Last news in Fakti

25 Март, 2021 21:33 12 237 35

Убийството на Стамбето - самозащита или екзекуция?

  • бързи кредити-
  • стара загора-
  • стамбето-
  • станимир иванов

Според близки на Иванов, мотивите за убийството са наранено честолюбие и неуредени финансови отношения

Убийството на Стамбето - самозащита или екзекуция? - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Самозащита или екзекуция? Каква е истината за смъртта на 36-годишния Станимир Иванов по прякор Стамбето, който бе застрелян вчера следобед в офис на фирма за бързи кредити в Стара Загора?, пита trafficnews.bg.

Иванов, който е с дебело криминално досие, е бил убит с един куршум в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите - Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир Младенов предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож. На този етап обаче няма никаква информация убитият да е използвал хладно оръжие.

Според близки на Иванов, мотивите за убийството са наранено честолюбие и неуредени финансови отношения.

Проблемите между тримата започнали преди половин година, след като данъчните направили акт за нарушения на една от фирмите. Актът бил "оправен", но Младенови обвинили Иванов за нарушението и започнали да удържат периодично суми, за да възстановят загубите си. Стамбето бил категоричен, че той няма вина за акта, а проблемът е счетоводен. Според запознати сумата, която той и Десислава трябвало да възстановят, била около 20 000 лева. Известно време след "глобата" обаче, братята установили липса на злато и пари от оборота и съответно поискали обяснения от Стамбето. Това изнервило старозагореца до крайност и той започнал да вдига скандали. Последният бил във вторник, ден преди убийството, когато позвънил пиян на Младенови и започнал да ги обижда.

"Стамбето смяташе себе си за супер бандит и не гледаше сериозно на двамата братя. Никога не ги е приемал като заплаха, въпреки финансовите им неуредици. Затова и е отишъл на срещата, без да се тревожи за себе си", твърдят познати на Иванов.

Според тях убийството е било предумишлено, защото час по-рано камерите в сградата са били изключени, в преддверието е имало само един охранител, а управителката Десислава е била отпратена.

Последните думи, които жената чува, преди да излезе от стаята, където са двамата братя, са думите на Владимир, който се обръща към Станимир: "Хайде сега да се разберете с Милен".

Хората, които познават двамата братя, имат съмнения и относно авторството на убийството. "Владимир е по-уравновесеният от двамата. Но разследването трябва да установи дали нещата са така, както се представят", казват те.

Братята са сред най-заможните старозагорци. Те са наследници на бизнесмена Младен Василев, починал преди 4 години. Той пък наследява проспериращата фирма "Пещостроене и изолации", която се занимава със строителство и ремонти в комплекса "Марица изток", от своя баща Васил Данчев. Данчев е директор на ТЕЦ-а по времето на социализма, а след това приватизира фирмата.

Задържаният Владимир Младенов е собственик на петнадесетина търговски дружества, повечето от тях са наследени от баща му. Двамата братя демонстрират висок стандарт на живот, движат се с охрана.

Фамилията има огромно имение на езерото край село Колена, близо до Стара Загора. Според местни хора, чести гости в имението били министри, магистрати, данъчни, митничари.

Там има и ловно стопанство, в което гостите се забавлявали.

Любовта на Младенов към оръжията е документирана в профила му във Фейсбук.

Чичо на двамата братя е хотелиерът Йордан Василев, който е собственик на няколко хотела - "Зорница", "Палас" и "Калина" в Казанлък, атракцион и много недвижими имоти в града.

С имението е свързана и трагична история. Преди много години майката на двамата Владимир и Милен е открита мъртва на дъното на езерото. Мълвата в района е, че смъртта на жената не е случайна, но разследването е претупано.

"Дано и с това разследване да не стане така, защото в Стара Загора вече се говори за едни 200 000 евро, които били на "масата за преговори", коментират местните.

