7 Март, 2021 08:22 19 401 43

Шокиращи разкрития за убийството на наследника на ВИС Весо Дебелия

  • весо дебелия-
  • вис-
  • силова групировка

Името на 51-годишния Веселин Стоименов никога не е било свързвано с престрелки, наркотици и рекет - все неща, с които ще се запомни групировката

Шокиращи разкрития за убийството на наследника на ВИС Весо Дебелия - 1
Снимка: Архив

Веселин Стоименов - Весо Дебелия, е едно от знаковите имена в подземния свят и считан за един от наследниците на силовата групировка ВИС, пише Труд.бг.

Но които го познават, казват че никога през всичките години не е ходел с охрана. Бил е сигурен, че никой няма да смее да му посегне. До фаталната вечер на 7 януари 2016 г.

Тогава Весо Дебелия тръгва на гости при своя позната. Жената живее в блок 19 до баровски комплекс на “Симеоновско шосе” в София.

Изстрелите във входа прозвучават в 20 ч внезапно и висаджията няма никакъв шанс да реагира. Шест от куршумите попадат в тялото.

Контролният седми е в главата.
Името на 51-годишния Веселин Стоименов никога не е било свързвано с престрелки, наркотици и рекет - все неща, с които ще се запомни групировката ВИС.

Той не е съден, няма криминални регистрации въпреки, че е един от най-приближените хора на Георги Илиев.

В края на 90-те години му е бил препоръчан като добър мениджър, който може да управлява инвестиции. Илиев го ценял заради изключителния му нюх към финансови операции.

Висаджии твърдят, че именно Стоименов е човекът, който е препирал милионите на силовата групировка чрез офшорни компании и фирми, регистрирани във Великобритания.

Отговарял за туристическия бизнес на ВИС в Бургаско. Явявал са на търгове за парцели в Слънчев бряг и Несебър от името на фирми, свързани с групировката - “Сохо”, “Венис”, “Айсберг 02”, “Алфа кар”, “Интертур” - Несебър.

Всичко вървяло добре до 25 август 2005 г., когато след мач на “Локомотив-Пловдив” президентът на клуба Георги Илиев идва в едно от любимите си заведенията на Слънчев бряг - “Буда бар”.

В разгара на купона пред очите на десетки свидетели снайперист убива боса, с което започва разпадът на ВИС.

Бизнесът обаче, не бива да се изгуби и трима човека, между които и Стоименов, поемат различните клонове.

Весо Дебелия управлява хотелите, наследени от вдовицата Мая Илиева - “Дюн”, “Орел”, “Астория”. През 2012 г. фирмата му “Венис Марина” печели търг за лодките за разходка на туристи по река Ропотамо.

Въпреки че мястото е резерват, година по-късно Дебелия започва да излива бетон за заведение до кея. Това взривява общественото мнение и концесионерът РИОСВ - Бургас, прекратява договора с фирмата.

В началото на 2014 г. процедурата за избор на наемател по времето е обявена за незаконосъобразна от Бургаски административен съд, решението е потвърдено по-късно и от ВАС, но петте катамарана на Стоименов продължават да возят туристи и по това време няма сила, която да ги отстрани от реката.

Самочувствието на Весо Дебелия има основание. Според неофициална информация, той е човекът, който юридически е извършил ликвидацията на ВИС, разпределил активите ѝ и пререгистрирал дружествата ѝ в нови фирми.

Според хора от групировката, Стоименов започнал да се чувства като нов собственик на хотелите и затова не изключват с неговото самочувствие да е наранил болезнено конкуренцията, която организирала отстраняването му.

Убийците, които дебнели във входа на блок 19 са били двама, а трети - шофьорът им, ги чакал в паркиран автомобил БМВ.

Имали са информация точно по кое време вечерта Стоименов ще отиде на гости. Стрелял е само единия убиец с пистолет “Макаров”, другият е имал готовност да се включи, ако има засечка.

След разстрела двамата спокойно излезли и се качили в БМВ-то. Автомобилът потеглил към Студентски град, където малко по-късно бил намерен опожарен без регистрационни номера.

По-късно стана ясно, че е откраднат от Пловдив, вероятно специално за убийството.

Трупът на Весо Дебелия е бил открит от приятелката му, която се обадила в полицията.

Криминалистите работиха по няколко версии за екзекуцията, но така и не разкриха убиеца.

Основната бе - засегнати бизнес интереси включително и на другите наследници на частите от бившата групировка.

През фирми, регистрирани в британски офшорни зони, Дебелия е прал голяма част от незаконните приходи на ВИС.

Най-вероятно е бил заподозрян, че след смъртта на Георги Илиев е криел истинския процент на разходите и е прибирал част от парите - поне 10 процента за себе си.

Те не изключваха и вероятността Стоименов да се е забъркал с чужденци, които да е измамил с пари, или да не е изпълнил договорки към тях.

