Last news in Fakti

5 Януари, 2021 10:20 3 121 18

Терзийски за инцидента в Ловеч: Куршумът не е рикоширал

  • ловеч-
  • простреляна-
  • христо терзийски

Вътрешният министър заяви още, че около 20% от служителите в МВР са изразили желание да се ваксинират срещу COVID-19

Терзийски за инцидента в Ловеч: Куршумът не е рикоширал - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Сигналът за простреляната жена по време на новогодишно хоро в Ловеч е подаден в 2,45 ч. на 1 януари и постъпва от Спешния център в Ловеч, а не от присъстващите на местопроизшествието. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ вътрешният министър Христо Терзийски и призова очевидци на случая да дадат показания, за да се открие по-бързо стрелецът.

„Все още не можем да кажем откъде идва изстрелът. Предполагаме, че е от жилищните сгради, а огнестрелното оръжие е късо. Затруднява ни фактът, че куршумът все още не е изваден от жената. Предполагаме, че изстрелът е директен, все още не знаем дали тя е била мишената или е случайна стрелба“, разкри силовият министър.

По думите му е направен списък на хората в района, които имат разрешителни за оръжия, направени са и обиски. „Сигурен съм, че колегите ще стигнат до извършителя. Предполагам, че това е лице, което не е с трайни криминални наклонности. Ако е случаен стрелец да дойде и да го заяви, за всяка една грешка има и прошка, и наказание“, каза още той.

Статистиката показва, че приблизително 120 хил. българи имат разрешителни за притежание на ловни пушки, част от тях имат и пистолети.

Извършителите на грабежа в Сандански не са имали оръжие, обясни Терзийски. Министърът на МВР коментира, че най-вероятно те са били добре запознати с процеса при подобни престъпления.

„Работим по всички версии. Отнетата сума е малко над 100 хил. лв. Разследваме версията за вътрешен човек, защото извършителите са имали вътрешна информация. Обикновено при такива престъпления задължително има вътрешна информация, това важи и за случая в Перник, където беше нападнат инкасо автомобил на охранителна фирма“, коментира Терзийски и допълни, че между двата случая няма общо.

Той посочи, че МВР има забележки към работата на охранителните фирми, но на първо място е запазването на човешкия живот. Терзийски обясни, че разследването се бави заради събирането на солидни доказателства, които да послужат в съда, като даде пример с инсценирания обир в офис за бързи кредити в София, където заради липсата на опит – извършителите бяха бързо разкрити.

Терзийски заяви, че през 2020 г. се наблюдава тенденция за спад на престъпността у нас. „Регистрираните убийства са 63, това е бройка, която е изключително ниска. Кражбите на автомобили са с 11% надолу. За телефонните измами – регистрираме спад с 85%“, обясни вътрешният министър.

Около 4600 полицаи са се срещнали с COVID-19 от март 2020 г. насам. В момента се лекуват около 700 униформени, а 89 са хоспитализирани. Жертвите в системата заради заразата са 30. Терзийски посочи, че полицаите работят на първа линия, но често те не се заразяват, докато извършват служебните си задължения.

Силовият министър уточни, че вече е изготвен списък с служителите в МВР, които искат да се ваксинират срещу COVID-19. Около 11, 2 хил. са заявили намерение да се имунизират. Това е около 20% от всички, работещи в системата. „Това са предимно служители в Охранителна полиция, Пътна полиция и Криминална полиция. За нас приоритет е ваксинирането на медицинските служители от МВР болница, 58 души от там вече са имунизирани. Разкрити са 130 COVID легла“, допълни Терзийски.

Министърът на МВР посочи, че по празниците са направени около 600 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Констатирани са около 30 нарушения. Той обясни, че целта на инспекциите е била превенция.

