4 Септември, 2012 10:37 1 817 3

Крадци разнасят радиация в София

  • откраднат-
  • уред-
  • радиоактивен

 

От строителен обект в столицата е откраднат уред с вграден радиоактивен източник, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ако той бъде разкапсулован, съществува опасност от облъчване

Уредът – гама-дефектоскоп, съдържащ радиоактивен елемент с активност 10 Кюри, е бил откраднат вчера около 15.00 часа от строителен обект на ул.”Коста Лулчев”.

Уредът е с  изцяло метален корпус, сребрист на цвят, с оловна защита и вграден радиоактивен източник, Г-образна дръжка и размери 25/10 см, тежи 5 килограма.

Експерти предупреждават, че ако бъде разкапсулован, съществува опасност от радиоактивно облъчване на околните.

Според БНР полицията работи по версията, че клошар е откраднал радиоактивния уред. Пред "Хоризонт", началникът на Първо РПУ Евгени Игнатов обясни, че ако до 70 дни устройството не бъде повредено, радиоактивната капусла ще се разпадне и уредът ще стане безопасен за хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    м...лите сега като му играят 2 кирки и е готов за вторични суровини :))))))))))
  • 2 Буден

    0 0 Отговор
    И,кой е отговорен за този уред/не говорим за някоя лопата/.Докато на никой не му пука за такива отговорни неща-така ще е.Дано тези които са го откраднали да знаят какво имат в ръцете си,че иначе много хора ще загазят ако се стигне до кирката!
  • 3 Хуманист

    0 0 Отговор
    Познай от първи път кои са го откраднали? Сръчни мургавели, дето по цял ден безконтролно обикалят кво да гепят, с цели каруци из любимата ни Европейска столица - потънала в конски фъшкии. Такова чудо няма даже и в Тирана! Неудобно ми е зарад тези гниди, че съм българин...А вие кефите ли се? Решението е повече от лесно - един конски фургон и срещнат ли м...лска каруца, коня във фургона - за салам, а каруцата се разкоства на място!!! Има ли държава и ред у нас??!!