ФАКТИ.БГ

Лъсна неизвестен детайл от атентата в Сарафово

В близост до взрива откриват друга важна следа - мичиганска шофьорска книжка. С нея се оказва че е била наета кола и по тези следи разследващите стигат до хотел в Равда

Публикувана: 27 Септември, 2020 09:01
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8599
Лъсна неизвестен детайл от атентата в Сарафово
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Задочно - българският съд даде най-тежките присъди за двамата помагачи на атентатора от летище "Сарафово". В момента те се издирват от всички служби в света. Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж-Хасан са осъдени да платят и рекордни за нашата съдебна практика обезщетения за общо над 100 милиона лева. Присъдите идват 8 години след терористичния акт.

Делото даде възможност да видим цялостната картина на случилото се на 18 юли 2012 г. Намерихме отговор на въпроса защо "Хизбула" се смята за организация, която стои зад този атентат, но и защо страни като САЩ и Израел са обявили в цялост тази организация за терористична, а други като Европейския съюз, например, обявяват за терористична само военното крило на "Хизбула". И още един детайл - неизвестен до момента. Част от взривното вещество е внесено у нас от ливанец, роден в България, съобщава БНТ.

Фарах и Хасан - осъдени до живот от български съд за тероризъм. Портретите им висят вече 8 години на страницата на Интерпол, с висока степен на внимание - издирвани за тероризъм. Това са двамата ливанци, заради чиято небрежност разследващите бързо сглобяват технологията на атентата в Сарафово.

Но никой не е изключил вероятността те самите да са активирали онзи фатален взрив. Чули са как израелските туристи не са искали да пуснат атентатора да остави раницата в багажника на автобуса и може би са решили, че мисията им е пред провал. И нищо чудно да са жертвали съучастника си, взривявайки бомбата далеч преди планираното. Защото някои факти подсказват намерения за по-грандиозен взрив - в близост до бензиностанция в задръстването до Ахелой.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, ръководител отдел "Антитероризъм": "Всяко едно от лицата е с ливански произход, което така дава насоки и за това, че намеренията на тези лица са били именно към това жертвите да бъдат израелски граждани. Т.е. целяло се е в един момент да се стигне до мощна експлозия, която да има тези последствия".

Пътниците, които кацат със самолета от Тел Авив на летище "Сарафово" е трябвало да бъдат извозени до Слънчев бряг с три автобуса паркирани точно срещу изхода.

Час по-рано атентаторът - Мохамед Ел Хюсейни вече е в залата за пристигащи. Ходи нервно и гледа в таблото с полетна информация. Записите от охранителни камери показват, че предишните няколко дни той е наблюдавал внимателно пристигането и на други групи израелци. Знаел е за колко време излизат и как се качват на автобусите.

Чака точния момент и в този ден. Когато първите пътници излизат от зоната за граничен контрол и се отправят към единия автобус, Хюсейни се слива с тях и прави опит да постави раницата в багажното. По-късно един от свидетелите разказва пред разследващите, че се е сопнал на мъжа: "Вие не сте от нашата група, не бяхте в самолета. Не сте за този автобус". Секунди след това е последвал мощен взрив.

Автобусът е обхванат от мощни пламъци, настава суматоха, линейки започват да хвърчат. Разнася се силна миризма на горяща нафта. Първоначалното предположение, че се е самовзривила горивната система.

Вероятно взривът е изненадващо грандиозен за осъдените Фарах и Хасан, а и реакцията на службите за сигурност също са изненадали помагачите на атентатора Хюсейни - как иначе да обясним захвърлената радиостанция от мястото, от където са наблюдавали израелските туристи и действията на техния съмишленик? Буквално за часове разследващите успяват да съберат на място доказателства, които ще се окажат ключови за разследването.

"Пътят на лицата до България, влизането, логистиката извършвана на територията на нашата страна с проследяването на летищните полети, с наблюдението вътре в самото летище, с набавянето на самоделното взривно устройство. Това са все факти, които са свързани с тези три лица", каза Евгения Щъркелова.

Калина Чапкънова, бивш окръжен прокурор на Бургас пък заяви: "Поискахме съдействие от Националното следствие, в самото разследване бяха ангажирани всички налични следователи от Окръжния следствен отдел в Бургас".