Появи се и версия, че е станал жертва на дългогодишните войни между мутрите в Слънчев бряг.

Същата 2016 година, но шест месеца по-късно - в началото на юни, висаджията Митьо Очите си облече бронежилетката и придружаван от авери нахлу в заведението “4you” и бе посрещнат от бившите сикаджии на Божо Кравата с дъжд от куршуми.

Опитаха да възродят империята

През септември 2014 г. в публичното пространство гръмна новината, че ВИС се възражда. Анонимен мъж с маска, представящ се като Росен Карана, каза пред Нова телевизия, че се цели възобновяване на бизнеса в хотелиерството, ресторантьорството и транспорта, но нямало да има застраховки.

Той беше категоричен, че именно групировката е спасила българското Черноморие от мутри от бившите съветски републики, които се опитвали да го превземат.

Пред декември същата година въпросният Карана беше зверски пребит, а във фейсбук се появи съобщение: “Възраждането върви по план, напук на клюкарите и мишките, благодарим на всички! Да живее ВИС!”.

Година по-рано в социалната мрежа се събраха бивши висаджии с грандиозни планове, но така и не се стигна до възраждане на структурата.

Според бивши нейни членове, всеки се спасявал поединично, а наследниците на Георги Илиев се интересували само от себе си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    104 8 Отговор
    ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ са изпратили чистач да го ликвидира за да мълчи а и чистача е мъртъв
  • 2 един от многото

    94 3 Отговор
    И сега и ма бая дебели , че и дебели дебили!
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    69 3 Отговор
    щом е прал пари знаел прекалено много и го пратили на закуска
  • 4 boiko

    43 12 Отговор
    за сега това е най добрия сайт преди влазах в новини бг и блиц но там умряхя коментарите и тука е най хубаво

    Коментиран от #23, #43

  • 5 7777

    55 3 Отговор
    това са бойните групи на дс прехода,по-важно е да се каже кой стои зад тях!

    Коментиран от #10

  • 6 Бaро Вкаров

    41 15 Отговор
    Весо Дебелия беше пламенен демократ и защитник на евроатлантическите ценности.Неговата смърт е непоправима загуба за младата българска демокрация.😢😢😢

    Коментиран от #12

  • 7 Жоро

    50 7 Отговор
    Един боклук по малко

    Коментиран от #27

  • 8 ЦК на ГЕРБ

    47 6 Отговор
    Догодина на тържествата по случай 3 март другарят Борисов ще го спомене в словото си ! Все пак от една гилдия са...
  • 9 555

    52 5 Отговор
    Днес явно е ден за "помен" на престъпниците. Не изживяха някои журналисти филма "Кръстника" и продължават с намерението да ни правят съпричастни с мафиоти те, на които мястото е "забвение" Нищо шокиращо в разкритията, получил си е заслуженото. Мен лично ме е срам, че навремето съм гледал филма и не съм разбирал що за напаст са. Жалко, че преживах и продължавам да живея в държава, в която мафиот е начело.

    Коментиран от #14

  • 10 РАДИО ЕЛТО

    8 22 Отговор

    До коментар #5 от "7777":

    ДС ликвидираха ВЕЛИКИТЕ
    ГЕОРГИАСПАРУХОВ и НИКОЛА КОТКОВ беше им спретнат инцидент от ДС

    Коментиран от #22

  • 11 Директора

    28 2 Отговор
    На кой му дреме за разни мутри?!?
  • 12 324

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бaро Вкаров":

    Прав си, те евроатлантическите ценности са такива, а младата българска демокрация я пренесойа в жертва на "ценностите"
  • 13 Умен по цялата глава

    29 3 Отговор
    Толкова Мутри създадоха ДС на БСП,че има да ги трепят и да останат....
  • 14 РАДИО ЕЛТО

    18 8 Отговор

    До коментар #9 от "555":

    господине КРЪСТНИКЪТ е ХУДОЖЕСТВЕНА измислица реалния живот е по страшен и е действителност

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Щом несее "самоубил" в Джипа си е

    11 3 Отговор
    Различно от други подобни!! Обикновено версията е "типично самоубийство" примери много! Пре разпределяне на Наследството!!!
  • 17 БгРеалност

    23 4 Отговор
    БОП-а ко праят ? събират си рекета и си траят, а мутренските истории си вървят ........а тиквун ни чул ни видял, баламосва народа от жипката !!