Криминалното досие на Стамбето не е в негова полза. През 2016 година след разюздан купон, Иванов се барикадира в апартамент в квартал "Три чучура" и замеряше полицейските служители с буркани със запалителна течност. Тогава въоръжени полицаи блокираха районът около кооперацията, където живее Стамбето, но не успяха да го задържат и той бе обявен за общодържавно издирване. Мъжът се появи месец по-късно с адвокат, за да се предаде. В съдебната зала твърдеше, че хвърлил първата бомбичка от терасата, защото се припознал в минаваща край детската площадка мъжка фигура. Решил че е полицай, с когото бил във влошени взаимоотношения. За случая от 28 март 2016-а беше осъден на година и осем месеца затвор. В съдебна зала стана ясно, че в близост до дома на обвиняемия е намерен пистолет „Макаров“ с изтрити номера, а в жилището се е вихрел купон с участие на шестима млади наркозависими приятели на собственика. Той има присъди за палеж и наркотици.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклуците

    83 3 Отговор
    Се избиват, дай боже повече!
  • 2 Asdfg

    74 4 Отговор
    И тримата са боклуци! Сега са останали двама боклука! От тези двама, един ще е при бай Ставри.

    Коментиран от #9, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хммм

    54 4 Отговор
    Това прилича на екзекуция, не на скандал

    Коментиран от #13

  • 5 Така е

    37 1 Отговор

    До коментар #3 от "другарка":

    Като няма държава, ама то и народ няма.
  • 6 ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ

    24 0 Отговор
    ГРАД КАЗАНЛЪК ЩО МЪЛЧИШ!КАЖИ НЕЩО ТИ НАЛИ СИ ОТ ТАМ!!!КОГАТО НЯКОЕ ДЕТЕ НАМЕРИ ПЕДЕСЕТ ЛЕВА ВСИЧКИ СЕ ХВАЛЯТ С НЕГО ГОСПОЖИ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА УЧИТЕЛИ КМЕТОВЕ!КЪДЕ СА СЕГА УЧИТЕЛИТЕ И ВЪЗПИТАТЕЛИ И КМЕТОВЕ НА ТОЯ И ОНЯ !!!???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЦК на ГЕРБ

    19 3 Отговор
    Вождът ви каза,че сте лош матрял ,ама...
  • 9 ЛОШО много лошо

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Asdfg":

    НО ВЪВ ВСЕКИ ГРАД СЕЛО В БЪЛГАРИЯ ИМА ТАКИВА КО.....ТА!!!!!!
  • 10 Тия

    22 4 Отговор
    Са дерто Кумунисти и ГЕРБери. Бавиха информацията за да може да намажат прокурора и полицаите. Имал нож, ама не го извадил. Ми то така всеки могат да убият тия ГЕРБ бизнесмени и да им се размине.

    Коментиран от #12

  • 11 БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    .......................!!!!!
  • 12 АБЕ ШОСТАКОВИЧ

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "Тия":

    КАКЪВ ГЕРБ КАКВО БКП ТЕ ГОНЯТ БЕ ТЕ ТИЯ ДАЖЕ НЕ ЗНАЯТ ОТ ДРОГАТА НА КОЯ ПЛАНЕТА СА А ТИ НИ ГОВОРИШ ЗА ПАРТИИ...........😕😕😕
  • 13 Абе

    36 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Един изстрел в главата, и цялата подготовка преди това говорят за чиста проба екзекуция.......явно са планирали да са насаме и стрелбата е била като вариант ако нещата загрубеят.......за да гръмнеш по този начин невъоръжен човек и после да се обадиш на полицията и да изчакаш спокойно докато дойдат значи трябва да имаш мноооого здрав гръб.......ама като прочетох подробностите в статията кой на кого е роднина и какво имал и какви хора познавал ми става ясно че нещата ще бъдат извъртяни и никой няма да лежи в затвора!
  • 14 Санитар

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Asdfg":

    Дай Боже!
  • 15 112

    3 4 Отговор
    Самозащита... Реторсия
  • 16 Неучуден

    6 5 Отговор
    Гарантирано от герп.
  • 17 Река Бедечка

    17 17 Отговор
    Братята са свестни хора, имат си законен бизнес и едва ли са искали да се забъркват в неприятности. От друга страна Стамбето е наркоман, рецидивист, има палежи, намушкване с нож, заливане с киселина, рекет, разпространение на наркотици. Според мен ги е нападнал с нож или поне провокирал до крайност.
  • 18 Река Бедечка

    7 14 Отговор
    Братята са свестни хора, имат си законен бизнес и едва ли са искали да се забъркват в неприятности. От друга страна Стамбето е наркоман, рецидивист, има палежи, намушкване с нож, заливане с киселина, рекет, разпространение на наркотици. Според мен ги е нападнал с нож или поне провокирал до крайност.