В близост до взрива откриват друга важна следа - мичиганска шофьорска книжка. С нея се оказва че е била наета кола и по тези следи разследващите стигат до хотел в Равда. Охранителните камери там им дават образите и на тримата. Но за да стигнат до истинската им самоличност разследващите се обръщат към службите на Турция.

Чрез видеоразпознаване, турските служби установяват самоличността на атентаторите, дават информация за придвижването им. У нас разследващите публикуват снимки на заподозрените, на които се отзовават важни свидетели. Освен собственици на хотели, ценно свидетелство дава шофьор на такси от Русе.

"Това ни даде възможност да съберем нови доказателства и самото разследване тръгна по-лесно", разказа Чапкънова.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, ръководител отдел "Антитероризъм": Чистото им проследяване на движението на територията на България преди извършването на терористичния акт е довело и до установяването им. Като тук следва да подчертая, че това става изключително чрез ДНК профили, както и използваните от тях фалшиви книжки за правоуправление.

Шофьорските книжки на Фарах и Хасан са намерени в кошче за боклук в Цар Калоян. Там според показанията на таксиметровия шофьор, двамата са поискали поискали да спрат в нощта след атентата, когато са напускали вече България. Макар и фалшиви, книжките водят до друга ключова следа - в Европол установяват чий е принтерът, на който са напечатани. Той е поръчан и доставен в печатната база на университета Al Imam Al-Ouzai в Ливан. Платено е от фирма на лидер на Хизбула.

Установява се, че тримата антентатори са ливанци по произход. Единият има австралийско гражданство, вторият канадско, а третият - самовзривилия се френско. Според разменени оперативни данни Хюсейни е делил обща квартира с участник в атаките срещу "Шарли Ебдо". Фрах и Хасан пък имат поредица от роднински връзки с членове на Хизбула.

"Това е поредица от доказателства, които анализирайки ги, стигаме до извода, че тази терористична организация има отношение към терористичния акт. На първо място това е снабдяването с част от амониевата селитра, която се е намирала вътре в самото самоделно взривно устройство. Това нещо е било пристигнало в България, амониевата селитра, по един път, който е свързан с Хизбула. Това е нещо, което беше поставено на анализ и преценка и в експертизите, които се приобщиха по делото и в съдебното производство", каза Евгения Щъркелова.

Данните за доставката на взривните вещества остават само оперативни. Те се внесени от от родения в България ливанец Баласам-Александър Хотейт, който се оказва и член на Организацията за външна сигурност на Хизбула. Хотейт е внесъл у нас голямо количество и автомобилни аптечки. Интересното в тях са охлаждащите пакети, които съдържат 160 грама амониево съединение, използвано във взривната смес. Хотейт напуска страната месец преди атентата.

Д-р Матю Левит, анализатор на дейността на Хизбула, Институт по Близко-източна политика във Вашингтон: "Има интересна информация за моделите на придвижване на атентаторите от Бургас и други техни действия. Някои от тях не са свързани с Хизбула, някои са свързани с Иран. САЩ арестува жена, която е висш отговорник по логистиката в Хизбула. Тя не е осъзнава, че говори с агент под прикритие. Мисли, че говори с представител на американската организирана престъпност. Затова се хвали, че може да пере пари в Европа, да пренася наркотици, оръжия. Сред множеството места в Европа, които тя посочва като място, където Хизбула може да извършва това, е и България".

Интерактивната карта за дейността на Хизбула по света е изготвена от института по Близко-източна политика във Вашингтон. На нея са отбелязани и горещите точки в България и на Балканите.

Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, анализатор към БАН: "Самите атентатори са граждани на различни държави. Подпомагането на терористичната дейност естествено разчита на хора, които са базирани в самата държава. За мен е интересно да се направи точно тази връзка между всичките хора и принадлежността им към Хизбула. Ето това е нещо, което естествено българският съд не е могъл и не е бил длъжен да разследва, но това е въпрос на анализ на специализираните служби. И взаимодействието между българските специализирани служби, американските, европейските и израелските ще дадат още повече информация за тези връзки".

Само ден след атентата Израел обявява Хизбула за отговорна. България приема тази теза шест месеца по-късно.