Терзийски даде пример за заведение на Столичния околовръстен път, което на Коледа е организирало тайно парти – влизало се е с тайна парола през друг вход, който се е заключвал. 67 лица са заловени по време на тази проверка.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живка

    5 1 Отговор
    Видяхте ли бе,някой я е думнал

    Коментиран от #12

  • 2 Давай Винету!

    31 2 Отговор
    Смешник! Да се предаде стрелеца защото вие никога няма да го откриете сами! Другите му глупост не подлежат на коментар. Жалки гербави подлоги на които Тиквата плати за това, че биха недоволните от властта!
  • 3 БАЙ Х@Й

    5 1 Отговор
    ‼ СВЯТОслава, ако има нещо СВЯТО то е истината ‼ Министърът НЕ каза , че не е рикошет , а че не е изваден куршума‼
  • 4 Шерлок Холмс

    8 1 Отговор
    Въйба у пияндурите новогодишни,кво да разследвам?!
  • 5 Без

    16 0 Отговор
    маски не може , но с пищови може !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТИКВИТЕ

    3 0 Отговор
    , КОГА ЩЕ МИ ГИ ДОСТАВИТЕ?
  • 10 Бачо Киро

    9 0 Отговор
    Ей министърчето, не подливай така вода де. Тука всеки ден надуваме цифрите, а ти така да излезеш и кажеш, че в редиците на полицията има само 30 умрели (евентуално от ковид), а били на първата линия.... Недей тъй, ще излезе, че на първа линия е много по-безопасно от това, да си седят в къщи...
    Колкото до стрелеца, никой не ви гарантира, че оръжието е редовно и имате прострелян куршум в архива. Освен това е 22мм, силно ме съмнява да е в състояние, от което да разберете каквото и да било, дори да не е от незаконно оръжие. За жалост най-вероятно ще пиете една студена вода, освен ако някой от обкръжението на стрелеца не го изпее, ако не е бил сам де и е било по невнимание. Ако е бил сам и нарочно....
  • 11 Джаба

    4 0 Отговор
    Това че този някои е стрелял директно в хората е подсъдно и недопустимо.но и ако се предаде ще му вземат разрешителното и веднага прангите и в ареста.не го оправдавам .
  • 12 Тодор

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Живка":

    Невъзможно е да рикошира в гръбначния стълб
  • 13 агент

    6 0 Отговор
    стреляно е директно в хората
  • 14 Stormtrooper

    4 1 Отговор
    Ясно е като бял ден, че стрелеца не стреля нагоре в небето. Предполагам, че е произвел изстрел по невнимание, като при зареждане оръжието не е било насочено на горе. Допускам, че това може и да е някое хлапе, на което са дали оръжието малко да му се порадва, но е станала белята.
  • 15 Мутро барок

    2 1 Отговор
    Лошо тръгва таз гадина? Във всяка нормална държава правителството си подава срамно оставката и Президента назначава служебно правителство.Но в царство Темерутия всеки седи до последно и се прави на глух и сляп.
  • 16 кочо

    2 0 Отговор
    ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ ЗА ДА ПРИТЕЖАВАШ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМА ЗАПИСАНО В КОНСТИТУЦИЯНА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ХОРАТА.НЕ НЯКЪКЪВ ТЪП ПОЛИЦЕЙСКИ ЗАКОН КОЙТО СЕ ПРОМЕНЯ ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА.МВР Е СКРИТА КАРТИНА ОЩЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ.
  • 17 Още някой

    3 0 Отговор
    Мнoгo хoрa прeпрaвят въздушни пушки кaлибър 5,5 дa cтрeля c пaтрoни 22 кaлибър.Дa ce търcи cтрeлeцa и cрeд притeжaтeлитe нa тaкъв кaлибър въздушни пушки.Тe нe ca зa прeнeбрeгвaнe,a пoвeчeтo oт тях пoлзвaт и oптичecки мeрник.
  • 18 Bai nudals

    1 0 Отговор
    Срам сте вие,г-н министър срам. Жалко за таз наша държава.