Last news in Fakti

14 Май, 2020 16:51 3 998 5

Конфискуваха седем коли и 30 000 лева от хакер, точил чужди сметки

  • хакер-
  • източване на кредитни карти-
  • източване на пари-
  • киберпрестъпления-
  • киберпрестъпност

26-годишният Халид Х. е задържан за 72 часа от властите

Конфискуваха седем коли и 30 000 лева от хакер, точил чужди сметки - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

26-годишният Халид Х. е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Разград. Мъжът е бил привлечен към наказателна отговорност за две деяния – за компютърни престъпления по член 319, ал. 2 от НК и за изпиране на пари от престъпна дейност – по член 253 от НК, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. Утре Окръжната прокуратура в Разград ще внесе искане в Разградския окръжен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия.

Както съобщи вчера пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград ГДБОП е провел операция във връзка с данни за извършени компютърни престъпления и пране на пари. По време на операцията бяха задържани трима, един от които е Халид, известен като хакер в компютърните среди.

При претърсване в негов имот са намерен компютър в работен режим с включена програма за отдалечен достъп. По този начин обвиняемият успявал да изтегли информация за банкови наличности и сметки на нищо неподозиращи хора, обикновено чужденци, и да извършва нареждания с техните средства, които превеждал по сметки, до които той имал достъп.

Служители на ГДБОП са претърсили четири имота, иззели са седем автомобила и 30 000 лева, които били намерени в дома на 26-годишния Халид. Той е осъждан три пъти за теглене на пари от чужди банкови карти – престъпление по член 249 от НК, като деянията, за които е бил осъждан, също са извършени чрез отдалечен достъп до чужди устройства.

Със средствата от престъпната дейност хакерът закупувал имоти и скъпи коли. Действията по разследването на цялостната престъпна дейност на 26-годишния Халид Х. продължават.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    15 2 Отговор
    Браво! Всичкото турча не било амсалак.
  • 2 Евала

    8 8 Отговор
    Браво на момчето!!!! Дано има все повече такива като него !! Момчето взима парите на богатите европейци!!! И ги харчи тук!!!! Поздравления на Халид и дано скоро го пуснат и да внимава повече !!!
  • 3 Асен Черваров Чупи

    8 3 Отговор
    Затворете хакера при мен и аз ще му инсталирам нов хардуер
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Основно правило при точенето на пари

    3 0 Отговор
    Е плячката да се крие и да няма никаква показност и възможност за проследяване на придобитото от страна на милиция и други органи...не се купуват никакви имоти никакви коли и пари не се съхраняват в банка или трезор най добре е да се влагат парите в злато и то да се съхранява някъде далеч от местото където живееш така че при обиск да няма веществени доказателства и улики относно деянието с което се занимаваш...компютрите да бъдат с инсталирана програма така че при нахлуване на милиция в помещението за броени секунди да се изтрива цялата информация в компютъра необратимо и местото от където се осъществява деиността да бъде така позиционирано че да се изключи възможността от страна на милицията за незабелязан удар ноест да имаш видимост наоколо преди милицията да те атакува и да имаш аванс да се потготвиш и заличиш всичко относно деиноста си