"Впрочем, ЕС приема решение през 2013 г. за включването на Хизбула в списъка на терористичните организации, след Бургас, но след това имаше още един пресечен терористичен атентат отново срещу израелски туристи в Кипър", казва Божилов.

За разлика от Израел и САЩ, Европейският съюз обявява за терористична организация само военното крило на "Хизбула". Причината - политическото участва в управлението на Ливан, а Европа през последните 10 години е наляла над 2 и половина милиарда евро в близко-източната държава. Според анализите, обаче чрез корупционни сделки голяма част от тези пари са отишли за финансиране на военното крило на групировката.

"Много са формите на финансиране. Това, което се счита, че Иран годишно дава към 700 милиона долара. Но по-голямата част идва от дарения. -Дарения било то от шиитски организации. Било то от частни лица и най-вече от ливанците, които живеят в различни части на света. Ливанският бизнес и дарения за определени дейности, осъществявани от Хизбула, посочва Йордан Божилов.

Фарах и Хасан са осъдени задочно и да платят над 100 милиона лева обезщетения на повече от 40 ранени и на роднините на шестима загинали в атентата. Но присъдата може да се изпълни, само ако те бъдат задържани в държава, която би ги предала на нашите власти за изтърпяване на наказанието. Вероятността за това изглежда крайно малка.

Бургас / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
мечо
1 Отговор
аиде бе кои му пука за тес джехадисти засложаваха си да ги грамнат израелците не са хора

Коментиран от #25


Оценка:
-37 +26

ърп
2 Отговор
Цялата истина по този атентат навярно никога няма да излезе наяве.Най вероятно се касае за инсценировка на нечия тайна служба.От видяното по записа на камерите е видно,че този така наречен атентатор е бил взривен (вероятно,разбирайки в последния момент какво носи в раницата излизайки панически от автобуса).Може дори да се каже,че донякъде ги е спасил.Жертвите биха могли да са много повече.

Оценка:
-8 +59

Хайде стига
3 Отговор
Фантомите имат присъди !

Оценка:
-1 +25

изчезнали са
4 Отговор
Няма и да ги намерят. МОСАД отдавна ги е ликвидирал тихо и ефикасно с .22

Коментиран от #5


Оценка:
-6 +31

мечо
5 Отговор

До коментар #4 от "изчезнали са":


мосад е терорис нали зтова американците направиха воината вав пакистан

Оценка:
-9 +29

О.Р.
6 Отговор
Миче, т'ва заглавие от "Блиц" ли го гепи?

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +25

ГРАД КОЗЛОДУЙ
7 Отговор
никога няма да стигнат до големите АКУЛИ

Оценка:
-1 +18

Активист на БКП
8 Отговор
Идея си нямат кои са атентаторите !!! Ама никаква идея! Измислиха си две имена на арабели и уж са свършили работата...

Оценка:
-4 +27

Ю Кортес
9 Отговор
Един свестен обучен охранител да имаше в залата за пътници и нямаше да има атентат.Бг службите са само пристан за шуробаджанашки назначения на некадърни паразити.

Оценка:
-1 +30

10
Този коментар е премахнат от модератор.
Лост
11 Отговор
Един избягал затворник не можаха да намерят в родния му град, защото пуснал мустак, а намерили шофьорските книжки в кошче за боклук в Цар Калоян.

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +40

12
Този коментар е премахнат от модератор.
ares
13 Отговор
Голяма работа ще им хванете упинците.

Оценка:
-0 +9

Новичок
14 Отговор
„Чистото им проследяване на движението на територията на България преди извършването на терористичния акт е довело и до установяването им” Само като прочетеш този абзац и всичко ти става ясно,пфу...

Оценка:
-0 +16

Бачо Киро
15 Отговор

До коментар #11 от "Лост":


Нали? Смях в залата...

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +9

едно е ясно
16 Отговор
Че сме разграден двор благодарение на ГРОБ!Кой квот не е пожелал да внесе през границата/митницата,разбира се срещу комисион.

Оценка:
-5 +15

Макерония
17 Отговор
Ей наще специалисти и малките деца знаят вече,че всичко е постановка.,нали Израел и САЩ искаха да доказват,че Хизбула е терористична организация.Всеки,който иска да е свободен и независим според САЩ е твеорист е тва е демокрация за запада.

