят на разстояние един от друг,това го разбирам,но балгодарение на факта ,че властта е в теб,да глобяваш с 5 бона и без това вече изнемогващия народ,това е меко казано репресия и терор ...Хората(или поне съобразителните) спазвайки дистанция един от друг,се опитват да поддържат някаква физическа форма,а те тръгнали да ги глобяват...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 фактология

    14 1 Отговор
    Айде гладът ги нападна.Няма работещи,няма данъци за хрантутниците на държавата..Играят си на едро 5 хилки.Така както я карат и глобения няма пари ще му посегнат и на къщата.
  • 41 фактология

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фандъкова":

    А ми как колко.9 глоби 45 хилки и по-дребните айде 50 хилки.Изкара заплатите на служители си.
  • 42 Ще ти вземат къщата

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Загрижен":

    Или колата. Или ТВ и ще работиш.... от пандиза. Държавата има всички лостове на власта, а свга е ведно с мафията, т.е. имат всички закинни и незаконни лостове . През това положение се минава, но се излиза с кръв...

    Коментиран от #45

  • 43 Ако след всичко това

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фандъкова":

    ,някой нарече Башар Асад диктатор и управлението му режим , би прозвучало доста нелепо.
  • 44 Загрижен

    22 2 Отговор

    До коментар #37 от "Бау":

    Защо да не излиза човек? Пак пиша, не се събирам на групи! С маска съм, макар че Годжито каза, че файда йок. Не контактувам с хора, клинично съм здрав. Май паниката и дезинформацията ти идва в повече. Мерките отдавна са в повече. И тази е една от тях.
  • 45 Загрижен

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ще ти вземат къщата":

    +1 скоро ще има хора от шайката, който се люлеят по лампите и дърветата, но не по тяхно желание...
  • 46 Хипермен

    8 1 Отговор
    Е ся почвам да ги рисувам тия пет бона, а и за харчене ще си нарисувам бонове..
  • 47 Потник

    2 0 Отговор
    Това е много мило!
  • 48 Анонимен

    20 1 Отговор
    В момента има по-малко катастрофи и глоби по пътищата. Пишат актове, за да има какво да правят лентяите в съда след като се върнат на работа. Хората да обжалват, да си губят времето и парите, за да могат една малка групичка да продължат да паразитират на нашия гръб.
  • 49 Behemoth

    9 2 Отговор
    Ще вземат на босия цървулите!
  • 50 Behemoth

    4 3 Отговор
    Абе, ако си седнал на пейката ,може ли?
  • 51 Ние сме повече

    14 2 Отговор
    Това от години е така - като не могат да се справят с положението и почват да плашат по телевизията - 100 глобени, 1000 глобени, един милион глобени.......дрън-дрън ярина. Мисирките клюкат ли клюкат!

    Коментиран от #54

  • 52 а така

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "!!!!!":

    И да си платят лечението. Колко струва?

    Коментиран от #56

  • 53 gost до Behemoth

    5 0 Отговор
    Легнал. Седнал не може.
  • 54 Хаджи Смион

    5 5 Отговор

    До коментар #51 от "Ние сме повече":

    Ами като си толкоз курназ, иди и се поразходи в парка бе! :) Поплювко...
  • 55 Еблю

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фандъкова":

    Ще пълнят хазната с пари от глоби защото няма откъде да дойдат в момента. Всичко е окрадено. Трябват за заплати на псевдогенерала и мустакатия професор клоун.
  • 56 КралиМарко

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "а така":

    ..Кое лечение..това на Кире Домусчииски - милиардерчетоли, дето му подариха милиони данъци,телевизии,Болницата Негова - затваря я и се лекува!..или викаш лечение на онези мили стари хора -семейството починали първи от короната - как лекуват - като ги чакат да си замината за няколко дни ли?!Лекарства няма, апарати няма...ваксина не е измислена , какво точно лекуват?!Или викаш имитацията за пореден път Вие я броите за работа!!!

    Коментиран от #60

  • 57 След като сички ше бъдат заразени

    5 1 Отговор
    И ше изкарат чумата що са тея издевателства над народа
  • 58 Независим

    9 0 Отговор
    0т тия пусати глоби особдно от Пловдив и по точо столипиново,няма да вземат и 5 лв.,а не 5000.Тои вика аз не работя бате,прося и аз искам пари.Е как и какво ще му вземат или само за да има статистика?
  • 59 Реално

    8 0 Отговор
    Ама то мутрата си плаща на медиите с нашите пари да го хвалят и задават удобни въпроси,а с тези глоби и рестрикции ще умрат в пъти повече хора от стрес и самоубийства!
  • 60 а така

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "КралиМарко":

    Не става въпрос за невинните жертви, а за ербапите.
  • 61 Илко

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Загрижен":

    Като безработен няма как. Най - вероятно ще бъдете осъден и като имате трудов договор всеки месец ще ви се взима от заплатата определен процент. А ако имате движим или недвижимо имущество на ваше име е там всеки знае реда. Това че човек е безработен в даден момент не значи, че няма как държавата да събере наложената глоба!
  • 62 Далавери Балевски

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "стой си дома псувай наволя":

    Плащаш наръка100 лв.и по живо по здраво,късаме фиша.
  • 63 незнайко

    4 0 Отговор
    Като ги глобиха КАК ще съберат парите ? Когато глобяват ЦИГАНИТЕ да не са събрали глобите ??? 5000 лева !!! ТОВА Е НЕЧУВАНО !!! ЦИГАНИН ПРЕБИЛ ВЪЗРАСТЕН ПЕНСИОНЕР СЕ ГЛОБЯВА ПО МАЛКО !!!

    Коментиран от #64

  • 64 незнайко

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "незнайко":

    ТОВА Е МАЛТРЕТИРАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ !!! В КАКЪВ СВЯТ ЖИВЕЕМ ???