    Коментиран от #25

  • 19 ежко

    17 3 Отговор
    Супер бандита Стамбето се е надценил малко.....
  • 20 Рондом

    5 1 Отговор
    Досието се спукало
  • 21 Младеж

    9 2 Отговор
    КАПИТАЛИЗЪМ БАЦЕ. ПАРИ ,ПАРИ ,ПАРИ ,ПУСТОТА И БЕЗДУШИЕ. И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА.ЖИВЕЕМ В АДА.
  • 22 Срамота

    7 2 Отговор
    Хайде сега мълчалив протест пред районното в защита на убиеца. Като преди дни за полицаите.
  • 23 qze

    6 1 Отговор
    един бъдещ депутат по-малко, по-скоро двама
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Banderas

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Река Бедечка":

    "...имали законен бизнес" ?!? Може ,но според стандарта на законността в БГ🙂 Пробвай,ако имаш капитал ,да отворш ,законно заложна къща😄😄😄
  • 26 ИВАН

    7 2 Отговор
    Ахааа, много са свестни тия старозагорци - заможни, уважавани хора - най-скъпите хотели в Казанлък техни, имения карай езеро, безброй имоти, майка им се удавила при странни обстоятелства, ама карай - наши хора са
  • 27 Мнение

    12 3 Отговор
    Убийците са с много пари. Както майчето на убиеца на Милен Цветков ще му откупи свободата, така и тези внуци на Героя на соц. Труд Васил Данчев ще си купят свободата. Не случайно разследващите бяха смутени при интервюто по телевизията.

    Коментиран от #29

  • 28 Behemoth

    2 1 Отговор
    Страната на боклуците дето са бизнесмени .... работа работа работа...
  • 29 Друго мнение

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мнение":

    Хората са богати по наследство - нито са крали, нито са мамили. Неосъждани, с чисто криминално досие, работят здраво и се грижат за семействата и работниците си.
    От друга страна имаме дрогиран психопат рецидивист с множество присъди за наркотици, палежи, телесни повреди, влиза в офиса им въоръжен с нож. Как ти звучи до тук?

    Коментиран от #35

  • 30 Майка

    5 1 Отговор
    Майка му е жива и здрава. А Данчев никога не е бил директор на ТЕЦ-а. И още и още лъжи. Спрете с лъжите!!!!!
  • 31 Възмутен

    3 2 Отговор
    Как не ви е срам, само сензации търсите. Лъжа, след лъжа. Хранете народа с интриги и лъжи! Защитавайте наркопласьорите, дрогираните и известни бандити и плюйте по хората, които са имали смелостта да защитят труда си. И майката на момчетата погребахте, не ви е срам. жената е жива и здрава. Измамници!
  • 32 Неразбрал

    7 0 Отговор
    За какво им е нужен на богати хора с легален бизнес някакъв престъпник?!?!? Още повече, че ги е и крал?!?! Най-вероятно е имало и някакви не съвсем легални истории.
  • 33 Гошо

    2 1 Отговор
    Тръгнал да печели от немотията на хората- кой знае какви лихви му е вкарал. Натам вървят нещата- всеки гледа да забогатява бързо на чужд гръб- кредитори, лекари, строители. Накрая всички утиваме на едно и също място.
  • 34 007

    4 1 Отговор
    Всички едри риби от криминалния контингент в Стара Загора имат покровители полицейски служители на ръководно ниво , а такаа също и на прокурори ,който индиректно им оказват подкрепа и съдействие при всякакви проверки и разследвания за което получават и съответните материални блага през хора за който много трудно ще се докаже, че имат връзки с тези длъжностни лица. Повечето бизнесмени в управляваните от тях фирми почти винаги имат служители или съдружници лица от криминалния контингент който изпълняват "специфични " задачи за което получават голям финансов ресурс. Колкото до оръжията притежавани от тези бизнесмени ,няколко стабилни почерпки или материален стимул на подходящите началници и съответното въздействие от тяхна страна върху редовите служители и разрешителното е издадено .После гордо запасали тези оръжия се вживяватна каубои по банкети и събирания организирани от тях за цели районни управления.После при извършване на правонарушение всячески се стараят да им покрият следите.
  • 35 Който и да е

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Друго мнение":

    Само,че убитият не е убиец,а младият мъж с чисто досие Е..убиец..вече..А,чистото му досие..е,,буща плява..Трябва да си лежи в зандана,,,и това е...Какъвто и да е бил Станимир,повтарям,,никого не е убил...