    Коментиран от #33

  • 18 Зайко Байко многознайко

    18 3 Отговор
    В теэи среди има една поговорка , който не я спаэва эавършва като тоэи! Поговорката гласи следното: " Малко энаеш, дълго живееш"!
  • 19 Българка

    31 2 Отговор
    В България няма разкрита поръчана екзекуция на знакова мутра. И това не е случайно. Гущерът къса опашката си, препира парите и продължава да граби и управлява
  • 20 555

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "РАДИО ЕЛТО":

    Тъй, тъй, ама ходи го обяснявай на тези, за които е бил учебник дори за наш Боко.
  • 21 баба Цола

    26 4 Отговор
    Отново стари новини. Я ходете в прокуратурата и ги питайте , защо няма арестувани за убийствата на Весо "дебелия",Боби Цанков и всички останали неразкрити знакови убийства. Включително и безследно изчезналия Янек. Това е повод за един голям шут в гъ...а на предстоящите избори. Едно овче стадо, което е с безгранично търпение?

    Коментиран от #31, #32

  • 22 правилно

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "РАДИО ЕЛТО":

    никой не говори за мистериозния стопаджия който се е качил малко преди катастрофата...

    Коментиран от #26

  • 23 Защо

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "boiko":

    Какво му е хубавото? 95% от коментарите са на двама-трима платени червени тролове, които бълват по 100 коментара в час. Безценно!
  • 24 НикогаПовечеСДС-Чума

    15 2 Отговор
    С три думи казано :"Наял се е",така,както ще се наядат и оцелелите от СДС-Шайката,която изкорми държавицата ни.
  • 25 шоу за балъци

    18 0 Отговор
    евала на холдинга, евала бе София, умират млади, богати, доволни и щастливи, фирмите капитализирани, сметките пълни, хавайско парти с дон периньон в мутренската дискотека
  • 26 РАДИО ЕЛТО

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "правилно":

    а и фотогравката криела се в засада да снима точно сблъсака тогава ФУТБОЛЪТ беше радост но политиците го преввърнаха в политика защо уволниха СОЛАКОВ има интернет който иска да си отвори бай ГУГЪЛ аз линк не пиша не съм спамер
  • 27 Ангелинка

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    А дебелия боклук с генералски пагони и АЗ с главни букви кога?
  • 28 КРОКОДИЛА

    12 0 Отговор
    ПЪЛНО Е С МУШЕНИЦИ В БЪЛГАРИЯ - ПАЗЕТЕ СЕ ...........
  • 29 .....

    4 2 Отговор
    Този радио козлодуй елто знае много неща.Иначе се прави на улав доста успешно.Службите да го локализират и да го привикат за"справка".
  • 30 Наследство

    12 1 Отговор
    Боко Дебелия е наследник на част от парите на Весо Дебелия и на всички разстрелани и фалирани по време на управлението му.
  • 31 2021

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "баба Цола":

    Вероятно защото всички изборени са боклуци, а с боклука ко прайм? Изхвърляме го :)
  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "баба Цола":

    единия от убийцине на ГЕОРГИ СТОЕВ се е казвал МАРИО бил му е съученик даже вършел мокри полръчки за мафията в ЮАР са го арестували тоя МАРИО за наркотици

    Коментиран от #42

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 иван иванов

    2 0 Отговор
    къде и какви са разкритията в тази статия...кое точно е шокиращото...защо не се научите да пишете професоинално,да представяте наистина новини,а не всякакви глупости...що тъй ма миме атанасова...
  • 35 шоу за балъци

    4 0 Отговор
    да ти кажа ли кое е шокиращото Иван Иванов, шокиращото е че започвайки от убийството на Луканов, и Стефан Мирославов Крушата, нито едно убийство не е разкрито, процесуирано и извършителя да си получи своите 20 или 40 години в панделата, ето това е шокиращото в цялата работа
  • 36 Коко

    2 0 Отговор
    А бе, нема такава държава!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Б@си и буламача

    6 0 Отговор
    който е списан! Не се разбира кое е шокиращото. Заглавие тип 24/168 часа от '90 -те години на миналия век. "Журналистика тип "блъсков".
  • 39 Мдааааа

    4 3 Отговор
    Учиндолския,"бившата" певачка ке възроди виса като го изберете у Парламенту!То и затуй "бившия'' сикаджия БМБ е в потрес!
  • 40 Не бойте

    9 1 Отговор
    се деца. След изборите, Слави Учиндолската мутра, Мая Галева, Пинокио на Маджо ша ва оправят стига да има прости хора да гласуват за тези бандюги.
  • 41 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ДА ПРИПОМНИМ : СЪЗДАДЕНИ ОТ ? --- "КОРОНА ИНС " - КРИМИНАЛНА НА ДП ; АПОЛО-БОЛКАН - БАРЕТИ И ОБО ; ВИС- ||+ ОТДЕЛИ НА ДС; СИК- РАЗУЗНАВАНЕ И КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ !?!?!?!?!? САМО "ИПОН" СИ Е НА Б.Б. ! АМИ " ТИМ " - СОБСТВЕНИКА НА ТОЗИ САЙТ - РУСКИ ПАРИЧКИ !!!
  • 42 Любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А тебе кога ще те приберат в психодиспансера
  • 43 Ти имам сайтовете къде влизаш

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "boiko":

    Хаахха