30 Май, 2020 13:29 2 037 9

Компании за онлайн търговия събират незаконна такса "коронавирус"

  • такса коронавирус

Таксата от 2 лв. се събира за обработка на плащане при доставка

Компании за онлайн търговия събират незаконна такса "коронавирус" - 1

Компанията за електронна търговия EMAG събира незаконна такса от 2 лв. при лична доставка заради коронавируса. Това установи проверка на Асоциацията за защита на потребителите след сигнали на граждани, съобщиха от организацията.

От АЗП призоваваме Комисията за защита на потребителите да провери незабавно случая.

В първия работен ден на новата седмица председателят на АЗП Пейо Майорски ще внесе официално сигнал в тази връзка, тъй като това е скандално поведение след като България не е в извънредно положение от 13 май 2020 г. и вече почти всички сектори работят. Действията на търговеца са некоректни спрямо потребителите в ситуация на икономическа стагнация по време на световна пандемия.

Таксата от 2 лв. се събира за обработка на плащане при доставка от EMAG. Такава не се дължи ако платиш с банкови карти. Плащането при доставка е свързано с начисляването на допълнителна такса. В периода на повишен Covid-19 риск, избягването на контакт с пари в брой е препоръчително, се вижда от сайта на фирмата. Преди месец прокуратурата обяви, че всички компании, които извършват куриерски и спедиторски услуги, ще бъдат проверени след установен случай на неправомерно начислявана такса „Коронавирус“.

Призоваваме контролните органи да следят за некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси. При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения. Гражданите могат да подават сигнали до Асоциацията за защита на потребителите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    15 1 Отговор
    Идиоти!
  • 2 Onq

    16 1 Отговор
    Сега една яка глоба на Румънчетата.
  • 3 ГешеФ

    6 0 Отговор
    Ако господарите ми заповядат,ведна започваме проверка и арести за организирана престъпна група,събираща по 2лв.
  • 4 АБРИВИАТУРА

    5 1 Отговор
    Асоциация,комисия... и др. за защита на потребителите.Колко са ??? Тия и те като синдикатите-безброй.Кой им плаща заплатите - май отново ние работещите - бедни.Пфу...
  • 5 А дали

    1 0 Отговор
    Как ще проверят и глобят румънско юридическо лице?!
  • 6 Бойко Методиев Борисов

    1 0 Отговор
    Аз обичам да крада народа си. И още ще го крада до 100г. Ще крада масово и ще умра в куфчег пълен с всичките пари на държавата. Ще ме заровят 50 метра под земята никой от българите да не ме окрадат. И така българите ще бъдат бедни и държавата ще колабира. Аз Бойко Борисов се грижа за вас.
  • 7 Защитен

    1 1 Отговор
    Както му е наредено на КЗП-то, така действа. Разпоредиха от най-високо ниво масови проверки за такса "коронавирус" на онлайн магазините и не хванаха най-големия. Другият най-много рекламиран по принцип, съответно - с най-много потребители, fashiondays също има такава такса. Правете си изводите - глемите се подминават и се глобяват малки за статистиката и отчитането.
  • 8 Факт

    0 1 Отговор
    ЕМАГ са измамници! Цените им са по-високи от тези на Зора, Технополис и Техномаркет, които също имат онлайн доставки. Аз купувам техника от магазина защото разчитам на консултация на място от трите гореизброени търговеца.

    Коментиран от #9

  • 9 фффф

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    В технополис 10 артикула от категория Х, в Емаг 45. Нищо лично...