Оценка:
-3 +13

Георги Ненов
18 Отговор
За ливанските терористи ще се погрижат евреите. За нашите терористи трябва да се погрижем ние.

Бою и каскет до живот за терор. На пкп само ще и набием....кух. ... Акъл

Оценка:
-1 +10

Учуден
19 Отговор
Сериозно ли сега лъснаха тези факти? За тая книжка се знаеше от самото начало, ма да има новини

Оценка:
-0 +10

az #Победа75
20 Отговор
Дрън, дрън! Атентатът беше организиран и осъществен, така че да има минимални жертви и да се даде възможност да се обяви Хизбула за терористична организация, като вината се хвърли върху Техеран! Нищо чудно тия "атентатори" да са като ония саудитци, които бяха набедени за извършители на 11.09.

Оценка:
-2 +13

Лост
21 Отговор

До коментар #15 от "Бачо Киро":


А на онзи дето беше се самоубил в Пловдив на втория ден намерили прощално писмо в джоба. Даже не у тях, а в джоба.

Оценка:
-0 +6

любопитен
22 Отговор
8 години за присъда ..................наистина мафията си има СОБСТВЕННА държава !

Оценка:
-1 +5

Нямам срам
23 Отговор

До коментар #6 от "О.Р.":


Не от сигнално жълтия мега якия гигант ПИК с кафяво по средата

Оценка:
-1 +3

24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
26
Този коментар е премахнат от модератор.
глупости
27 Отговор
Дрън-дрън.

Но службите отчитат дейност и взимат заплатки.
case cloused "Burn after reading"

Оценка:
-0 +1

28
Този коментар е премахнат от модератор.
29
Този коментар е премахнат от модератор.
30
Този коментар е премахнат от модератор.
Joro
31 Отговор
Първo aдcки тъпo e фaкти дa изкaрвaт "нoв" фaкт (шoфьoрcкaтa книжкa", кoйтo cтaнa извecтeн вeднaгa cлeд aтeнтaтa. Втoрo, прoкурoркaтa "шeф" нa aнтитeрoризмa и Бoжилoв дa нe рaзпрocтрaнявaт изрaeлcкa прoпaгaндa - вcички знaят, чe Изрaeл cтoи зaд aтeнтaтa. Aкo бяхa тия двaмa нeщacтници, изрaeлcкитe cлужби oтдaвнa щяхa дa ги зaлoвят или eкзeкутирaт и нaй-вaжнoтo - дa гo oбявaт, зa дa знaят другитe, чe никoй нe бивa дa ce eбaвa c тях бeзнaкaзaнo. Ceгa и двaмaтa или мoжe би тримa, нe cи cпoмням тoчнo, "тeрoриcти" ca мъртви или изчeзнaли. Мнoгo удoбнo. И зaтoвa нa бългaрcкия cъд и прoкурaтурa им трябвaхa 8 гoдини. Cрaм.

Оценка:
-1 +3

emo
32 Отговор
Абе, г-н модератор, защо сте ми сложили бан на името, да не мога да пускам коментари, при това не пиша никакви нецензурни думи или обиди?

Оценка:
-0 +2

33
Този коментар е премахнат от модератор.
34
Този коментар е премахнат от модератор.
Ееее! Оляхте се!
35 Отговор
"Лъсналата" нова новина е стара колкото и самия взрив. Още тогава нашите следователи се учудиха на малкия брой жертви и много бързо стигнаха до извода за тъпака с бомба в зад.ика

Оценка:
-1 +2

Първо,
36 Отговор
с този пасквил ни настройват срещу Иран, а истината е, че този тип терористи са под опеката на ЦРУ!

Оценка:
-0 +2

ИМПЕРИАЛИСТ
37 Отговор
Добре скалъпена "ЛЕГЕНДА", но съшита с "бели конци"....Това със "захвърлената радиостанция" и откриването на принтера в ливански университет, на който са напечатали две фалшиви шофьорски книжки, е ВЪРХЪТ на ....Важното е да са доволни от МОСАД, а и ние пък няма да плащаме милионите за обезщетенията.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира отношенията между България и Турция.
И между най-добрите съседи има ограда."

Още бисери